Reklama

Reklama

Populární píseň Irvinga Berlina "Bílé Vánoce" zazněla v podání Binga Crosbyho poprvé ve filmovém muzikálu Holiday Inn (1942) a získala Oscara. Už od té doby se datují pokusy o vytvoření stejnojmenného muzikálu, jež byl ovšem realizován až o dvanáct let později. Jeho zápletka je velmi jednoduchá a byla částečně opsána právě z Holiday Inn. Dvojice úspěšných kabaretních umělců se rozhodne pomoci bývalému veliteli z válečných let a rozhodne se v jeho rekreační chatě ve Vermontu uspořádat benefiční koncert. Při té příležitosti se dvoří sesterské dvojici přitažlivých zpěvaček. Společnost Paramount nešetřila náklady a film vyrobila jako svou první produkci v novém širokoúhlém systému VistaVision. Její péče se vyplatila, neboť film se stal divácky nejúspěšnějším titulem roku a postupem let také neodmyslitelnou součástí vánočního televizního vysílání. Partnerem Binga Crosbyho měl původně být Fred Astaire. Ten ovšem v té době zvažoval ukončení kariéry, a tak byl místo něho obsazen Donald O’Connor (známý především ze Zpívání v dešti), jehož však neuvolnilo jeho domovské studio Universal. Roli nakonec dostal zpěvák a tanečník Danny Kaye (jenž zaujal např. v hudebním přepracování Gogolova Revizora). V rolích partnerek obou hrdinů se objevují známá zpěvačka Rosemary Clooneyová (teta herecké hvězdy George Clooneyho) a vynikající tanečnice Vera-Ellen, jež byla filmovou partnerkou obou hollywoodských legend Freda Astaira i Genea Kellyho. Film natočil režisérský veterán maďarského původu Michael Curtiz (Oscar za Casablancu). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (41)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak už alespoň vím odkud pochází nádherná vánoční píseň od Karla Gotta. Pak mě ještě zaujala pozoruhodná a vtipná taneční čísla. Nakonec film má i své poselství, ale přiznávám se, že žádné další melodie už mi tak přitažlivé nepřišly. Nelze ani říct, že by se film natáčel v nějakých úžasných exteriérech či snad obsahoval nějaké již nepoužité závratné vánoční poselství. Určitě je škoda, že je film tak dlouhý a obsahuje hodně dialogů a tvorbou vztahů se místy stává trochu nezáživnějším. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Mám ráda staré americké muzikály, tohle není zrovna vrchol žánru. ale taneční čísla mají velice dobrou úroveň. Trochu mě zklamalo, že kromě písně White Christmas to s Vánoci nemá nic společného. I když vlastně nemám pravdu, Vánoci to začíná i končí. Chtěla jsem dát 3, dávám 4 *, kvůli nespravedlivému umístění v modrém. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Co bych já neudělal proto, abych zachránil životní styl některé z GUM, které mi kdysi zpříjemňovaly základní vojenskou službu láskyplným buzerováním? Jsem si jistý, že bych pouze nadšeně začal chroupat chipsy, abych měl z jejich pádu na dno dokonalý prožitek. Patrně proto zcela nechápu americkou úchylku v milování svých generálů, ale mimo tuto podivnost jsem se podezřele bavil při roztomile naivní zápletce i pozitivně laděném skotačení po pódiu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Máme rádi sníh… barvy khaki. Únikovka, ve které není kousek reálného (i dekorace ochotnického divadla jsou přesvědčivější) a která ojedinělým způsobem propojuje svátky klidu a míru s adorací válečných hrdinů. Choreografie tanečních scén a práce s barvou je strhující, škoda jen, že obojí zabírá poměrně malou část dvouhodinového filmu, po jehož skončení jsem navzdory pravděpodobnému tvůrčímu záměru začal nenávidět Vánoce i armádu. 65% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

No jak tohle mám hodnotit? White Christmas je 100% americký kýč se vším všudy. Dvojice žertovně se hádajících muzikantů, kteří se rozhodnou zachránit hotýlek svému generálovi, dvě lásky, spousta tanečních a pěveckých vystoupení, sentiment, kýč a patos přetékající přes kraj poháru a samozřejmě písnička White Christmas na začátku i na konci. Je to stejně naivní jako naše prvorepublikové veselohry nebo muzikály s Astairem z 30. let, ale chybí tomu šmrnc a vtip výše zmiňovaných. Možná kdybych měl tu pravou náladu bylo by to za víc, ale takhle jen 3*. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Bing Crosby zpíval píseň Bílé Vánoce již ve svých dvou filmech ze čtyřicátých let, ačkoliv sám na ní podle svých slov neviděl nic výjimečného. (Olík)
  • Crosbyho a Kayovo vystoupení na píseň "Sisters" bylo improvizované a ke konci je vidět, jak už Crosby nezvládá držet vážnou tvář a rozesměje se. Bing Crosby se sám po letech v rozhovoru přiznal, že tato scéna byla za jeho hereckou kariéru jediná, kdy na okamžik úplně vypadl z role. (StarsFan)
  • Vera Ellen byla pěvecky předabována Glorií Wood. (janejudyjune)

Reklama

Reklama