foto

Miroslav Ondříček

  • nar. 4.11.1934
    Praha, Československo
  • zem. 29.3.2015 (80 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miroslav Ondříček, jeden z nejvýznamnějších československých kameramanů, se narodil v Praze 4. 11. 1934, a jak u nás, tak po světě je znám hlavně pro svou spolupráci s režisérem Milošem Formanem.

Začínal jako laborant v Barrandovských studiích v 50. letech, kde si osvojoval znalosti chemie a filmové emulze. Později asistoval filmovému štábu tvořící dokumenty, a ještě stihl navštěvovat večerní filmovou školu na FAMU, aby byl více obeznámen s filmovou historií, kulturou, ale hlavně s jejími technikami. V polovině 50. let byl povýšen do celovečerní filmové sekce, kde působil už i jako asistent kamery, a kde mu nejvíce prospěla možnost spolupráce s kameramany Jaroslavem Kučerou a Janem Čuříkem, od kterých získal značné množství zkušeností.

Hned jeho první filmy zaznamenaly velký úspěch. Ať už to byly ty, jež vzešly ze spolupráce s Ivanem Passerem, Fádní odpoledne a Intimní osvětlení, či s režisérem Formanem Lásky jedné plavovlásky, známý pro své intimní scény s herečkou Hanou Brejchovou, a který je Ondříčkovým oblíbeným filmem, nebo satira Hoří, má panenko. V té době ho do Londýna, na natáčení filmu Bílý autobus, pozval anglický tvůrce Lindsay Anderson, přičemž v průběhu let ještě následovaly filmy Kdyby... a Šťastný to muž a Ondříčkova kariéra nabrala na obrátkách. V USA, opět s Formanem, natočili Taking off... a s dalším známým režisérem Georgem Roy Hillem Jatka č. 5. Režisér byl se spoluprací spokojen, jelikož i tato souhra poté pokračovala u dalších filmů. Také si ho žádal k filmu Podraz, ale v tomto případě nebylo Ondříčkovi dovoleno odcestovat (podobně tomu bylo i v případě filmu Přelet nad kukaččím hnízdem), a tak alespoň u nás natočil další populární komedii Homolka a tobolka.

Z dalšího průběhu let vynikají v jeho filmografii ty snímky, které natočil s režisérem Formanem - Vlasy, Ragtime, Amadeus, Valmont a i když byl dvakrát nominován na Oskara, tak se této významné filmové ceny nedočkal. I tak ale v pozdějších letech natáčel výhradně v Americe: Čas probuzení, Velké vítězství a vstoupil i do americké asociace kameramanů.

Na Karlovarském mezinárodním filmovém festivalu byl oceněn cenou za Mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, a může se pyšnit i státním vyznamenáním za zásluhy. V dnešní době vyučuje na pražské FAMU a také na filmové škole v Písku, která je podle něj pojmenována. Radost mu také jistě dělá jeho syn David, který se taktéž věnuje filmu, třebaže jako režisér, a má za sebou několikero úspěšných filmů.

Mirokukii

Herecká filmografie

Dokumentární

2016 Věčná Slavia - a.z.
2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Miroslava Ondříčka (S09E21)
2012 Neviditelná ruka trhu: privatizace Barrandova (studentský film)
2011 Hořelo, má panenko (TV film)
2009 Zlatá šedesátá (TV seriál)
Příběhy slavných (TV seriál)
Ecce homo Šebánek (S10E08)
2003 Příběhy slavných (TV seriál)
Dvojí život Jaromila Jireše (S04E08)
1996 Povolání kameraman
1989 Milos Forman: Portrait (TV film)

TV pořady

2016 Český lev 2015 (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
SLAVIA - hvězda na správném místě (TV pořad)
Český lev 2012 (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(711)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace