Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle námětu Jacka Londona vznikl - po povídkovém triptychu Kaňon samé zlato - další pokus o westernovou podívanou o dospívajícím chlapci, jenž po otcově smrti živoří ve zlatokopeckém městečku. Dokonce se stane svědkem krutého zápolení dvou kovbojů o údajný poklad. (oficiální text distributora)

Recenze (62)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Povídky Jacka Londona mají ohromný romanticko-dobrodružný přínos pro čtenáře pro představu, jak to v dobách, tzv. zlaté horečky vypadalo.  Případný moralizační aspekt je už jen přínosem hlavně v paradoxech osudů daných postav. Příkladem byla již krátkometrážní povídková trilogie z počátku sedmdesátých let ´Kaňon samé zlato´(1970), ´Claim na Hluchém potoku´ (1971) a ´Poslední výstřel Davida Sandela´ (1971) ukazující, co se také může stát v touze po zlatě. Režisér Zdenek Sirový se scénáristou Jiřím Křížanem se do westernové tvorby na konci let osmdesátých vrátili a natočili již snímek celovečerní, ve kterém je středem pozornosti dospívající chlapec. Tak, jako u předchozích povídek, se vsadilo na jednoduchost a minimalizaci a opět se to na české poměry překvapivě povedlo. Příběh byl sepsán na základě dvou povídek, což je znát,, takže jakoby byl rozdělen na dvě poloviny. První o hazardní hře za účelem vyhrát svobodu chlapce zneužívaného na těžké práce a druhá o honbě za pokladem mající být ukrytý v malé truhle. Snímek může připadat poněkud nudnější, ale na české poměry  a možnosti režisérovi Zdenkovi Sirovému opět povedl filmový majstrštyk, na který už nikdo nenaváže. Stejně jako předchozí povídky, ani tento, na českou kinematografii, neobvyklý filmový počin dnes v ničem neskomírá. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

K westernům si cestu zatím pořád spíše hledám, zkouším to z času na čas různými klikatými stezkami a rozumím i žánrovým fanouškům, kteří tento film hodnotí nízce coby průměrný pokus o western a pro které v konkurenci světoznámých klasik určitě neobstojí. Já se nakonec rozhodl Cestu na jihozápad více hodnotit jako rodinný či mládežnický film, který žánr westernu a jeho tradiční prvky spíše využívá pro vyprávění dobrodružného příběhu o pevném poutu a klukovské odvaze... a v tomto duchu mě potěšila i mile (včetně ne úplně čistého happyendu) překvapila. Slabší složkou tvoří vizuál a kamera, která by mohla uprostřed výborně zvolených scenérií doslova kouzlit poetické záběry, ale moc tenhle potenciál nevyužívá. Nicméně patřičnou atmosféru i napínavou akci se v rámci možností podařilo vytvořit skvěle, děj s příjemně kratší stopáži plynul přesně tak, aby neztrácel na napětí a dokázal mě stále něčím zaujmout. Jiřímu Schmitzerovi poloha málomluvného chlápka s mírně rozporuplnou minulostí opravdu výborně padne, ale ani ostatní herci v možná nezvyklých rolích nedělají filmu ostudu. [70%] ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Rád jsem se vrátil v čase do let svého dětství za dobrodružstvím dalekých krajů. V tomto ohledu mohu podotknout, že český filmový přepis se nijak zvláště neodchyluje od ducha jeho poutavých povídek. Ve filmu je vidět i důraz na exteriéry, kde tvůrci nahradili Aljašku sibiřskou Altajskou divočinou a také lomem u Karlštejna, zvaném Amerika, kde je výsledkem docela příjemná podívaná s nádechem trampské romantiky. Ostatně Jack London je a bude vždycky moje srdeční záležitost. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Cesta na jihozápad je další z Československých pokusů natočit western. A také poslední předrevoluční film pánů Zdeňka Sirového a Jiřího Křižana. Co lze přičíst k dobru je to, že filmaři vyrazili mimo naši zem, aby se jim podařilo zachytit věrohodně okolí. To se vcelku povedlo. Také herecké výkony nejsou špatné. Film se opírá o předlohu v podobě povídky Jacka Londona. Ten napsal řadu knih, ale tahle povídka k nejslavnějším logicky nepatří. Točí se totiž pouze kolem pronásledování jednoho postaršího chlápka s klukem, kteří opatrují jistou krabičku. A pánové pistolníci ani přesně neví, co v ní je. Film neobsahuje žádné extra napínavé scény, úchvatné drama či nedej bože přestřelky. Je to prostě dobrodružný film, ale k westernu má daleko. Nicméně to není úplný průšvih. Skoro bych řekl, že je škoda, že dnes se u nás nikdo o nic podobného nepokouší. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Na české poměry luxus. Sirový většinu zvládá s přehledem, bohužel příběhu chybí spád. Možná ho i malinko brzdí dětská předloha. Hodně zachraňuje krásná altajská příroda, která simuluje Aljašku více než zdatně, a slušné herecké výkony. Schmitzer je tahoun, Strach vypadá za mlada normálněji než v dospělosti. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Zlatokopecká osada s hospodou se natáčela v lomu na Velké Americe v Českém krasu. (zelenymuzik)
  • Pro exotické záběry odehrávající se v horách si filmaři zajeli do pohoří Altaj, což je široký horský systém v centrální Asii na rozhraní Ruska, Kazachstánu, Číny a Mongolska. (sator)

Reklama

Reklama