Reklama

Reklama

Claim na Hluchém potoku

  • USA The Claim at the Deaf Creek

Obsahy(1)

Romantické povídky Jacka Londona o zlatokopech a drsných mravech mezi nimi panujících se dočkaly i českých adaptací. Vznikly celkem tři a byly uváděny pospolu. Vyznačují se chudičkou výpravou, inscenační neobratností a připomínají spíše dětské hry na divoký západ nežli vážně příběhy o konfliktech měnících lidskou mysl i mentalitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Hrušinský a Kostelka v roli vyčuranejch kovbojů co dou hledat zlato na aljašku.Jelikož přijeli pozdě a všechen pozemek u vody je obsazený tak berou za vděk místem u hluchého potoku kde nikdo nikdy ani zrnko zlata neviděl.Vrátí se tak do hospody a při kartách a whisky prodají výhodně flek švédovi.Mysle si že vytěžili z minima maximu.Jaké je ale jejich překvapení když švéd vyrýžuje zlato v hodnotě takřka půl milionu dolarů.Na tak krátkou stopáž se jedná o nadstandartní podívanou. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Podobně jako oba zbývající pokusy o londonovský western z triptychu Zdeňka Syrového: z kvalitní předlohy zbyla jen tříšť. Krásná anekdota o zdánlivě „hubeným claimu“ troskotá v Syrového podání na přílišné skicovitosti při vykreslení zlatokopeckého světa. Celek působí příliš ledabyle, postavy jsou až příliš zkarikovány a pointa zdaleka nevyzní, jak by se na dobrou historku patřilo. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,DOLÁR! SKORO SOM ZABUDOL AKO DOLÁR VYZERÁ. TU JE IBA ZLATO." __ Narozdiel od ,,Kaňonu samé zlato", kde sa prvé zmysluplnejšie dialógy objavia až v 3/4 jeho 20 minútovej dĺžky a výsledná pointa natoľko nenadchne, "Claim na Hluchém potoku" je so svojimi napaditými dialógmi a dobre prepracovanými charaktermi postáv (najmä hierarchia dua Hrušínský + Kostelka) o poznanie funkčnejší. Akurát nerozumiem, ako sa mohlo na vybrakovanom pozemku objaviť zlato za pol milióna (teda áno - kto má odhodlanie, nájde). ,,Poslední výstřel Davida Sandera" som videl dvakrát, naposledy asi pred 10 rokmi, dej si v obrysoch pamätám bez viacerých podrobností, preto by som v jeho hodnotení zvolil ,,zlatú" (veď o čo iné v poviedkach ide?) strednú cestu. (186. hodnotenie, 17. komentár k filmu) ()

Landauer 

všechny recenze uživatele

Zastrčený a zaprášený klenot čeké kinematografie, hlavně tedy díky výborným představitelům a atmosféře. Škoda jen, že se podobný nadhled a vtip neimplantoval do vícero českých pokusů o western. Jak dokazují snímky Limonádový Joe a nebo Magnetické vlny léčí, humoru je v českém westernu třeba, jinak je k smíchu. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Povídky Jacka Londona mají ohromný romanticko-dobrodružný přínos pro čtenáře pro představu, jak to v dobách, tzv. zlaté horečky vypadalo.  Případný moralizační aspekt je už jen přínosem hlavně v paradoxech osudů daných postav. Příkladem je i tato povídka, která je součástí povídkové krátkometrážní filmové trilogie, ukazující, co se také může stát v touze po zlatě. Režisér Zdenek Sirový se scénáristou Jiřím Křížanem se do westernové, byť pouze povídkové, filmové oblasti pustili s plnou vervou a dá se říci, že zlatokopecká atmosféra dané doby a vyobrazené prostředí se jim podařilo na české a slovenské  poměry podchytit dobře. Vsadili na jednoduchost a minimalizaci a stačilo to. Ani dnes povídka v ničem neskomírá. Dnes už se něco takového raději netočí, neb by se ukázalo, jak hodně má dnes již tato klasika navrch. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama