Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o mladém zámečníkovi, který předstírá, že je pilotem v aeroliniích... (oficiální text distributora)

Recenze (12)

GIK 

všechny recenze uživatele

Vydávání se za kapitána tůčka přinese spoustu komických situací, které kulminují ke konci, kdy se „pilot“ ke své lži přiznává, ale nikdo mu nevěří a naopak ho všichni utvrzují v tom, že je opravdu pilot. V rolích pilotových dívek dvě krásky 60. let Stivínová a Chadimová. Hlavně Stivínová ve své úloze sestřičky na dětském oddělení neobyčejně sympatická a půvabná. I obsazení dalších i drobných rolí vynikající. Potěší Miroslav Homola v tradiční komické miniroličce. Hezký dvojsmysl v názvu filmu. 17.11.2022: Soudruzi pouští pravdu: „Svět chce být klamán.“ „Pamatuj si, bratře, svět chce bejt klamanej. Všecko na světě jsou nálepky, efekt, kapota.“ „S pravdou se musí opatrně, a když se to hodí.“ „Jo svět chce bejt klamanej.“ „Svět chce bejt kalmanej a s pravdou se musí takticky.“ Další hlášky: „Jedinej bod ve vesmíru seš ty.“ / „Co je todle?“ „Globus“ Zednářská symbolika: 31:00 – globus; 42:56 – zase globus; 59:32 – zase globus, zblízka; 1:04:20, 30; 1:05:50 – znova; ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Beru to jako rozhodně ne zavrženíhodný pokus o modernější variantu Kristiána, zasazeného do socialistických poměrů. V kontextu s většinou tehdejších, ale i současných českých rádoby komedií mi děj připadal vtipný (zvlášť oceňuju dvojznačný název, který evokuje docela jiný zámek ). Film nepostrádá ani společenskou satiru (načerno šijící krejčí nebyl ve své době zas tak výjimečný). Herci naprosto přirození (navíc Petr Kostka byl v mládí vážně frajer) a ani dialogy poplatné době nezněly v tomhle filmu nijak tendenčně. Inu, začínala zlatá šedesátá léta. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Lehce úsměvná komedie pro nenáročného diváka oplývá dobovými pražskými reáliemi. 1) Fešácký zámečník Petr Kostka s neméně fešáckým Josefem Vinklářem jsou, bohužel, pro mě oba nepřitažliví a tak další zdroje pro hvězdičky za sexy kluky nemám. 2) Za dobovou Prahu přidávám hvězdičku. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Petr Kostka coby mladý seladón. Cvičně balí každou sukni, zjišťuje, že když má zajímavé povolání a oblečení, úspěch je zajištěn. Tak se začne vydávat za letce-kapitána, a trošku se mu to zamotá. Atmosféra radosti ze života a mládí vůbec, nehledě k mírnému budovatelskému nadšení. Docela příjemná komedie plná zajímavých žen...70% ()

Fajt 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdy pouze za velice pěkné záběry z Pražských ulic v šedesátých létech. Jinak film je naivní slabota a zvláště role P. Kostky je zoufalá, jen na okraj v té době mi bylo 13 let (nekuřák), ale abych si myslel, že "Partagas" je víno, tak to už je síla. Myslím, že očekáváné salvy smíchu v kinosále, bylo pouze režisérovo zbožné přání, nic víc ! ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Režijní debut Stanislava Strnada. (M.B)

Reklama

Reklama