foto

Fred Astaire

  • nar. 10.5.1899
    Omaha, Nebraska, USA
  • zem. 22.6.1987 (88 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Fred Astaire vlastním jménem Frederik Austerlitz se narodil 10. května 1899 v americké Omaze v rodině rakouských emigrantů. Otec pracoval jako sládek v pivovaru, a Fredova matka jeho, i starší sestru Adelu, přihlásila na newyorskou taneční školu C.Alviennea. Oba již od roku 1905 účinkovali ve varietních programech. Na počátku Fred zůstal ve stínu Adely, ale když v roce 1917 poprvé vystoupili na Broadwayi, byli již považováni za rovnocenně talentované partnery.

Po návratu z osmnáctiměsíčního angažmá v Anglii se setkali s mladým začínajícím skladatelem Georgem Gershwinem, který pro Freda i Adelu napsal hudební show. Jejich účinkování na Broadwayi skončilo v roce 1932. Adele se vdala, a pro Freda začalo údobí hledání nové partnerky: i když se po jeho boku objevila řada hvězd, Astaire tvrdil, že nikdy nenašel rovnocennou náhradu za svou sestru. Astaire byly znám svými vysokými nároky, vzájemnou rivalitou i tendencí urvat si klíčové scény pro sebe. Fred se po profesním odloučení od sestry rozhodl přejít z Broadwaye do Hollywoodu. Se svou sestrou se ve filmu objevil v roce 1915 ve snímku Fanchon the Cricket.

Začátkem 30. let byla ovšem situace naprosto jiná němý film mizí. Astaire nebyl jediný umělec z Broadwaye, který hledal uplatnění před kamerou. Po několika statážích na sebe upozornil strhujícím výstupem ve filmu Dancing Lady - Tančící Venuše, rok 1933. Ve filmu Letíme do Ria 1933, už poprvé tančil s Ginger Rogers. Pro studio RKO Ginger a Fred natočili v letech 1934 –1939 osm muzikálových komedií. Všechny měl ve spolupráci s Astairem vynikající choreograf Hermes Pan. Kritika se shodla, že nejlépe své taneční umění předvedl ve filmech Páni v cylindrech a Svět valčíku. I když byli Astaire i Rogersová skvělá dvojice, konec jejich spolupráce byl nevyhnutelný: Ginger chtěla hrát, takže jejich partnerství ukončil snímek Život v tanci 1939. Astaire ve 40tých letech střídal filmová studia i své partnerky (Rita Hayworth, E.Power,). Ještě jednou se s Ginger setkali při filmování The Barkleys of Broadway - Barkleyovi z Broadwaye, 1949 vysílaný u nás na ČTV II. V roce 1949 obdržel “speciálního” Oscara, ale jeho sláva začala hasnout, především v důsledku nových stylů, a nástupu nové generace choreografů jako byl př.Gene Kelly.

I když se Fred Astaire přizpůsobil požadavkům nové doby, od 50tých let se objevoval hlavně v civilních rolích. Po poslední muzikálové úloze v Divotvorném hrnci 1968 už „jen“ hrál. Nejznámější byla role podvodníka ve filmu Skleněné peklo 1974 po boku mladších hvězd – Steve MacQueen, Faye Dunaway, Paul Newman, - získal jedinou oficiální nominaci na Oscara. Přestože se i s blížící osmdesátkou udržoval v kondici a oženil se s o čtyřicet šest let mladší ženou, choval koně, hrál golf a biliár. Odešel do ústraní, protože cítil, že už nedokáže produkovat profesionální výkon tak, jak by si přál.

Fred Astaire zemřel 22. června 1987 v nemocnici v Los Angeles na zápal plic. Pochován je v Kalifornii v Oakwood Memorial Park nedaleko své dlouholeté partnerky Ginger Rogers.

Marta "marťan" Holubová

Herecká filmografie

Filmy

2000 Billy Elliot - a.z.
1981 Duchařský příběh
1979 Man in the Santa Claus Suit, The (TV film)
1978 A Family Upside Down (TV film)
1977 Easter Bunny Is Comin' to Town, The (TV film)
Un taxi mauve
1976 Amazing Dobermans, The
1974 Fred Astaire Salutes the Fox Musicals (TV film)
Just One More Time
Skleněné peklo
1972 Make Mine Red, White and Blue (TV film)
1970 Městem chodí Santa Claus (TV film)
The Over-the-Hill Gang Rides Again (TV film)
1969 Midas Run
1968 Divotvorný hrnec
1964 Paříž v letním parnu
1962 Podezřelá bytná
1961 The Pleasure of His Company
1959 Na břehu
1957 Funny Face
Hedvábné punčochy
1955 Daddy Long Legs
1953 Přidej se k nám
1952 The Belle of New York
1951 Královská svatba
1950 Let's Dance
Tři slovíčka
1949 Písně z Broadwaye
1948 Velikonoční přehlídka
1946 Blue Skies
1945 Yolanda and the Thief
Ziegfeldův kabaret
1943 The Sky's the Limit
1942 Holiday Inn
Krásnější než sen
1941 Nikdy nezbohatneš
1940 Broadway Melodie 1940
Second Chorus
1939 Život v tanci
1938 Vzdušné zámky
1937 A Damsel In Distress
Smím prosit?
1936 Námořníci jdou
Svět valčíků
1935 Páni v cylindrech
Roberta
1934 Veselý rozvod
1933 Letíme do Ria
Tančící Venuše

TV seriály

1978 Battlestar Galactica (TV seriál)
1968 It Takes a Thief (TV seriál)
1961 Alcoa Premiere (TV seriál)

Dokumentární

2010 Sodankylä ikuisesti (TV seriál) - a.z.
2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
Hollywood tančí a zpívá: 1970 - a.z.
Johnny Mercer: The Dream's on Me (TV film) - a.z.
2003 Begin the Beguine
Nelson Freire - a.z.
1996 Churchills, The (TV seriál)
1994 100 Years at the Movies
1991 Fred Astaire Songbook, The (TV film)
1990 Hollywood on Parade
You're the Top: The Cole Porter Story (TV film)
1987 Hollywood The Golden Years: The RKO Story (TV seriál)
1985 George Stevens: A Filmmaker's Journey
1984 Going Hollywood: The '30s
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1980 Bob Hope's Overseas Christmas Tours: Around the World with the Troops - 1941-1972 (TV film)
Fred Astaire: Change Partners and Dance (TV film)
Fred Astaire: Puttin' On His Top Hat (TV film)
1978 Bing Crosby: His Life and Legend (TV film)
1976 To je zábava II.
1975 Bing Crosby and Fred Astaire: A Couple of Song and Dance Men (TV film)
Brother, Can You Spare a Dime?
Lion Roars Again, The
1974 To je ale zábava!
1972 Hollywood: The Dream Factory (TV film) - a.z.
Imagine
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1948 Some of the Best

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
1985 All-Star Party for 'Dutch' Reagan (TV pořad)
The American Film Institute Salute to Gene Kelly (TV pořad)
1981 American Film Institute Salute to Fred Astaire, The (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1972 'S Wonderful, 'S Marvelous, 'S Gershwin (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
The 14th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1960 Here's Hollywood (TV pořad)
The 12th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1959 Another Evening with Fred Astaire (TV pořad)
The 11th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1958 Evening with Fred Astaire, An (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Hudební videoklipy

1984 John Lennon: Nobody Told Me (hudební videoklip) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace