Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bílé zemětřesení se blíží! Posvátný bílý bizon představuje pro legendárního desperáta Divokého západu Billa Hickoka děsivou noční můru, které se nemůže zbavit. Děsivý sen se ho drží jako pijavice a ve spánku jakoby sváděl boj se samotným satanem. Pod novou identitou se proto vydává na cestu do hor, kde má z dřívějška nevyřízené účty s místním šerifem. Touha po skolení mýtického zvířete ovšem představuje mnohem silnější motivaci, protože ho vytrvale děsí k smrti. Stejný záměr má siouxský válečník Splašený kůň, jehož žene bolest v srdci a touha po pomstě. Bílé monstrum připravilo o život jeho milovanou dcerku při krveprolití v siouxské vesnici. Starý indiánský zvyk praví, že její duše bude očištěna, pokud bude tělo zabaleno do posvátné bizoní kůže. Kořist je ale jen jedna a oba si na ni činí stejný nárok. Blíží se osudový střet s bílým bizonem a lovci musí vsadit vše na jednu kartu. Komu se podaří skolit bájného bizona a nalézt konečně klid ve své duši? Westernový snímek s prvky hororu a katastrofické tematiky přestavuje poslední westernovou roli hvězdného Charlese Bronsona, jenž se představil jako drsný pistolník Bill Hickok. Jeho souputníka na lovu bílého bizona ztvárnil významný herec indiánského původu Will Sampson, jenž se krátce předtím proslavil jako Náčelník v Přeletu nad kukaččím hnízdem. Hvězdné herecké obsazení doplňují ve vedlejších rolích Jack Warden nebo Kim Novaková. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Film správně ukazuje, jak Bill Hickok (Charles Bronson) nosil své revolvery pažbou vpřed v opasku bez jakýchkoliv pouzder. (Marek06)
  • Velká část filmu byla natočena ve filmových studiích, zbytek na lokacích v Coloradu a Novém Mexiku. (AlDelon)
  • Pôvodnú hudbu tohto filmu zložil David Shire, no táto partitúra bola zamietnutá pre príliš melodickú a prehnanú hudbu. Producenti rýchlo najali víťaza Oscara Johna Barryho, ktorý minulý rok spolupracoval s Dinom De Laurentiisom na filme King Kong (1976). Barry napísal pre film hudbu, ktorú v jeho dosť neromantickom a charakteristickom štýle, na ktorý boli jeho fanúšikovia zvyknutí. (Arsenal83)
  • Pôvodne bol film natočený tak, že nikdy neukazoval celého bieleho bizóna, boli tam len zábery na jeho rohy a hlavu cez rameno. De Laurentiis videl hrubý strih a bol frustrovaný z toho, ako málo bol byvol zobrazený, preto nechal zhotoviť animatronické zviera. (Arsenal83)
  • Kim Novak zarobila na vtedajšiu dobu astronomických 50 000 dolárov len za 3 dni práce. (Arsenal83)
  • Kim Novak nehrala vo veľkom filme už niekoľko rokov, keď sa mala objaviť v tomto filme. Bola z toho dosť nervózna, čoho si všimol Charles Bronson a rozhodol sa jej pomôcť. Úmyselne prvých pár vzájomných replík pokazil, čím sa Kim Novak úplne uvoľnila a tréma opadla. (Arsenal83)
  • Pre bizónie scény si producent Laurentiis najal Carla Rambaldiho, aby navrhol animatronického bizóna v plnej veľkosti, ktorý by sa kĺzal po koľajniciach. Toto bolo založené na jeho rozsiahlejšej práci na ich predchádzajúcej spolupráci King Kong (1976). (Arsenal83)
  • Režisér J. Lee Thompson o filme: "Je to Moby Dick divokého západu. Je to film, o ktorom dúfame, že bude fungovať na mnohých úrovniach. Po prvé, je to nádherný, citlivý príbeh medzi Divokým Billom Hickokom a veľkým indiánskym náčelníkom Crazy Horseom. Na druhej strane film hovorí o človeku, ktorý musí nájsť sám seba, hľadať svoj osud, zbaviť sa strachu a stať sa ľudskejším." (Arsenal83)
  • Film bol natočený podľa knižnej predlohy Richarda Salea, ktorý k nemu sám napísal aj scenár. (m.a.t.o.)
  • Posledný film, na ktorom producent Dino De Laurentiis spolupracoval s Charlesom Bronsonom. (m.a.t.o.)
  • Bronsonov posledný western. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama