Reklama

Reklama

Fimfárum 2

Trailer

Čtyři zbrusu nové pohádky pro chytré děti a chytré dospělé z oblíbené knihy Jana Wericha. Klasik animovaného filmu Břetislav Pojar natočil slavný příběh maličkého Palečka, plný zvratů a dobrodružství o jeho cestě do světa a zase domů. Pod vedením Aurela Klimta ožijí tři navzájem si podobní hrbatí bratři. Hrbáči z Damašku přinášejí atmosféru exotického Blízkého východu s pestrostí orientálního vypravěčstvím, ale přitom o věcech nám všech dobře známých. Vlasta Pospíšilová ve Třech sestrách a prstenu vypráví vesnický dekameronský návod o tom, jak pro sázku o prstýnek zblbnout tři milující chotě. A Jan Balej dovolí bratrům Markovi a Koubovi prožít prastarý pohádkový příběh o kouzelném mlýnku, závisti, čertech s originálním vysvětlením jednoho přírodního úkazu v pohádce Moře, strýčku, proč je slané? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Tento film by mohl ve výkladovém slovníku sloužit k ilustraci definice slova kongenialita. Spojením skvělé Werichovy knižní předlohy, jeho podmanivého hlasu, mnoha talentovaných animátorů, čtyř zkušených režisérů a v neposlední řadě i povedeného hudebního doprovodu Vladimíra Merty vznikl film, který je snad ještě lepší než jeho předchůdce a zároveň jistě jeden z vrcholů české animované tvorby posledních let (jež - minimálně na celovečerním poli - jinak značně skomírá). Nevím a nejsem schopen určit, která z povídek je nejlepší. Jsou na sobě sice nezávislé (jako v případě prvního Fimfára), zároveň však dohromady kupodivu působí kompaktním celkem - a tento celek je úžasně hravý, nápaditý, vtipný, moudrý a kouzelný. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Subjektivně vzato se dvojka prvnímu Fimfáru nevyrovná. Ale stále je daleko zábavnější, než spousta hraných pokusů o komedie a díky Werichově ostrovtipu i chytřejší. Z celé čtveřice se mi nejvíce líbil úvodní příběh Moře, strýčku, proč je slané?, zatímco u Hrbáčů z Damašku mi samovolně klesala pozornost. Když se to všechno zprůměruje, je to tentokrát tak na 70%. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Zpracování hezké, ale s Werichovou předlohou mám problém, protože mi přijde odosobněná, zlá, místy až odporná. 1. mlýnku vař - vyprávění o dvou bratrech, kteří tedy startovali ze stejné čáry, přesto je jeden chudý a druhý bohatý... nikdo nechápe proč, ale tohle Werichovi nevyčítám, to v pohádkách bejvá. No a ten bohatý je samozřejmě považován za zlého, ačkoli chudému věnuje zdarma celou půlku svého prasete. Chudý je ňouma, co udělá, kdo mu co řekne, proto jde s tím prasetem k čertu, navíc poslechne na první pohled pochybnou radu na první pohled pochybného týpka, aby si místo bohatství vzal od lucifera za to maso starý mlýnek. Děti, z toho si příklad neberte, podobní týpkové si v reálu dělají buď jenom srandu, nebo jim to zrovna dvakrát nemyslí. Tohle ale byla naprosto nepravděpodobná výjimka, mlýnek se ukázal být skutečným kaufem. Vyrábět z něčeho nic dokáže každý, ale vyrábět z ničeho nic z ničeho něco, to dokážou jen dva - mlýnek a bůh. Á, tak mě napadá.. nejsou ty dva náhodou jedna osoba? Není ten bůh, ke kterému se všichni modlí, pouhopouhý mlýnek? Logiku by to dávalo, proto bůh zakazuje zobrazovat svou podobu, zkrátka se za ní stydí! No a zkrátka teď si ten bůh leží na dně mořském a sype se z něj sůl... takže moře by mělo být čím dál tím slanější a hmotnost Země neustále narůstat. Teda né že bych byl nějak extra zběhlý ve fyzice, ale neznamená to, že se naše planeta začne přibližovat ke Slunci? Tím pádem by se krásně vysvětlilo ono globální oteplování, COdvě je v tom nevinně. No a ti, co odmítají nepodložené novoty, a stále tvrdí, že Zemi nesou čtyři sloni stojící na zádech želvy, propadají do depresí a pášou sebevraždy, protože jim je jasné, že tu rostoucí tíhu prostě ty zvířata nevydrží, slonům se jednou ty nožičky zkrátka podlomit musejí a želví krunýř taky nesnese všechno. 2. tři sestry - pěkný příklad ošklivé pohádky, ty sestry svými manželi pohrdaly a neštítily se ničeho (zvláště ta s tím zubem). Zasloužily by pár facek a né uchechtané usmíření na konci. 3. a 4. viz bod 2 obecná část. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rozkošné rozprávky, naozaj rozkošné. Ale nie pre deti, na to je tam akosi priveľa zabíjania, zákerností alebo ubližovanie z rozmaru. Naviac, v každom pribehu má dôležitú úlohu alkohol. Najzábavnejší bol pre mňa pribeh z Damašku a najväčšie prekvapenie Tri sestry, čo je určite jediná animovaná rozprávka, kde sa objavil Engels, Marx a Lenin (ako svätá trojica na stole u antiklerika). –––– Lidé se měli dobře. Měli to, co měli rádi a měli rádi to, co měli. –––– Zbraně a kořalka jsou nejvýnosnější obchod na světě. –––– Malí se vždycky bojí velkých. Ale stojí za úvahu, že velcí se bojí nepatrnejch. ()

Ruadek 

všechny recenze uživatele

Druhé Fimfárum je minimálně stejně precizní svou výtvarnou stránkou, jako to první. Těžko srovnávat, jaké z nich je vlastně lepší či horší a jaká " pohádka " či příběh lépe působí. Vše je závislé jen a pouze na tom, jak se Vám líbí ta která předloha pana Wericha, od čehož se odvíjí vše ostatní. Zde se mi více líbil výběr věcí, zfilmováno jako celek myslím dokonale. **** 6.3.2010 ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Jednotlivé povídky se natáčely ve studiích Anima, Hafan film, Krátký film a studio Zvon. (Ded@M@tes)
  • V pohádce „Hrbáči z Damašku“ hodí nosič do řeky dva pytle, u sultána jsou však pytle 3. (Pepy)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy „Fimfárum“ Jana Wericha. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama