Reklama

Reklama

Mongol - Čingischán

  • Česko Mongol (více)
Trailer 1

Malý Temudjin právě dospěl do věku devíti let. Podle mongolských zvyků je to čas, kdy si má vybrat ženu. Jeho otec Esugei, chán malého mongolského kmene, ho tedy bere na cestu ke kmeni Merkitů, kde si má vybrat novou ženu a ukončit tak rozpory mezi jeho kmenem a právě Merkity. Jenže cestou se malý Temudjin zakouká do dívky Börte u sousedního, stejně bezvýznamného, kmene, jako je ten Esugejův. Temudjin si na kmenovém shromáždění Börte vybere za svou ženu. Otec jeho přání dle mongolských zvyklostí respektuje, i když tuší, že to přinese další problémy. Cestou domů se Esugej se synem a doprovodem zastaví v malé oáze, aby si odpočinuli. Tady se potká s příslušníky nepřátelského kmene. Zvyklosti však zakazují válčit na místech odpočinku, a tak setkání zprvu vypadá jako poklidné. Obě výpravy si dokonce na znamení příměří vymění jídlo a pití. Jenže v nápoji pro Esugeje je jed a muž na další cestě umírá. Novým chánem kmene se stává Temudjin. Toho ale nehodlá respektovat jeden z nižších náčelníků, Targutaj. Ten se prohlásí za chána a Temudjina s jeho matkou a zbylými věrnými z kmene vyžene. Malý Temudjin tu zimu v horách prosí mongolského boha o pomoc, cestou zpět se propadne do jezera. Mokrého ho zachrání jezdci z vedlejšího kmene a syn jejich chána, Jamucha. S Jamuchou se spřátelí a oba se považují za bratry. Targutaj ale Temudjina unese a udělá z něho otroka. Hlídá ho tak, aby ho mohl zabít, až Temudjin dospěje. Mongolové nesmějí totiž zabíjet děti. Malý Temudjin ale Targutajovi uteče. O několik let později je Temudjin opět Targutajem chycen a znovu je mu nasazen otrocký okov. I tentokrát se mladíkovi podaří utéct. Vypraví se k sousednímu kmeni pro svou ženu Börte a s ní se vrátí ke své rodině. Záhy jsou napadeni Merkity, Temudjin je vážně postřelen šípem a Börte unesena. Temudjin se uzdraví a za pomoci Jamuchy a jeho bojovníků Merkity porazí a Börte osvobodí. To, že se část Jamuchových lidí ale přidá k Temudjinovi vyvolá mezi dosavadními přáteli zlou krev. Když se Jamuchův bratr pokusí ukrást stádo koní Temudjinovu kmeni, je Temudjinovými lidmi zabit. Jamucha se spojí s Targutajem a vytáhnou proti Temudjinovu kmeni... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (241)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $5,705,761Tržby Celosvetovo $26,700,000Tržby za predaj DVD v USA $1,856,508 //počet predaných kusov 96,995 ║ Tento film je akýmsi opakom Jakubiskovho filmu Bathory (65%) ohľadne ponímania určitých tvorcovských prvkov. Pokiaľ Mongol po technických stránkach je spracovaní prvotriedne, až tak že v rámci vizuálneho poňatia, či choreografii súbojov veselo môže konkurovať tým najdrahším historickým eposom. Kdež to po príbehovej stránke nám tento film ponúka len jednu veľkú nesúvislú skrumáž, ktorá v konečnej spojitosti nevytvára ani zďaleka kompaktnosť. Minimálne prvá polovica filmu sa venuje tomu ako vyrastal Tamudjin a bol štvancom svojho bývalého kmeňa. Na tom by nebolo nič zlé pokiaľ, by sme v každej jeho vekovej etape nezažívali len rovnakú dejovú osnovu. Pretavenú v to ako ho vždy odchytili jeho neprajníci niekde na pláni, uväznili v okovách a potom už len nasledoval útek späť do divočiny. Tieto udalosti sa vo filme zopakujú minimálne 3x a tým pádom to už pri každom ďalšom väznení začína byť dosť otravné. Tento úsek filmu sledujúci len úteky a dolapenia, nemá zvyšný dej navešaný okolo útekov tak hútny aby mohol čo i len trošku viac upútať a dať tak príbehu aj hlbší rozmer. V takomto prípade si je ťažké nájsť nejaké sympatie k postave, ktorú poznáme len v určitej rovine, jeho vnútorný postoj začíname lepšie spoznávať až v druhej polovici filmu ale aj tak nie až tak ako by si to daný námet vyžadoval. Potom je ťažko uveriť, prečo sa z ničoho nič pridávajú kmene na stranu, pre nich nijako moc známeho bojovníka. Takýto dej, pôsobiaci dosť úsečne môžu mať na svedomí hlavne strihači filmu, lebo pokiaľ dobre nedoznie jedna rozvyprávaná scénka, len ťažko pochopíte skrytú náväznosť z tou nasledujúcou. A je to na škodu, lebo pokiaľ by sa dbalo na príbehovú skladbu rovnako ako na vizuálne poňatie, film mohol byť veselo označovaný ako jeden z najlepších historických eposov. Takto to ostáva len niekde na pol ceste rovnako ako naša koprodukčná Bathory, ktorá hlavne trpí po technickej stránke, kdež to tá príbehová zaujme. K filmu dodám len toľko, že ak si odmyslíme nesúrodý dej, dá sa film vychutnať hlavne pokiaľ ide o davové súboje, ktoré majú dynamiku a prepracovanú choreografiu súbojov, kde nechýbajú dokonca gejzíry krvi ako tomu bolo u Kráľovstva nebeského (95%). V tomto ohľade si každý milovník súbojov musí prísť na svoje. Popri tom sa dajú vychutnať aj krásne zábery okolitej pustej prírody a tých sa tam dá užiť neúrekom. A len verím, že ak film vydajú na DVD disky, že bude zostrih filmu taký aby spĺňal svoje načrtnuté parametre omnoho plnohodnotnejšie. Ináč by film mohol časom zapadnúť medzi množstvo podobných priemerných filmov. /videl v kine: 70%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Opět kus Historie tentokrát z Mongolska. Film krásně zachycuje život Mongolů od dětí po dospělé a zároveň zrod největšího vojevůdce Čingischána. Natočeno věrohodně, akce i krve je zde překvapivě dost, tempo je slušné a jako plus se jedná o Revenge,což je můj nejoblíbenější subžánr. Slušná podívaná. 80% ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Povedený historický film o dětství a mládí Temudžina neboli Čingizchána. Bohužel jsem při sledování měl pocit, že tvůrci se nemohli rozhodnout mezi komorním nízkorozpočtovým filmem a historickým velkofilmem ve stylu hollywoodských trháků. Díky tomu film skončil tak trochu rozpačitě někde mezi. "Mongolština je krásný jazyk...jednou jí budou umět všichni lidé na celém světě." ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Kopa penazi je vidiet a pocut, pridajme si ako vzdy minimalne standartne vyborneho Asana. Ovsem tu kvality koncia. Pricom to cele mohlo byt inak. Takmer permanentne som mal pocas pozerania pocit, ze sledujem brutalne a nelogicky zostrihanu verziu cohosi ovela obsiahlejsieho. Cohosi, co mozno malo hlavu a patu, jednotiacu liniu a drajv. Tento paskvil vsak zial nie. ()

Dubro

všechny recenze uživatele

Už pár dní sa pripravujem na projekciu tejto historickej drámy. Aby ma film nepristihol nepripraveného, poctivo zbieram info o Mongoloch. Predvčerom som na Wikipédii natrafil na vynikajúci článok, ktorý mi mnohé o tomto národe objasnil. Dovolím si citovať:“....... bojoval v Asii s kmenem zákeřných Mongolů, kteří bydlí na koni, vaří na koni, spí na koni a když mají chvilku volno, jedou se projet na koni, v důsledku čehož je stačí z koně sundat a máte je na lopatě, protože začnou bloudit.“ ()

Galerie (154)

Zajímavosti (15)

  • Mnoho jezdců nebylo profesionálními herci. Velké scény se proto nacvičovaly třeba dva měsíce. (Rodriguez)
  • Režisér Sergei Bodrov a Production Designer Dashi Namdakov navštívili hlavního mongolského šamana v hlavním městě Ulan Bator, aby se ho zeptali na povolení k natočení filmu. Šaman jim odpověděl, že ze všech tvůrců, co kdy natočili něco o Čingischánovi, jsou oni jediní, kteří se zeptali na jeho povolení. (Musak)
  • Jednotlivé lokace byly mezi sebou různě vzdáleny. Štáb mezi nimi vytvořil provizorní cesty, které pak zůstaly jako místní silnice. (Rodriguez)

Související novinky

Jeff Bridges jako lovec démonů?

Jeff Bridges jako lovec démonů?

03.02.2011

Hrál ve dvou úspěšných filmech vánoční sezóny a za ten lepší je nominovaný na Oscara. Kdo by se divil, že se na něj nabídky jen sypou? Jednu z nich dostal od studia Warner Bros., které ve spolupráci… (více)

Muži, kteří nenávidí Afghánistán

Muži, kteří nenávidí Afghánistán

07.07.2010

Christian Bale a Niels Arden Oplev jsou novými jmény, spojenými s projektem Zacka Snydera a studia Warner Bros. The Last Photograph. Ten už má docela dlouhou historii. Snyder chtěl drama o… (více)

Další Evropané v Hollywoodu

Další Evropané v Hollywoodu

09.03.2009

Dva zajímaví evropští tvůrci upsali duši Ďáblu... ehm, Hollywoodu. Získat Oscara (nebo alespoň nominaci) v kategorii „nejlepší neanglicky mluvený film“ je obvykle začátek cesty k režírování nějakého… (více)

Šikmooký Hollywood?

Šikmooký Hollywood?

11.11.2008

Dnes pro vás máme rovnou čtyři chystané filmy. Všechny jsou americké produkce, ale něco je spojuje s Dálným Východem. Jako první je tady remake Karate Kida. Už dlouho šly fámy o tom, že Willův syn… (více)

Reklama

Reklama