Kaňon samé zlato
Československo, 1970, 21 min
Zdenek SirovýHudba:
Luboš FišerHrají:
Ivan Palúch, Milan Sandhaus, Jiří Krampol, Martin RůžekObsah
Kaňon samé zlato; Claim na Hluchém potoku; Poslední výstřel Davida Sandela * Romantické povídky Jacka Londona o zlatokopech a drsných mravech mezi nimi panujících se dočkaly i českých adaptací. Vznikly celkem tři a byly uváděny pospolu. Vyznačují se chudičkou výpravou, inscenační neobratností a připomínají spíše dětské hry na divoký západ nežli vážně příběhy o konfliktech měnících lidskou mysl i mentalitu. (oficiální text distributora)
flanker.27
Sice nevím, jakou výpravu by si představoval autor "oficiálního textu distributora" Václav Březina (jde o jeho "odbornou" kritiku z knihy Lexikon českého filmu), mě ale přišla vzhledem k příběhům dostatečná. Zvláště poslední povídka je velmi dobrým psychologickým příběhem o lidské mysli a mentalitě. Prostřední je zase krásnou satirou na téma Je lepší vrabec v hrsti nebo holub na střeše?(8.3.2009)
sud
Hodnotím pouze první povídku stejnojmenného cyklu, nikoli povídkový film jako takový!!! Kam se hrabe Leone se svou mlčenlivostí. Tohle má 20 minut a první slovo padne až zhruba v polovině. Jinak docela zajímavý filmeček s typově přesnými herci, i když jaksi bez závěru. 65%.(8.11.2009)
Hunt
HUDBA: Luboš Fišer(25.4.2007)
gudaulin
Na svou dobu pozoruhodné televizní dílko, byť s minimálním rozpočtem, ale na základě kvalitní literární předlohy, navíc slušně odehrané. Ta romantika divočiny jen zanedbatelně osídlené, kde platí jiné zákony než v civilizaci, je z filmu cítit. Pravda ale je, že tehdy byla v téhle oblasti mizivá konkurence. Celkový dojem, s ohledem na nostalgii, 70 %.(20.5.2007)
LiVentura
Filmové pokusy o western či eastern? :-)(28.7.2008)
swamp
Tento krátkometrážní film vypadá spíš jako zkouška toho, zda lze ve "východních" podmínkách natočit western. Vypadá spíš jako studentský film na toto téma. Atmosféra se zpočátku stupňuje poměrně dobře, ovšem dialogy (a je jich málo) a pointa snímek lehce srážejí na kolena.(2.5.2011)
RHK
Povídka Kaňon samé zlato: Český krátkometrážní western natočený evidentně někde v Tiesňavách pod Velkým Rozsutcem (tedy eastern:)). Oficální text distributora však vyjímečně nelže, když píše o chudičké výpravě a inscenační neobratnosti, např. oba kovbojové silně připomínají zbojníky (klobouky, halekání). Na druhou stranu film má styl, při kopání zlata se nemluví a tak je tomu i ve velké části filmu. První část je zde: http://www.youtube.com/watch?v=xS5WJjV69ok a druhá zde: http://www.youtube.com/watch?v=yupxa8enJAU(27.1.2010)
Mariin
Zcela v duchu povídek Jacka Londona, totiž neúprosně realistické a depresivní.(31.12.2009)
vypravěč
Podobně jako oba zbývající pokusy o londonovský western z triptychu Zdeňka Syrového: Kaňon samé zlato, nejzdařilejší dílko z trojice, sice zaujme svou až klaustrofóbní atmosférou, sycenou zajímavě využitým mlčením, ale selhává toporným herectvím, školácky se pokoušejícím o psychologický výraz a umocněným průhledným dabingem.(7.1.2011)
zette
Prvni povidka je skutecne westernovsky ticha s minimem akce, ale dokaze zaujmout.(14.3.2010)
brooklyn73
Tri povidky o zlatokopech.Mne se tento cyklus velice libil a v zadnem pripade jsem se nenudil.Hudba pana Fisera je uzasna. Oficialni distributor ma asi jiny vkus nez ja.Kazdopadne skvely vyber hercu.Doporucuji druhy pribeh Claim na Hluchem potoku kde vytvorili skvelou dvojici partaku panove L Kostelka s R .Hrusinskym.Mimochodem je mozno videt oba tyto mistry padlovat na rece i pri jizde na koni.(8.8.2007)
Mikino00
Nic moc, s westernem to nemá moc společného, všichni vypadají jako herci ve studentském filmu.(22.7.2011)