Reklama

Reklama

Proposition

  • Austrálie The Proposition (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh - skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (400)

Fr 

všechny recenze uživatele

Bohem zapomenutý kraj. Příležitost smazat vinu. Spravedlnost a pomsta..... Prostě normální western, ve kterém jen chvíli máte pocit, že dobro zvítězí nad zlem. Ovšem nikdy nevíte, kdo je vlastně dobro a kdo to druhý. Zajímavá hudba, který mohlo bejt i víc. Fanoušci žánru budou spokojeni, ostatní si aspoň mohou zkrátit čekání na svoji westernovou pecku. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Moderní western zajímavě kombinující prvky klasické jako zápletka krutě hazardující s lidskými životy, pomalejší tempo a velmi pěkné záběry nekonečné pouště a žhnoucího Slunce s prvky modernějšími jako např. nejednoznačné a špatně zařaditelné postavy a zaměření se na krutost situace a depresivní atmosféru. Edit: Čím jsem starší, tím více se mi zamlouvají zdánlivě jednodušší filmy s tvrďáckými mužskými charaktery, které kráčí vstříc svému osudu i za cenu vědomí, že budou muset kvůli svému vnitřnímu přesvědčení položit oběť nejvyšší... 7/10 ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Každý snímek, pod který se scénáristicky podepíše Nick Cave je zárukou vyjímečnosti. Jeho přístup k postavám, melancholie, syrovost a vše co k němu patří se vsají do příběhu, postav a příběhu a on vytvoří svůj malý svět, který nelze zaměnit s žádným jiným. Guy Pearce jako jeden z bratrů, který je vyslán zabít nejbrutálnějšího ze svého rodu, aby ochránil toho nejnevinnějšího. Možná by jste čekali trochu silnější baladu než se vám dostane a to se pro mě stalo také hlavním zklamáním filmu. Pohledy na zapadající slunce a trocha poetiky filmu jen přidává, ale dohromady to působí prázdně. Jedna postava putuje dějem, aby splnila svůj úkol a ostatní jen sedí a čekají. Ve filmu se chvílemi až příliš nic neděje a svou atmosféru, které jistě dopomáhá, že se režisér "s ničím moc ne*ere" a neváhá přímo před kamerou ustřelit komukoliv hlavu. Krve jsem čekal ve filmu mnohem méně, ale za trochu té menší poetické brutality jsem jedině rád. Škoda, že film se nedokáže od svých silných základů odrazit k výšinám filmového nebe a zůstane v šedém průměru. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Všichni tu zmiňují/opěvují nádhernou krajinu, Caveovu genialitu a talent Hillcoata ... a já souhlasím. Naprostou jedničkou je pro mě ale John Hurt. Co ten dokázal na tak malém jeho-roli-určeném prostoru rozehrát, to mi rozum nepobírá. Ode mne klobouk dolů, aplaus ve stoje a udělení Javertovy ceny za nejlepší nejkratší herecký výkon (minimálně) desetiletí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nikdy viac.“ PROPOSITION je skvelé a „špinavé“ antiwesternové inferno, určené skôr pre odolnejšie povahy a tvrdšie žalúdky, ktorého úvodná dievčenská pesnička vás rafinovane ukolísa. Vynikajúce herecké výkony (predovšetkým Ray Winstone; takto by vyzeral muž, prenasledujúci Butcha Cassidyho a Sundancea Kida, keby nám ho režisér ukázal, namiesto rozvíreného prachu ciest), osobitá austrálska divočina, riadne krvavé korenie (oštep, hlava) a krehká Emily Watsonová ako žena, ktorá zaplatí za to, že chcela lynčovať. PROPOSITION je veľmi dobrý, zaujímavý a pôsobivý film, jeho problém je len v tom, že sa ťažko opisuje jeho špecifická atmosféra, na ktorej má výrazný podiel bard Nick Cave. Toto mi už niekoľko rokov od prvého pozretia uviazlo v hlave a je to tam dodnes (napriek trápnemu slovenskému "prekladu" VRAŽEDNÝ NÁVRH - kto to vymýšľa a je svojprávny?). Cinematik 2007 ()

Galerie (68)

Zajímavosti (15)

  • Dva filmy s identickým názvem The Proposition se dostaly do distribuce v letech 1997 a 1998. První z nich je o mladé vdově, která se svou dcerou usiluje o přežití v nehostinném Walesu na začátku 19. století. Druhý se odehrává v třicátých letech 20. století a pojednává o neplodném muži, který na „výrobu“ potomka najme mladého studenta práv. Ten se však do své „spolupracovnice“ zamiluje a situace se pořádně zkomplikuje. (imro)
  • Jeden ze střelců na začátku se jmenuje Jack Bradshaw. Ačkoli je děj filmu fiktivní, tak v devatenáctém století v Austrálii skutečně žil bandita tohoto jména. (Othello)
  • Film sa nakrúcal v austrálskom štáte Queensland a v meste Winton. (MikaelSVK)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Shia LaBeouf na odstřel?

Shia LaBeouf na odstřel?

14.08.2010

Vskutku podivuhodné spojení – Shia ve filmu australského drsňáka Johna Hillcoata, tvůrce Cesty a nelítostného kenguru-westernu Proposition? Ale ano. Prozatím nic není oficiální, ale údajně už spolu… (více)

Tahle země není pro kanibaly

Tahle země není pro kanibaly

17.01.2008

...aneb Viggo Mortensen versus lidožrouti. Ne, nejste sami, kdo má pocit déja vu. Jsou tomu zhruba dva týdny, co jsme psali o připravovaném historickém dramatu Vanikoro, mapujícím tragický konec… (více)

Reklama

Reklama