Reklama

Reklama

Populární píseň Irvinga Berlina "Bílé Vánoce" zazněla v podání Binga Crosbyho poprvé ve filmovém muzikálu Holiday Inn (1942) a získala Oscara. Už od té doby se datují pokusy o vytvoření stejnojmenného muzikálu, jež byl ovšem realizován až o dvanáct let později. Jeho zápletka je velmi jednoduchá a byla částečně opsána právě z Holiday Inn. Dvojice úspěšných kabaretních umělců se rozhodne pomoci bývalému veliteli z válečných let a rozhodne se v jeho rekreační chatě ve Vermontu uspořádat benefiční koncert. Při té příležitosti se dvoří sesterské dvojici přitažlivých zpěvaček. Společnost Paramount nešetřila náklady a film vyrobila jako svou první produkci v novém širokoúhlém systému VistaVision. Její péče se vyplatila, neboť film se stal divácky nejúspěšnějším titulem roku a postupem let také neodmyslitelnou součástí vánočního televizního vysílání. Partnerem Binga Crosbyho měl původně být Fred Astaire. Ten ovšem v té době zvažoval ukončení kariéry, a tak byl místo něho obsazen Donald O’Connor (známý především ze Zpívání v dešti), jehož však neuvolnilo jeho domovské studio Universal. Roli nakonec dostal zpěvák a tanečník Danny Kaye (jenž zaujal např. v hudebním přepracování Gogolova Revizora). V rolích partnerek obou hrdinů se objevují známá zpěvačka Rosemary Clooneyová (teta herecké hvězdy George Clooneyho) a vynikající tanečnice Vera-Ellen, jež byla filmovou partnerkou obou hollywoodských legend Freda Astaira i Genea Kellyho. Film natočil režisérský veterán maďarského původu Michael Curtiz (Oscar za Casablancu). (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Navzdory názvu se Vánoc dotýká tento klasický muzikál jen okrajově a mnohem více si všímá tanečních číšel, romantických vztahů mezi postavami a především připravované show na počest zapomenutého generála. A třebaže nejsou Bílé Vánoce ničím převratné, taneční umění Binga Crosbyho a Dennyho Kaye, režijní zručnost Michaela Curtize (režíroval třeba Casablancu), příjemně jednoduchý příběh a především chytlavé melodie (z nichž přímo píseň White Christmas zlidověla a nechybí takřka na žádném výběru vánoční hudby), jde o sympatické překvapení pro milovníky klasiky... a tím já jsem. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Máme rádi sníh… barvy khaki. Únikovka, ve které není kousek reálného (i dekorace ochotnického divadla jsou přesvědčivější) a která ojedinělým způsobem propojuje svátky klidu a míru s adorací válečných hrdinů. Choreografie tanečních scén a práce s barvou je strhující, škoda jen, že obojí zabírá poměrně malou část dvouhodinového filmu, po jehož skončení jsem navzdory pravděpodobnému tvůrčímu záměru začal nenávidět Vánoce i armádu. 65% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Co bych já neudělal proto, abych zachránil životní styl některé z GUM, které mi kdysi zpříjemňovaly základní vojenskou službu láskyplným buzerováním? Jsem si jistý, že bych pouze nadšeně začal chroupat chipsy, abych měl z jejich pádu na dno dokonalý prožitek. Patrně proto zcela nechápu americkou úchylku v milování svých generálů, ale mimo tuto podivnost jsem se podezřele bavil při roztomile naivní zápletce i pozitivně laděném skotačení po pódiu. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Byl jednou jeden muž a ten se jmenoval Bing Crosby. Ve dvacátých letech dvacátého století se stal velmi populárním zpěvákem a protože tehdy bylo naprosto běžné, aby se zpěvák živil současně jako tanečník, herec, moderátor i komik, vstoupil poměrně rychle i do filmového průmyslu. Za 40 let si zahrál asi 80 rolí v nejrůznějších amerických filmech. Dnes - na počátku 21. století - by se dalo považovat za mistrný kousek, kdyby se vám aspoň polovinu Bingových filmů podařilo někde v archivech vyhrabat, je ale několik málo kousků, které se - minimálně na americké půdě během Vánoc - budou omílat stále dokola. White Christmas je jedním z těchto filmů, přitom toho v něm vánočního krom jména moc není. Název byl v tomto případě nejspíš sebrán z Bingovy slavné písně, která ve filmu zazní, ale ačkoliv mám její komorní vyznění v černobílém Holiday Inn, kde ji Crosby poprvé zazpíval, mnohem radši, nedá se ani tomuto rozjařenému barevnému kousku upřít styl. Irving Berlin se skutečně vyznamemal a i když jsem si původně myslela, že na hudební stránku rychle zapomenu, "Sisters" nebo "The Old Man" mi zní v hlavě dodnes a za "Count Your Blessings Instead of Sheep" bych položila život :-) Pokud se k některým filmům ráda vracím, jsou to právě tyhle staré snímky s Bingem Crosbym a White Christmas patří mezi ty lepší. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k vynikající choreografii, příjemným písničkám, poutavému ději a sympatickému Bingovi Crosbymu stojí Bílé Vánoce za vidění. Nepřítelem snímku je podle mého názoru jeho délka. I'm dreaming about white Christmas... ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Název snímku poměrně významně klame "tělem" (i když své částečné opodstatnění ve filmu má), rozhodně se totiž nejedná o nějaký vánoční film v tradičním stylu, ale jde v první řadě o příběh dvojice mužů, jež potká dvojici žen, a postupně ... však to znáte :-). Z mého pohledu jsem největší problém filmu spatřoval v hl. mužských představitelých, kteří mi jednoduše nepřišli moc sympatičtí - ale jak píšu ... z mého pohledu ! :-) Muzikály mám velmi rád, je ovšem potřeba z mé strany podotknout, že jednu z jejich nejvýznamnější odnoží, tu, jež je postavena především na "pódiových" vystoupeních (reprezentují ji i "Bílé Vánoce"), za svůj nejoblíbenější "šálek kávy" v tomhle žánru nepovažuji. Rád bych se ještě okrajově zmínil o Vera Ellen, která byla pohybově mimořádně nadanou herečkou, a její taneční kreace zde představují jednoznačné vrcholy snímku. Hodnocení = 3 a 1/2* ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Sneh je tu asi minútu a Vianoce asi 15. Nebyť legendárnej titulnej skladby (ktorá ale pochádza zo staršieho Holiday Inn), zapadol by tento muzikál prachom. Je to totižto klasický dobový vývar z vývaru bez humoru, s úplne generickým príbehom, priemernou hudbou a niekoľkými solídnymi číslami. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Milý, roztomilý starý muzikál s výtečným mladým Bing Crosbym. Hladivá vánoční muzika, dobře napsané dialogy, umírněně romantická atmosféra - příjemný zážitek. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Název je dosti zavádějící, děj šablonovitý, ale i tak jsem se (až výjimečně) bavila. A co je hlavní - vůbec jsem se nenudila.:-) ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Skutečně krásný filmy s neuvěřitelnými čísly. I přes chybějící vánoční atmosféru dokáže na tváři vykouzlit pořádný úsměv. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Opravdu výtečný muzikál jednoho z největších hollywoodských mistrů. Tanečně není zdaleka tak exhibicionistický jako muzikály MGM z produkce Arthura Freeda (White Christmas jsou od Paramountu), zato se více soustředí na postavy a děj. Bing Crosby je výtečný, to víme už dlouho, ale kdo opravdu stojí za povšimnutí je Rosemary Clooney (teta George), která je v roli starší ze sester Haynesových vážně nepřekonatelná. A navíc ta nádherná Berlinova hudba... "White Christmas", "Sisters", "Count your blessings instead of sheep", "Choreography", "The Best Things Happen When You're Dancing",...Paráda! ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Bing Crosby a Danny Kaye jsou fajn dvojka, jejich herecké partnerky rovněž. Pohodová záležitost na navození vánoční atmosféry. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Výborný muzikál plný krásné atmosféry ovšem ne až tak moc vánoční, jak se nám snaží název vnutit. Písně Binga Crosby, skvělé stepařské čísla, pohledný a vtipný Danny Kaye. Jediné co mi vadilo byla Vera-Ellen - pro mě dost nesympatická. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Mám ráda staré americké muzikály, tohle není zrovna vrchol žánru. ale taneční čísla mají velice dobrou úroveň. Trochu mě zklamalo, že kromě písně White Christmas to s Vánoci nemá nic společného. I když vlastně nemám pravdu, Vánoci to začíná i končí. Chtěla jsem dát 3, dávám 4 *, kvůli nespravedlivému umístění v modrém. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

K Muzikalom mam rozporuplny vztah, kde na jednej strane su genialne veci a na druhej strane su taketo romanticke podpriemerne zalezitosti, kde sa v priemernych kulisach riesia romanticke nedorozumenia - to je teda bieda, vystavat film na romantickych nedorozumeniach. To mi pripomina vsetky tie odporne presladene komedie s Rokom Hadsnom, alebo tie svinstva - zenske filmy od Minnelliho Cobweb tusim. taxa to volalo. No nic, plane reci- tanecky, ktore su dobre, zas plane dialogy, kulisy, zas tanecky, plane dialogy, nuda, zas tanecky : o tomto je cely film. Rovnaky level ako Vianoce na blate : 50 % ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Už na začátku mě Bing Crosby chytil za srdce písní White Christmas, která je prostě dojemná a naprosto úžasná. V 50.letech bylo takových muzikálů až moc, některé lepší, některé horší, tenhle bych označila za průměrný. Na můj vkus je tam až moc choreografických čísel, za které herci mají velkou poklonu, ale nemuselo by jich tam být tolik. Uvítala bych klidně více zpívání a méně tančení. Příběh také není nic moc, má hrát na city, ale nefunguje to natolik, aby mě to oslovilo. ()

Reklama

Reklama