Reklama

Reklama

Proposition

  • Austrálie The Proposition (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh - skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (400)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Drsný, syrový, atmosferický a zároveň poetický snímek....., že to nejde dohromady? Ale jděte! Kdo má rád balady Nicka Cavea a jeho básně, ten si rozhodně přijde na své. Stejně jako oko divákovo (tímto ode mě letí velká pochvala kameramanovi). Palec nahoru k samotnému výběru herců a s tím spojených hereckých výkonů. Drsní rázní chlapi a jako zjemňující složka a kontrapunkt všeho, křehká Emily Watson. A že to má prostinký příběh? Asi takle: v JEDNODUCHOSTI je krása. Alespoň diváka zbytečně nic nevyrušuje ze soustředění. p.s. J. Hillcoatovi začínám čím dál tím více přicházet na chuť a zase o něco víc mě mrzí (sorry Rone), že práva na Kingovu Temnou věž nedostal právě ON. Tak snad ten Krvavý poledník by mohl vyjít. Každopádně budu držet palce. 88,8% ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Velmi působivé, to především... je vidět, že western ještě zdaleka není mrtev, alespoň ne v klasické podobě... Jarmushův Mrtvý muž či právě Hillcoatův Propostion jsou toho jasným důkazem. Hodně lidí si tenhle kousek asi bude spojovat zejména se jménem Nicka Cavea, autora scénáře a hudby, chtěl bych ale podotknout, že velkou zásluhu za dobrý dojem z filmu mají také všichni ostatní tvůrci v čele s režisérem, který ze scénáře podle mě přenesl do snímku to nejdůležitější a nejpůsobivější a to kontrast drsného australského života, reprezentovaný většinou charakterů a především pak psaneckou bandou Arhtura Burnse a civilizovaného života, jakousi ozvěnu domovské Anglie, kterou si na nový kontinent dovezli manželé Stanlyovi. Mezi těmito zcela jasnými protiklady stojí Charlie Burns (v podání přesvědčivého Guye Pearce), který je pod břemenem onoho Návrhu nucen k velice kruté (ačkoliv ne přímo Sofiině) volbě. No a nesmím zapomenout na drsnou krásu australské přírody, která tvoří k celému vypjatému příběhu perfektní kulisu. 80% ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

,,"Kdy?" řekl měsíc hvězdám na nebi. "Brzy," řekl vítr, jenž byl mu v patách. "Kdo?" řekl mrak, jenž se rozplakal. "Já," řekl jezdec, vyprahlý jak poušť. "Jak?" řeklo slunce, jež roztavilo zem. "Jak?" řekla řeka, jež odmítla téct. "Kde?" řekl hrom, co nehřímal. "Tady," řekl jezdec, jenž vytáhl zbraň... " ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Pearce oprášil fúzatý look z Ravenous a prikývol dohode. Brata za brata, dobro za zlo v prachom a krvou (doslova) presiaknutom westerne, kde nehrá prim počet vystrielaných nábojov, ale dusná atmosféra doladená dokonalým vizuálom a ešte lepšiou hudobnou stránkou. Nick Cave tento krát boduje nielen ako hudobník, ale aj ako scénarista a Guy sa konečne vracia tam kam patrí. Do kvalitných filmov. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Nick Cave .. Nádherné záběry zdánlivě nehostinné Australské krajiny na jejímž písku se odehraje typický westernový souboj bandy padouchů a strážců zákona. V titulcích se za sekcí scénář a hudba objevilo stejné jméno: Nick Cave, který se se tímto po letech vrací k psaní nejen hudby, ale i samotného filmu. Ten nepostrádá depresivní nádech a spoustu filozofování. Jenže zápletka je v podstatě dosti jednoduchá a tak je délka filmu zaplňována různými dlouhými záběry přírody apod. Ty sice tvoří zvláštní atmosféru, ale ve výsledku spíše ruší a nedovolují navodit nějaké tempo a napětí. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (15)

  • Kapitán Stanley (Ray Winstone) použil vo filme citáciu Dorothy Parker "What fresh Hell is this?", keď vravel o Austrálii, no v dobe, kedy sa odohráva dej snímky, nebola ešte na svete. (vander19)
  • Jellon (John Hurt) spieva vo filme pieseň "Danny Boy," ktorá bola uverejnená v roku 1913, avšak dej snímky sa odohráva už okolo roku 1880. (vander19)
  • Kostýmy včetně knoflíků byly vyrobené ručně, aby vypadaly co nejvíce autenticky. (imro)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Shia LaBeouf na odstřel?

Shia LaBeouf na odstřel?

14.08.2010

Vskutku podivuhodné spojení – Shia ve filmu australského drsňáka Johna Hillcoata, tvůrce Cesty a nelítostného kenguru-westernu Proposition? Ale ano. Prozatím nic není oficiální, ale údajně už spolu… (více)

Tahle země není pro kanibaly

Tahle země není pro kanibaly

17.01.2008

...aneb Viggo Mortensen versus lidožrouti. Ne, nejste sami, kdo má pocit déja vu. Jsou tomu zhruba dva týdny, co jsme psali o připravovaném historickém dramatu Vanikoro, mapujícím tragický konec… (více)

Reklama

Reklama