Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zatímco velkolosinské katolické justiční vraždy (čarodějnické procesy) nejsou ve veřejném povědomí neznámy, o jejich protestantských protějšcích na soumraku středověku je známo podstatně méně. Ještě více to platí o bigotním osadnickém prostředí vznikající Nové Anglie. Perfektní rekonstrukce procesů, byť ne zcela prosta některých kasovních zrcátek, dokazuje jedno: hloupost, která se snoubí s krutostí a zavilostí, doslova nezná hranic. A škody, které tropí, i následky, jež po sobě zanechává, nemají daleko k živelným pohromám. Bylo by dobré, kdyby druhý program České televize někdy přehrál obě dvě filmové adaptace, starší i novější, a doplnil je diskusí pozvaných odborníků. Filmy i týmy jejich tvůrců by tím divácky mohli jen získat. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Tenhle film přímo vybízí ke srovnání s legendárním čs. filmem Kladivo na čarodějnice, jelikož je v podstatě o tom samém. Ovšem do působivosti Vávrova veledíla má daleko. I tak ale s čistým svědomím mohu dát 4 hvězdičky, jelikož atmosféru to mělo solidní, herce vynikající a ten závěr opravdu stojí za to. Trošku se divím, že to zde má celkem nízké průměrné ohodnocení. ()

Reklama

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Dramatický příběh o tom, že lidská zášť a nenávist neznají mezí a když se spojí s hloupostí a pověrčivostí, nemůže si být nikdo jistý životem. Tohle historické drama mě dostalo i poprvé a dnes, když jsem ho viděl znovu byl zážitek sice o něco slabší, ale i tak se jedná o skvělou podívanou podpořenou výbornou ústřední hereckou dvojicí. To platí zejména o Winoně Ryder, její mrcha Abigail je opravdu na zabití. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kvalitná historická kostýmová dráma podľa desivých amerických (ale dialo sa to aj u nás) udalostí. Nie sú to čisté 4*, ale nemám srdce dať Čarodejniciam zo Salemu len 3*. Viem, čo na tom lákalo perfekcionistu Day-Lewisa, ale na mňa pravdupovediac najlepší dojem zanechal bohužiaľ dodnes prakticky neznámy Rob Campbell, ktorý tu pôsobí dojmom, že sa ako jeden z mála nenechal strhnúť k davovej psychóze (aj keď na začiatku to bolo skôr naopak). Celkovo sa ale v súvislosti s týmto filmom dá bez debaty hovoriť ako o parádnej prehliadke skvele si užívajúcich hercov: Winona Ryder je neporovnateľne slabšia herečka, ako Day-Lewis, ale tu je presná (dole klobúk, že sa nebála prijať takúto rozporuplnú rolu). Naplno tu však idú i Jeffrey Jones, Bruce Davison, Joan Allen a samozrejme fantastický Paul Scofield (Quiz Show). Film trvá skoro dve hodiny a má taký rýchly spád, že už okolo 45. minúty sa udialo toľko vecí, až som premýšľal, o čom to bude druhú polovicu. Avšak scenár je aj potom dynamický a v plnej sile (hoci nie zbytočne explicitne) ukazuje strašné veci, ktoré sa vtedy diali a aký dopad mali (a na koho a prečo). ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Může mě někdo vysvětlit proč má film tak nízké hodnocení?? Ano je o kousek slabší než nepřekonatelný český film kladivo na čarodějnice, ale i tak je film výborný. Jak scénář, tak hlavní role (D.D. Lewis je prostě nejlepší herec a Winona velice, ale velice překvapila...) tak hudba byly na velmi vysoké úrovni a u mě je film na 4,5 * Bál jsem se "dobrého Holiwoodského konce plného lásky a pochopení" který naštěstí nenastal... ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Salem se jmenují tři města v USA. První dvě se nacházejí ve státech Illinois a Oregon. Salem, který se neblaze proslavil čarodějnickými procesy, leží ve státě Massachusetts. (Petulka88)

Reklama

Reklama