Reklama

Reklama

VOD (1)

Dobrodruh Joe Erin a bývalý generál z války Severu proti Jihu jménem Benjamin Trane, se stávají ochránci dostavníku převážejícího dámu z vyšší společnosti a utajené zlato. Oba tají soukromý zájem o poklad, který má posloužit k nákupu zbraní. Kromě nich se ale o dostavník s pokladem zajímají také bandité a vzbouřenci v Mexiku… Známý americký režisér Robert Aldrich, který se proslavil svými drsnými a často nekonvenčními snímky (Apač, Velký nůž, Grissomova banda, Ulzanův nájezd, Podivná spravedlnost), zrežíroval výpravný western, který svými morálně lhostejnými charaktery ovlivnil řadu následovníků žánru, v popředí se Sergiem Leonem čí Samem Peckinpahem. Ne nadarmo si Vera Cruz vysloužilo poněkud přehnanou nálepku prvního „špageťáku“. Snímek byl dále nezvyklý svou volbou lokací (mj. Teotihuacán s pyramidou Slunce), které obohatily ikonické fordovské panoráma Monument Valley. Z produkční perspektivy byl snímek také zajímavý tím, že byl natočen výrobním procesem SuperScope, „širokoúhlou“ technikou 35 mm, která měla v patentové válce 50. let konkurovat náročnějšímu a dražšímu procesu CinemaScope. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

Han22 

všechny recenze uživatele

Silně netradiční western - ve kterém jiném westernu uvidíme mexický císařský dvůr v plné parádě a také armádu kopiníků v brnění, která se teda do westernu hodí jako pěst na oko. Jinak ovšem parádní podívaná. Válkou zdeptaný voják (zestárlý Cooper) a všehoschopný křivák (Lancaster) se dají dohromady a v mexické občanské válce se přidají na stranu císaře, aby převezli nejen hraběnku přes území juaristů, ale také 3 miliony dolarů ve zlatě. Nechybí pár podrazů, měnění stran a především vynikající akční scény - ať už přepad v uličkách města nebo výborné dobývání pevnosti se spoustou vojáků, děly, granáty a rotačním kulometem. Na rok vzniku je to docela nářez. Western roku 1954. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Naozaj veľmi divný westerník. Prítomnosť rytierov a brnení, mi nijak zvlášť nevadila a ani neevokovala, no na škodu bol celkový dej a hlavne rýchly záver, ktorý som nečakal. Dej je na svoju dĺžku až príliš jednoduchý a kvôli pár silnejším okamihom nemôžem dať vyššie hodnotenie. 60%. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Robert Aldrich si tímhle filmem nastartoval kariéru neskutečným způsobem. Už tady přitom můžeme najít jeho klasické postupy a trademarky - nevybíravé zacházení se ženami (ty se tu dočkají pořádné fackované) nebo vychcané hlavní hrdiny, kteří sledují pouze vlastní prospěch a jsou ochotni ho dosáhnout jakýmkoli způsobem. Nic takového samozřejmě neplatí o Gary Cooperovi, ten tady podobně jako V pravém poledni hraje jedinou čestnou a férovou postavu, ostatní jsou stejně falešní jako zuby Burta Lancastera. Přičtěte k tomu jedinečnou technicolorovou kameru, bohatou výpravu a solidní akční scény a máte western jako víno. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak šlape to poriadne od začiatku do konca. Akcia nie je vždy najdôveryhodnejšia, ale vďaka tomu tempu a dvom výrazným hlavným postavám to vôbec neprekáža. Takže na "divokom západe" nebola iba občianska vojna, ale po nej hneď aj tá v Mexiku a z hľadiska príbehov príťažlivých pre sfilmovanie na tom nebola o nič horšie. Strety indiánov s novousadlíkmi, respektíve vojakov juhu a severu si zameňte za Francúzov, Mexičanov a klasických kovbojov a máte tu hneď originálny western, ktorý plní okrem funkcie zábavnej aj tú historicko-informačnú, aj keď pravdepodobne s veľkou dávnou autorskej licencie. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ani nadržená Harmonika, ani seladon Cooper, kterému sice v době natáčení bylo lehce přes padesát, ale vypadal, že si chodí na poštu pro důchod. Největší krádež tady předvedl křenící se Lancaster, který při svých vítězných soubojích nejdříve fikaně oslnil soupeře odrazem slunce od svého chrupu. Lehce cynické a občas naivní Vera Cruz patřilo jeho belmondovskému rošťákovi.. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (10)

  • Film je občas nazýván jako "první špagety western", kvůli jeho údajnému vlivu na italské režiséry, jako byl Sergio Leone, který popularizoval tento žánr. (Mol)
  • Charles Bronson a Ernest Borgnine se během natáčení rozhodli koupit si cigarety. Šly proto do města v kostýmech. Po cestě potkali mexickou policii Federales, která si je spletla s bandity a zadržovala je za použití zbraní. (Mol)

Reklama

Reklama