Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pozadí netradičního kriminálního příběhu se odehrává výrazné společenské drama - takzvaně spořádaným lidem stačí pouhé nepodložené podezření, aby takového nešťastníka začali vylučovat ze svého středu a různě mu znepříjemňovat život. Nebývalým počinem je to, že postiženým hrdinou je kriminalista, jemuž pouhé podezření rozvrátí veškeré jistoty a dokonce způsobí rodinnou tragédii, když napadání davu se přenese i na jeho manželku. Protagonista začne na vlastní pěst pátrat po pachateli zločinu, z něhož byl sám obviňován, ale uvědomí si, že sám se kdysi dopustil nechtěného přehmatu, z něhož mohou kořenit nynější vražedné úklady. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé kriminální drama z produkce bratislavského studia vyprávějící o kriminalistovi Rudolfovi Klinovském v podání J. Schmitzera. Policista chodí každé ráno běhat do blízkého lesa, kde byla znásilněna a zavražděna mladá dívka a podezření utkvělo právě na Klinovském. Vyšetřování této vraždy je sice hlavní rovina filmu, avšak neméně zajímavá byla situace v Klinovského rodině v momentě, kdy se provalilo jeho falešné obvinění. Schmitzer, bydlící v domě rodičů jeho manželky půvabné E. Salzmanové musí snášet vzrůstající a vyčerpávající nevraživost a ponižování okolí a s ním i ostatní obyvatelé domu. Velmi vypovídající o Schmitzerově situaci je scéna v hospodě. Tato mimořádně psychicky napjatá situace vyústí v závěru ke krachu tohoto vztahu. Pravého pachatele se podaří vypátrat a v dramatické scéně na konci je tento psychicky narušený jedinec J. Deák, mstící se za Klinovského čin z minulosti, zneškodněn. Ze známých herců ve vedlejších rolích můžeme sledovat V. Zawadskou jako prostitutku Arnoštku a L. Lakomého jako otce manželky hlavní postavy. Snímek J. Zemana mě zaujal jak atmosférou šedivého konce socialismu, tak i psychologickou stránkou příběhu, kdy se musela rodina hlavní postavy vypořádat s neopodstatněnou nenávistí okolí, a proto s klidným srdcem hodnotím průměrně. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

50% - Spíš psychologický film, než čistokrevná detektivka. Pátrání po pachateli vraždy není hlavním motivem, navíc ho bylo lze identifikovat nedlouho po začátku filmu, ačkoliv jedno překvapení na nás a hlavního hrdinu v závěru filmu přece jenom čeká, tím hlavním motivem jsou vztahy na konci minulého režimu - vztahy mezi kolegy na pracovišti, mezi okolím a rodinou hlavními hrdiny, mezi (novo)manželi a maloměšťáckými rodiči manželky, i určité hledání vztahu k sobě navzájem. Syrová atmosféra jak vnějškově, tak vnitřně. I přes některé na svou dobu určitě odvážné scény to není žádná bomba, ale dá se to vidět bez utrpení újmy na dobrém vkusu. Hapka v některých motivech vykradl sám sebe, konkrétně film „Copak je to za vojáka“. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pochmurný pohled na dobu a lidi. 1) Socialismus končí. Zanechává za sebou lidi bez vzájemné důvěry, plné zášti a hysterických negativních emocí. Radostné budování střídá kocovina z marasmu, v němž jsme. V tomto smyslu jako svědectví doby je snímek výborný._____ 2) Natáčelo se od 14. listopadu 1989 do 19. března 1990. To vysvětluje vše._____ 3) Slovenský dabing zejména Schmitzera a Zawadské mi rval uši._____ 4) Pěkný 17letý Robert Roth (syn papaláše Karase) celkovou pachuť z vylíčených poměrů nepřekryje. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný film z r.1990 s .J.Schmitzrem v úloze kriminalisty podezíraného ze znásilnění a vraždy. Je to arogantní ,bezohledný, nesympatický - slovenským dabingem pak k "dokonalosti"- dotažený týpek. Naturalistické scény v československém (ještě bylo ČSFR) filmu nevídané, a to jak erotické, tak scény z míst mordů, nebo potratu hlavní představitelky. V tom filmu jsou prostě všichni odporní a příběh, či jeho ztvárnění, je jen těžko uvěřitelné,a aby to nestačilo, celé se to odehrává v hmľe . Jedna hláška tam za to stála : když vrah požaduje auto, a policista se ptá kam chce jet odpoví vrah " Do Sovětského Svazu asi nie ty idiot " Dávám 40% za J.Schmitzera ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Distribučný slogan k filmu znel: "Dramatický príbeh o vražde a spravodlivosti, ktorá prišla neskoro". (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama