Reklama

Reklama

Moucha

  • USA The Fly (více)
Trailer

Obsahy(1)

Seth Brundle je mladý ambiciózní vědec, který se zabývá teleportováním lidí na dálku prostřednictvím takzvaných telepodů. Jako správný vědec zkouší své objevy sám na sobě. Vše jde dobře až do okamžiku, kdy jeho pozornosti unikne jen jediná maličkost: do telepodu se společně s ním dostane moucha a při procesu teleportování dojde ke smíchání DNA obou účastníků pokusu. A tak začíná pomalý proces Sethovy proměny v mouchu. Seth hledá usilovně protilék, bude mít však na to dostatek času? (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

tron 

všechny recenze uživatele

„Počula si už o hmyzej poltiike? Nie? To preto, že hmyz žiadnu nemá.“ Mucha, adaptácia poviedky Georgea Langelaana (resp. remake čierno-bieleho filmu z konca 50. rokov), je sila. Spočiatku si vravíte, že to nejako dáte, že to nie je až také hrozné a že to je len film. Ale potom ubehne ďalšia minúta a kanadský úchylák Cronenberg vás dostane ponurou hudbou svojho dvorného skladateľa Howarda Shorea, inteligentným hereckým obsadením (Goldblum, Davisov, Getz, Cronenberg ako gynekológ v odpornej snovej pasáži), temnou atmosférou, nenáročným, ale pôsobivým príbehom, nechutným zmyslom pre humor (jedenie rozpustenej kašičky), nezabudnuteľnými pasážami (pretláčanie rúk) a neuveriteľnou „atmosférou fyzického humusu“. Maskér Chris Walas za "nechutnú" robotu odvážne (na Akademikov) získal Oscara a neskôr sa podieľal na Deep Star 6 a nakrútil Muchu 2 (ehm). Dodnes jeden z najodpornejších filmov, aké som zatiaľ videl. V dobrom. Ak je to možné. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Velmi nezvyklá variace na téma nezdařeného vědeckého experimentu. Použitá forma osobního rozpadu člověka jak po duševní, tak i fyzické stránce skýtá příležitost hlavně pro herecké umění. Jeff Goldblum je přesvědčivý jak v úvodu, kdy hraje vědce zapáleného pro své životní dílo, stejně tak jako později, kdy si s ním vyhrál tým maskérů vyhrál do posledního detailu. Typické muší tiky spojené s nezaměnitelným pohledem jeho černých očí tvoří působivou hereckou kreaci. Na protější straně nutno uznat, že Geena Davis nikdy nebyla extra herečka, ale zde překvapivě ze sebe dostává více než jsme u ní byli zvyklí, což potěší. Jenomže jako celek je Moucha dosti mimo. Jakkoliv je totiž myšlenkově působivá a hluboká – obětovat všechno pro dosažení osobních cílů, je scénář až příliš beztvarý a celkově v něm nedojde k jedinému pořádnému zvratu. A Cronenberg – ač je režisérem, který „zoomuje“ hledáčkem kamery tam, kde by jiný použil střih, jaksi nedokázal řádně skloubit osobní drama s hororem, či jaké emoce měla vlastně ona kreatura budit? I když nutno uznat, že jeho cameo na porodním sále mělo cosi do sebe a můj žaludek občas zaprotestoval. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pustit si po letech znovu Mouchu, je jako prožít těžkou noční můru. Způsob, jakým ten film graduje ke svému grandióznímu finále, nemá obdoby. Film jsem musel několikrát během jeho sledování zastavit, abych rozdýchal to peklo, které se v něm odehrává. I kdyby Cronenberg nikdy nenatočil nic jiného, zapsal by se tímto legendárním počinem navždy do filmové historie - geniální masky + démonický Jeff Goldblum + nádherná Geena Davis = jedna z nejosobitějších variací příběhu o krásce a netvorovi a současně drásavě naléhavé varování před odvrácenou stranou technologického zázraku modernity. Hluboce znepokojivý film, jehož zhlédnutí může u citlivějších jedinců vyvolat menší trauma (sám nejsem výjimkou) či alespoň nutkání ke zvracení - nechutný je na to místy až až. Zatímco u většiny zástupců filmové produkce 80. let se nemohu zbavit dojmu, že zůstaly beznadějně zaseknuté v době svého vzniku a dávno pominuly všechny důvody, proč kdysi stály za vidění, Moucha v čase zraje jako víno a po letech její odzbrojující potenciál jen získává na síle - ten film mě nově naprosto omráčil a zbavil slov. Geniální, nechutné, vizionářské a nezapomenutelné - taková je Cronenbergova Moucha. Není to příjemná podívaná a spousta věcí tam hapruje, ale už pro ty neuvěřitelné masky nelze nehodnotit 5 hvězdami. Fantastická záležitost, kterou osobně řadím k nejzásadnějším filmům, jaké jsem kdy viděl. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem hodně a dostal úplně něco jiného. Jeff Goldblum je castingový zázrak a na roli vědce se hodí neskutečně. Geena Davis je příjemná přítelkyně hlavní postavy, která se rozhodně zdokumentovat jeho proměnu, která bude čím dál více krvavá a nechutná. Rozhodně to není film pro lidi, co milují snímky s myšákem Stuartem littlem a všimli si, že tady hraje jejich oblíbená maminka. Cronenberg je zvláštní člověk. Jeho filmy nemají úchvatné výdělky, ale rozhodně je točí s láskou a předem daným záměrem. Moucha je jeden z nejvydařenějších snímků, v kterém neteče krev skoro z nikoho kromě hlavní postavy (jestli to tedy byla krev). Lezoucího Jeffa v nejlepší scéně filmu nelze přehlédnout a i po tolika letech mi tato scéna přijde naprosto nadčasová. Pokračování této klasiky neměla nikdy vzniknout a jen se bojím doby, kdy se začnou remake-ovat filmy jako je Moucha, které se během let staly ikonami. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z těch úplně prvních hororů společně s vetřelcema, který jsem viděl. Tehdy na mě působily fakt hodně, teď už to sice neni tak silný jako předtim, ale pořád mam podobný filmy rád a tyhle obzvlášť. Jeff Golblum je tady prostě perfektní a mylšenka s nepovedenou teleportací je úplně geniální a příběh pěkně vybudovanej a s blížícím se koncem ještě nabírá obrátky. Sice je pravda, že některý scény v záveu jsou pěknej humáč, ale to k tomu prostě patří a mě to nevadí. Snad jen bych Godblumovi dal v závěru míň plandající obleček, protože ta gumová ruka byla fakt děsná ()

Galerie (204)

Zajímavosti (38)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 40,5 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 60,7 mil. (NIRO)
  • Slavný komediální režisér a herec Mel Brooks nechtěl, aby lidé věděli, že byl jedním z producentů, protože si myslel, že by pak film nebrali vážně. (HellFire)
  • Tyto scény byly nakonec z filmu vystřiženy:
    - Brundle (Jeff Goldblum) se pokusí teleportovat kočku, která se ale promění ve zmutovanou potvoru, již ubije k smrti trubkou.
    - Brundle šplhá po stěně budovy a z těla mu vyleze hmyz.
    - Alternativní konec, v němž se Veronice (Geena Davis) zdá další sen o nenarozeném dítěti, tentokrát motýlími křídly. (HellFire)

Související novinky

Naomi + Cassel + Cronenberg

Naomi + Cassel + Cronenberg

31.08.2006

Když mladá ruská emigrantka, jež dostala v USA jedinou pracovní příležitost ve formě nejstaršího řemesla, zemře při porodu, vydá se po stopách její nepříliš veselé minulosti zdravotní sestřička Naomi… (více)

Reklama

Reklama