Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na cestě z Berlína do New Yorku potká Kyle Pratt (Jodie Foster) ta nejhorší noční můra každé matky - v rozlehlých prostorách moderního Boeingu 474 se beze stopy ztratí její šestiletá dcera Julia. Kyle, která je citově zničená z nedávné ztráty manžela, se zoufale snaží nevěřící posádce letadla, cestujícím a později i sama sobě dokázat, že není šílená. Přestože se kapitán Rich (Sean Bean) i letecký strážník Gene Carson (Peter Sarsgaard) snaží o tvrzeních zoufalé vdovy nepochybovat, směřují všechny důkazy ke skutečnosti, že její dcera nikdy na palubě letadla nebyla, což ještě více podněcuje paranoiu a pochyby ostatních cestujících a zbytku posádky. Kyle, která se najednou ocitá úplně sama, zbývá jediné - spolehnout se při pokusu o vyřešení celého tajemství a záchranu dcery pouze na svůj vlastní rozum. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (406)

tron 

všechny recenze uživatele

„Na buzerovanie si nájdite iného Araba.“ Výborný, ukážkovo hitchcockovský námet o bezbrannom civilovi v neuveriteľnej situácii. Problém je v tom, že skvelý námet ešte nerovná sa skvelý scenár. Tajomný let vinou toho ku koncu šumí do poloprázdna. Čím viac nudných odpovedí na vzrušujúce otázky ponúka, tým divákov záujem viac a viac klesá. Nuž a kvôli priemerným odpovediam dostáva zabrať i logika. Napriek tomu dokázal skúsený nemecký režisér natočiť chytľavý mix fincherovky Úkryt a Cravenovho Nočného letu. Avšak v konečnom efekte kvalitatívne nedosahuje úrovne žiadneho z nich. Napriek tomu sa mu podarilo vybudovať v prvej polovici nádhernú napínavú staromódnu atmosféru. Na tom má najväčší podiel pôsobivá výprava obrovského lietadla (pôsobiaceho dojmom, že by sa doňho zmestili dve z Bairdovho Boeingu 747 v ohrození) a s citom, zvolené, inteligentné herecké obsadenie. Skúsený kapitán Sean Bean, rozvážny lietadlový policajt v utajení Peter Sarsgaard (s riadne divným vodnatým pohľadom) a samozrejme tradične perfektná Jodie Foster, to sú ľudia, v ktorých spoločnosti chcete byť. Super je, že prvú polovicu sa všetci správajú realisticky a inteligentne. Viete si na ich mieste predstaviť seba. Akonáhle si pomyslíte "no dobre, ale prečo neurobia to alebo ono"... tak to o dve tri minúty urobia. Skvelý nápad so srdiečkom na okne. Ste fakt zvedaví, ako sa toto preboha skončí, lebo záhada je skutočne majstrovská. Napokon sa ale tvorcovia vytasili s vysvetlením, ktoré za mňa osobne ani zďaleka nepostačuje a spätne dokonca čiastočne ničí výbornú, napínavú prvú polovicu, počas ktorej zabúdate dýchať. Ľuďom sa to ale celkom páčilo a ja sa nečudujem: pri triezvom rozpočte 55 miliónov ich to na celom svete zarobilo fajnových 133. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Přídavek pro všechny, kterým se líbil ÚKRYT. Další vizuálně vymazlený, barevně přefiltrovaný klaustrofobický thriller s virtuální kamerou a Jodie Foster bojující o život své dcery i svůj. Bohužel natolik chladný, že jsem u něj necítil skoro nic, kromě narůstajících antipatií k hysterické hlavní hrdince. Jelikož existují pouze dvě vysvětlení zmizení hrdinčiny dcerky - že šlo o imaginární představu labilní hrdinky nebo o únos - a tvůrci na nás tu první variantu vybalí už v půlce filmu, je jasné, že pravdou bude ta druhá. Žádná překvapivá pointa na konci se tím pádem nekoná a napětí pak plyne jen z toho, zda hrdinka svou dcerku zachrání v tradičním závěrečném souboji s padouchem. Pominu-li přehnanou hollywoodskou sofistikovanost plánu teroristů, nezdá se mi onen plán příliš pravděpodobný (řekněme, že by si holčičky při nástupu do letadla opravdu vůbec nikdo nevšiml, ale jak s takovou náhodou mohl únosce dopředu počítat?). ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Huh, tohle bylo něco. Trailer mě celkem navnadil a začátek vypadal docela nadějně, studené pohledy kamery, jakoby fincherovské průlety letadlem, dobře hrající Jodie. Jakmile se však scénář začíná zaplétat/rozplétat, postupně zjišťujeme, kdo je kdo a jaké jsou jeho pohnutky, a zváštěpak nesmyslnou překombinovanost záměru zlosynů a neskutečné díry ve scénáři, nezbývá než poslat film do vod nechtěných parodií. Když se tak zamyslím, je skoro škoda, že tam hraje Jodie Fosterová a že hraje tak dobře, být na jejím místě méně talentovaná (=přehrávající) kolegyně, mohla z toho být velice dobrá komedie. Ovšem i tak jsem se druhou polovinou filmu prořehtal a dostal se do stavu, kdy už mi přišlo směšné skoro všechno, nejvíce pak poselství, že tvrdá emerická žena staví tvrdá emerická letadla a nepřejte si ji nasrat. Ten výstup z kouře po výbuchu, pohledy do tváří těch, kterí nevěřili, podání tašky, omluva kapitána, to se musí vidět. Jinak má film slušnou kameru a režie taky není k zahození, kde však chybí alespoň trochu uvěřitelný a logický scénář, ani smrt nebere. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

již úvod naznačuje, že by jsme měli mít co do činění se zajímavým a jednoduchým tajemným thrillerem. po zjištění, že všechny děti by měli mít na krku zvonek se o atmosféru stará hudba a herecký výkon J.Foster, která vypadá chvíli jako blázen a chvíli jako odhodlaná matka, čímž nás nutí přemýšlet, kde je pravda. bohužel tempo nevydrží a tak je potřeba jít do boje! ucházející zápletka, napětí, trocha tý akce. vcelku dobrej film, za lepší 3 hvězdy. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatný. Cca Hodinu se buduje depresivní atmosféra, Stísněné prostředí letadla funguje na výbornou. Zásadní Zlom je trošku divnej, dost zpomalí jinak docela ubíhající děj, ale pak se začne na novo a jdee se až do konce. Film rozhodně nenudí, vlastně je to docela zajímavej trihller, i když trošku připomíná Air Force One. Fosterová nic moc(eště v žádném filmu mě nijak nenadchla) ale Peter Sarsgaard je dobrej a Sean Bean jako tradičně skvělej.Jako velké plus pak musím přihodit fakt, že představitelka Julie vypadá opravdu, jako by byla dcerou Jodie Fosterové. Slabší 4* ()

Galerie (53)

Zajímavosti (15)

  • Letoun je ve filmu označován jako "AALTO Air E-474". Žádný takový stroj ale ve skutečnosti neexistuje. Vzhled letounu zvenčí se nejvíc blíží obřímu "Airbusu A-380", vnitřek kokpitu pak "Boeingu 787 Dreamliner". (curfew77)
  • Krátce po premiéře snímku se zdvihla vlna odporu mezi personálem letišť, k ignorování filmu vyzvali zejména různé profesní organizace, které sdružují palubní personál. Ten je totiž ve filmu vykreslený negativně. (imro)
  • Režisér německého původu Robert Schwentke se díky úspěchu snímku posunul o něco výše na hollywoodském žebříčku. U nás ho mohou diváci znát jako scénáristu seriálu Místo činu. (imro)

Související novinky

Setkáme se včera, lásko!

Setkáme se včera, lásko!

25.04.2007

Určitě si vzpomenete, jak si to Eric Bana a Brad Pitt coby Hektor a Achilles rozdali před branami Tróje na meče a kopí. Bylo to tak přesvědčivé, až se nechce věřit, že v soukromí jsou ti dva kámoši.… (více)

Reklama

Reklama