foto

Bing Crosby

  • nar. 2.5.1903
    Tacoma, Washington, USA
  • zem. 14.10.1977 (74 let)
    Madrid, Madrid, Španělsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký zpěvák a herec Bing Crosby, rodným jménem Harry Lillis Crosby se narodil 3. května 1903 v Tacomě (stát Washington) jako čtvrtý ze sedmi dětí rodičům Harry Lincoln Crosby (1870–1950) a Catherine Helen Harrigan (1873–1964). Otec byl původem Angličan a matka měla irsko-finské předky. Bing Crosby studoval práva na Gonzaga University v Spokane, ale více než studium ho zajímala hra na bicí a zpěv. Jeho idoly byli například Al Jolson, Louis Armstrong a Mildred Bailey. Již během studií založil se svým přítelem Alem Rinkerem skupinu Juicy Seven, později Musicaladers.

Hudební kariéru odstartovali v roce 1926 v Los Angeles, kde získali angažmá v orchestru Paula Whitemana. K dvojici Crosby - Rinker se připojil zpěvák Harry Baris a vzniklo jazzové trio s názvem Rhythm Boys. V roce 1929 Crosby orchestr opustil a začal působit v orchestru bratří Dorseyových. Téhož roku vyšly první nahrávky pod jeho vlastním jménem : My Kinda Love a Till We Meet. Začátkem 30. let se vydal na dráhu sólového zpěváka a začal působit také v rozhlase, kde měl svůj vlastní pořad. Za svou více než padesátiletou pěveckou kariéru prodal v Americe více než 300 miliónů gramofonových desek, z toho celkem 21 zlatých a 6 platinových . Nazpíval také několik úspěšných duetů, mimo jiné s Louisem Armstrongem. Svým stylem ovlivnil celou řadu zpěváků včetně Franka Sinatry.

"Byl otcem mé kariéry, idolem mého mládí a v době mé dospělosti i mým drahým přítelem" (řekl o něm Frank Sinatra)

V roce 1930 debutoval na filmové plátně , když se objevil v několika muzikálech po boku takových hvězd jako Buster Keaton v THE MARCH OF TIME, nebo Douglas Fairbanks st. v REACHING FOR THE MOON. Největší úspěch v jeho herecké kariéře mu přinesla role otce Chucka O'Malleyho, kterého ztvárnil ve filmech FARÁŘ U SVATÉHO DOMINIKA (1944) a ZVONY OD SVATÉ MARIE (1945). Za oba filmy obdržel nominaci na Oscara, z toho první proměnil ve zlatou sošku. Tím se stal pouze jedním ze čtyř herců, kteří obdrželi nominaci za stejnou postavu ve dvou různých filmech. Jsou to Paul Newman, Peter O'Toole a Al Pacino. Další nominace na Oscara přišla v roce 1954 za snímek COUNTRY GIRL, kde si zahrál po boku Grace Kelly. V roce 1956 si zahrál ve hvězdné společnosti, s Grace Kelly, Frankem Sinatrou a Louisem Armstrongem ve snímku Z NÓBL SPOLEČNOSTI. V průběhu své herecké kariéry se také příležitostně objevoval na televizní obrazovce. Byl také jedním z adeptů na roli poručíka Columba. Nabídku odmítl a roli nakonec získal Peter Falk.

Bing Crosby byl dvakrát ženatý. Jeho první ženou se stala herečka a zpěvačka Dixie Lee, která byla v době sňatku větší hvězda než Crosby. Ale posléze ukončila aktivní kariéru a věnovala se rodině. Měli spolu čtyři syny. Nejstarší Gary se narodil v roce 1933, následovali v roce 1934 dvojčata Phillip a Dennis a poslední Lindsay se narodil v roce 1938. Manželství skončilo smrtí Dixie, která v roce 1952 podlehla rakovině. Druhou ženou se stala v roce 1957 herečka Kathryn Grant se kterou žil až do své smrti. Měli spolu tři děti. Syn Harry se narodil v roce 1958, následovala dcera Mary v roce 1959 a syn Nathaniel v roce 1961. Bing Crosby byl vášnivým hráčem golfu. Zemřel náhle 14. října 1977 na infarkt bezprostředně po vyhraném golfovém zápase v Madridu (Španělsko). Je pohřben na hřbitově Holy Cross Cemetery v Culver City (Kalifornie).

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1974 Fred Astaire Salutes the Fox Musicals (TV film) - a.z.
1972 Cancel My Reservation
1971 Dr. Cook's Garden (TV film)
Goldilocks (TV film)
1970 Goldilocks and the Three Bears (TV film)
1966 Dostavník
1965 Bob Hope Christmas Show (TV film)
1964 Robin a 7 maskovaných
1963 Bob Hope Comedy Special (TV film)
1962 The Road to Hong Kong
1961 Bing Crosby Show, The (TV film)
1960 High Time
Pepe
Pojď, budeme se milovat
1959 Alias Jesse James
Say One for Me
1957 Man on Fire
The Edsel Show (TV film)
1956 Anything Goes
Bing Presents Oreste
Showdown at Ulcer Gulch
Z nóbl společnosti
1954 Bílé Vánoce
Country Girl
1953 Little Boy Lost
Scared Stiff
1952 Just for You
Největší představení na světě
Road to Bali
Son of Paleface
1951 Angels in the Outfield
Přichází ženich
1950 Cesta k úspěchu
Mr. Music
1949 A Connecticut Yankee in King Arthur's Court
Legenda z Ospalého údolí
The Adventures of Ichabod and Mr. Toad
Top o' the Morning
1948 The Emperor Waltz
1947 Má oblíbená brunetka
Road to Rio
Variety Girl
Welcome Stranger
1946 Blue Skies
1945 Duffy's Tavern
Out of This World
Road to Utopia
The All-Star Bond Rally
Zvony od svaté Marie
1944 Farář u svatého Dominika
Here Come the Waves
Princezna a pirát
Shining Future, The
1943 Dixie
Higher and Higher
1942 Holiday Inn
My Favorite Blonde
Road to Morocco
Star Spangled Rhythm
1941 Birth of the Blues
Road to Zanzibar
1940 Rhythm on the River
Road to Singapore
Screen Snapshots Series 19, No. 6
Sirotek Glorie
Swing with Bing
1939 East Side of Heaven
Paris Honeymoon
The Star Maker
1938 Don't Hook Now
Dr. Rhythm
Hollywood Handicap
Sing You Sinners
1937 Double or Nothing
Waikiki Wedding
1936 Anything Goes
Pennies from Heaven
Rhythm on the Range
1935 Mississippi
The Big Broadcast of 1936
Two for Tonight
1934 Here Is My Heart
Just an Echo
She Loves Me Not
We're Not Dressing
1933 Blue of the Night
College Humor
Going Hollywood
Please
Sing, Bing, Sing
Too Much Harmony
1932 Billboard Girl
Dream House
Hollywood on Parade No. A-2
The Big Broadcast
1931 Confessions of a Co-Ed
I Surrender Dear
One More Chance
1930 King of Jazz
Reaching for the Moon
The March of Time
Two Plus Fours

TV seriály

1964 The Bing Crosby Show (TV seriál)
1955 Ford Star Jubilee (TV seriál)

Dokumentární

2012 10 věcí, které nevíte (TV seriál) - a.z.
2010 Dějiny Hollywoodu (TV seriál) - a.z.
2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
2008 A Musical Treasure (TV film)
Světová krize: Co nás čeká?
2005 Frank Sinatra & Friends - Together On Stage (koncert)
2003 Christmas from Hollywood - a.z.
Seabiscuit: Racing Through History - a.z.
True Story of Seabiscuit, The (TV film) - a.z.
2001 Příběh pop music (TV seriál)
1997 50,000,000 Joe Franklin Fans Can't Be Wrong - a.z.
1996 Bob Hope: Hollywood's Brightest Star - a.z.
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1994 Songs That Won the War (TV film) - a.z.
1990 Hollywood on Parade
You're the Top: The Cole Porter Story (TV film)
1988 Entertaining the Troops - a.z.
1986 Classic Comedy Teams
1984 Going Hollywood: The '30s
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1976 Bell Telephone Jubilee, The (TV film)
It's Showtime
1975 Bing Crosby and Fred Astaire: A Couple of Song and Dance Men (TV film)
Brother, Can You Spare a Dime?
1974 Just One More Time
To je ale zábava!
1972 World of Sport Fishing, The
1968 Bing Crosby's Washington State
Tuesday's Documentary (TV seriál) - a.z.
1966 Russkije priključenija siněramy
1965 Bing Crosby in Dublin (TV film)
Hollywood My Home Town - a.z.
1963 The Sound of Laughter
1960 Menschen, Hoffnungen, Medaillen
1957 Heart of Show Business, The
1955 Hollywood Mothers and Fathers
1952 Crusade for Prayer
Screen Snapshots: Memories of Famous Hollywood Comedians - a.z.
1951 Cinematographer, The
You Can Change the World
1950 Moments in Music - a.z.
Screen Actors
1949 Down Memory Lane - a.z.
Screen Snapshots: Hollywood's Happy Homes
1947 The Road to Hollywood
1946 Screen Snapshots Series 25, No. 10: Famous Fathers and Sons
1945 Hollywood Victory Caravan
Screen Snapshots Series 25, No. 4: Hollywood Celebrations
1944 Road to Victory
1943 Show Business at War
1941 Angels of Mercy
Meet the Stars #6: Stars at Play
1939 Screen Snapshots Series 18, No. 9
1938 Screen Snapshots Series 18, No. 4
1937 Screen Snapshots Series 16, No. 5
1934 Star Night at the Cocoanut Grove
1933 Hollywood on Parade No. 11
Hollywood on Parade No. A-9
1932 Hollywood on Parade

TV pořady

1977 Texaco Presents Bob Hope in a Very Special Special: On the Road with Bing (TV pořad)
1976 Bing Crosby's White Christmas (TV pořad)
1970 Swing Out, Sweet Land (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1964 The Hollywood Palace (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
1959 The Revlon Revue (TV pořad)
1957 The Frank Sinatra Show (TV pořad)
1954 Bing Crosby Show, The (TV pořad)
1953 Ford 50th Anniversary Show, The (TV pořad)
1950 The Frank Sinatra Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Hudební videoklipy

1982 Bing Crosby, David Bowie - The Little Drummer Boy / Peace On Earth (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace