Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1874 a na Divokém Západě probíhá stavba železnice. Když při průzkumu terénu narazí na tekuté písky, tak musí trasu změnit. Jedinou možností je, že povede Rock Ridgem - pohraničním městem, kde se každý jmenuje "Johnson".  Intrikán a generální prokurátor státu Hedley Lamarr chce koupit pozemky podél nové železniční trasy co nejlevněji, a tak se rozhodne vyhnat obyvatele městečka. Posílá na ně gang desperátů pod vedením svého asistenta Taggarta. Zaskočení obyvatelé městečka požadují, aby byl jmenován nový šerif, protože již několik let ve městě žádný není. Na radu Lamarra je vybrán Bart - černoch pracující na stavbě železnice. Ten měl být původně oběšen za to, že udeřil Taggarta do hlavy lopatou. Lamarr se domnívá, že Bart pohorší obyvatele města natolik, že dobrovolně opustí Rock Ridge a on pak převezme "neposlušné" město. Jenže šerif je důvtipný, a když v městském vězení narazí na opilce a bývalého pistolníka Jima, známého jako "The Kid Waco", začne pracovat na překonání nevraživosti vůči své osobě. Lamarr zuří, že se mu nedaří zbavit se Barta, a tak se rozhodne zničit Rock Ridge s pomocí armády kriminálníků. Bart má 24 hodin na to, aby vymyslel, jak město ušetřit. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Deverant 

všechny recenze uživatele

Mel Brooks asi opravdu není pro každého. Ale mě tenhle film pokaždé pobaví. Rasismus takto zesměšněn jsem asi ještě neviděl (film vznikl v roce 1974, tedy vlastně jen nedlouho po zrovnoprávnění černého obyvatelstva v USA!): "Vítejte nám náš nový...Negře!?" apod. Nebo výčet padouchů, jež chce shromáždit, prováděný Hed(l)ey Lamarrem (od mexických banditů po žháře), který je navíc v následující scéně proveden i obrazem opepřen ještě členy KKK, arabskými lupiči a vojáky wehrmachtu. "Specializace?" "Vražda, znásilnění, loupež, žhářství, znásilnění." "Znásilnění bylo dvakrát!?" "Dělám to rád:" ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Parodická první půlka mě docela bavila, díky černohumorným interakcím mezi postavami, ale čím dál tím blíž k závěru se to přelévalo do ztřeštěné a přeplácané grotesky, kterou považuji za docela otravnou. Na konci třeba postavy westernové parodie vstoupí do úplně jiných kulis úplně jiného filmu a všichni se tam začnou prát. ()

Reklama

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Tvorbu Mela Brookse nemám úplně zmapovanou, přesto mi jeho druh humoru docela sedí - především legendární Spaceballs. Ohnivá sedla se dají označit jako jeho filmovou prvotinou. Je docela zvláštní vidět tento film v roce 2022, kdy jde vidět jak se svět za těch skoro 50 let hrozně změnil, protože dneska by mu takový scénář jen tak neprošel. Rozjezd docela pomalý, ale pak precijen pár vtípků stálo za to, jiné byly spíše z kategorie trapných až laciných. Vracet se k tomu snímku určitě nebudu, protože bych napočítal alespoň 10 daleko vydařenějších komedii...slabší tři. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Snáď by som už naivne očakával, že Mel Brooks pojme „Divoký západ” absolútne vážne, i keď nechýbajú tradičné westernové prvky o utláčaných obyvateľov...+ typické črty-Nový šerif v Rock Ridge, sprvoti outsider, asi kvôli tomu, že je černoch, jeho budúci parťák, beloch Waco Kid, zaťažený minulosťou, a preto je závislý od nadmerného pitia Whisky, ale našťastie disponuje rýchlymi prstami, a tak je iba otázkou času, kedy bude nápomocný kolegovi Bartovi, aby zabránil vedeniu železnice cez rozkvitajúce sa mestečko, kde sa každý volá JOHNSON. Hedley Lamarr chce všetko preto urobiť, čo je vôbec možné, aby vyhnal všetkých farmárov, najprv povoláva obávanú gorilu Mongoa, keď ani to nepomáha, ďalej skúša nastražiť imitáciu Marlene Dietrich (Lili Von Shtupp), ktorá má za úlohu zviesť šerifa, čo sa jej aj podarí, ale v opačnom slova zmysle, posledná možnosť spočíva v ozname pre ostatných banditov a hrdlorezov, keď prvá skupina už zlyhala, ktorí musia za každú cenu spraviť nevyhnuteľné... Totálne nabrúsení sa vyrútia oproti svojej odmene, a ako to nakoniec dopadne, nie je ťažké uhádnuť ? _ Mel ešte pridáva na razantnej bizarnosti, s ktorou stúpa z filmu do filmu, čiže opäť tu mám 2 in 1, ak ešte nie 3 in 1 ? Obľúbil som si Genea Wildera, ktorý je excelentný, ako jeho menovec-Billy, každý ale vo svojom význame, defacto, obaja sa zaujímali o vzhľad svojich komédií, jeden ich ozvláštňoval svojími hereckými kreáciami, druhý na ne dozeral čisto za kamerou. _Taktiež ma zaujali rezké pesničky, či aj širokoúhla kamera Jožka Biroca. Vedúci sa polepšil, čo som strašne rád. ()

Cruchot 

všechny recenze uživatele

No ve srovnání se Spaceballs, ale i třeba s takovým Bláznivým příběhem Robina Hooda, je to docela slabota. Je tu několik slušných fórků a gagů, hafo narážek, které jsem kolikrát napoprvé ani nepostřehl nebo nepochopil a herci se opravdu snaží, co to jde, ale chybí tomu lepší příběh, několik scén je zbytečně zdlouhavých a některé by patřily vyhodit úplně. Průměrná parodie, u níž se dá místy velmi slušně pobavit, ale je dobré u ní mít v ruce ovladač s prstem na tlačítku pro převíjení. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (12)

  • Film se natáčel ve stejných exteriérech jako snímek Westworld (1973). (Pumiiix)

Související novinky

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Tvůrce Médi chce umřít na Divokém západě

Tvůrce Médi chce umřít na Divokém západě

06.12.2012

Když přišel s projektem Méďa, většina hollywoodských studií ho odmítla. Včetně Foxů, pro které Seth MacFarlane vytvořil veleúspěšný animovaný seriál Griffinovi. Nakonec se Méďu ujala menší produkční… (více)

Reklama

Reklama