Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po smrti otce zůstane rodina Nicklebyů bez prostředků. Devatenáctiletý syn Nicholas Nickleby se s matkou a sestrou Kate vydává do Londýna, kde požádá o pomoc otcova bratra a investičního spekulanta Ralpha. Bezskrupulózní Ralph pošle Nicholase jako učitele do internátní školy, kde chlapcům vládnou krutou rukou bezcitný Wackford Squeers  a jeho žena. Nicholas najde přítele v chromém Smikeovi. Smike, který manželům Squeersovým posluhuje, neví, odkud do školy přišel. Jednou Smike ze školy uteče, ale Squeersovi ho najdou a potrestají bičováním. Nicholas se ho zastane a napadne Squeerse. Spolu se Smikem ze školy odejdou a hledají si práci. Cestou se setkají s principálem Vincentem Crummlesem, který je zaměstná jako herce. Zanedlouho Nicholas dostane dopis od Ralphova sluhy Newmana Noggse, že jeho sestře Kate hrozí nebezpečí. Nicholas se se Smikem rozjedou do Londýna. Strýc Ralph využívá Kate jako vějičku pro své investory, kteří jí dělají sexuální nabídky. Po příjezdu do Londýna si to Nicholas s Ralphem vyřídí, zřekne se ho a s matkou i Kate se odstěhují. Ralph chce Nicholase zničit. Nicholas získá práci u dobrosrdečných bratrů Cheerybleových, kteří vedou zprostředkovatelnu práce. Squeers se na popud Ralpha pokusí unést Smikea, ale Nicholas jim to překazí... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Je znát, že románová předloha musela být do filmu značně zhuštěna, jelikož černobílé emocionální zvraty dopadaly okamžitě… a jelo se dál. Celá adaptace také působila divadelně a promluvy knižně. Avšak do morku kostí dobrotivým hrdinům v tradiční Dickensově romantické pohádce s krásným dobovým feelingem nešlo nepřát. ()

agathaa 

všechny recenze uživatele

Dobré herecké obsadenie. Fascinuje ma obzvlášť Romola Garai, ktorá je schopná zahrať snáď všetky žánre z rôznych období (Hriešny tanec 2, Pokánie,...). Je to taký milý film na nedeľné popoludnie. Pôvodne som chcela dať 5*, ale zostávam pri 4* - dokonale ma popudil fakt, že vo filme mihli kostýmy, čo tam nemali čo robiť. Kto to kedy videl, aby si slušné ženy v tej dobe obliekli šaty bez rukávov? ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Menej známy román z pera Charlesa Dickensa nesie jeho jasné znaky. Má viacmenej podobnú šablónu ako väčšina jeho príbehov. Spracovanie, ktoré tak trochu pôsobí sucho až televízne, je ako na sínusoide, raz hore a potom dole. Ale obraz viktoriánskeho Londýna bol celkom vychytaný. Obsadenie je vcelku fajn, aj keď extra námahu si z ním asi nedali. Napríklad na miesto bezcitného strýka by som si vedel predstaviť niekoho iného ako starého dobráckeho Plummera. Zaujímalo by ma, ako by vyznelo porovnanie z britským spracovaním roku 1947. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tradiční Dickens. Zajímavý a bohatý příběh, plný ještě zajímavějších postav, které jsou sice jasně definovány, ale to vůbec nevadí. Atmosféra je skvělá, obsazení prvotřídní (zejména Christopher Plummer je naprosto ďábelský) a navíc to má i velmi příjemnou hudbu. Nic tady nechybí - sirotci, ztracení rodiče, potrestané zlo, odměněné dobro... prostě další dickensovský příběh, který si musím přečíst. Krásné a dojemné. 80%. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"You see, I cannot save you... for I need saving, too. I propose we save ourselves together." Krásná starosvětská adaptace, která je zároveň asi tak dva milimetry určitým směrem od toho, aby se stala ikonickým, nebo alespoň kultovním, filmem new queer cinema. Oh my, kdyby ho tak režírovala Andrea Arnold. ()

Galerie (31)

Reklama

Reklama