Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (370)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Prvních deset minut jsem si říkal „Do prdele, to bude asi těžká nuda!“, jenže vzápětí už jsem Sellersovu zahradníkovi fandil až mi červenaly uši. Vždycky jsem měl rád tyhle situace, kdy obyčejný člověk absolutně mimo mísu říká a dělá něco, z čeho si ti zasvecení sedají na prdel. Speciálně, když je to takovej jeliman, kterej stojí na hlavě a kouká na telku, zatímco se vedle něj ukájí Shirley. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chudák Hal Ashby nevedel, že dal týmto filmom podnet pre všetkých idiotov v Čechách a na Slovensku, ako sa stať politikom. Ich činy mi pripomínajú geniálne politické a ekonomické nápady záhradníka Chancea. Jednou z vád tejto vydarenej politickej a spoločenskej satiry je jej prílišná dĺžka. Takto pôsobí občas trochu rozťahane. Nič iné som zo Sellersom nevidel, takže prekvapený z jeho obsadenia proti jeho typu nie som. ()

Reklama

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jde o adaptaci, není snadné intenzivněji vybalancovat tím či oním směrem. V 70. letech to musel být poprask, ať už v odvaze strefovat se do nejvyšších i nejintimnějších míst nebo předvést osobní představení kouzelnou Shirley M. Přesto si myslím, že se dal přímo obrovský potenciál předlohy využít o něco víc komicky než satiricky. Politiky má každý dost a na tomto poli je stejně jakékoli zahradničení marné, ale zemité a situační komedie není nikdy dost. Pobavily mě tyto pasáže: "Nárok nebude nutný. Ani nevím jak vypadá." "Neznáte Raphaela? Mám pro něj vzkaz" a závěr na rybníce včetně titulků. Kdyby byl ve stejném duchu celý dlouhý film, určitě by mi pětihvězda nestačila. Nechápu, že se ještě schopní tvůrci nechopili šance na rimejk, to by byla pořádná orba i sklizeň v jednom pro každé roční období. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Po zimě přijde jaro." Všimněte si, jaký bývá zmatek v žánrovém označení Byl jsem při tom. Tragikomedie, černá komedie, moralita, melodrama, dokonce i romantická komedie. Podle mě je nejpřiléhavějším adjektivem SARKASTICKÁ komedie. Sarkasmus a smysl pro jeho chápání je klíčem k pochopení filmu. Američané většinou tento druh vidění světa nemají, takže si z filmu povětšinou vybírají jen to, že Chauncey je dojemné politováníhodné štěňátko, jakým se později stali třeba Rain Man nebo Forrest Gump. Evropané se zase cynicky uculují rafinovanému zesměšnění amerického pojetí demokracie, politice založené na závažném pokyvování hlav a zadumaném krčení obočí nad "zásadními problémy", zamlžené vodopádem hlubokých metafor. :-) Jinak k Peteru Sellersovi: Na první pohled se zdá, že natočil něco úplně jiného než kdykoli předtím, ale není to úplně pravda. Princip čistého člověka, procházejícího dějem jako lakmusový papírek cizích charakterů, uplatnil už o dekádu dřív ve Večírku. Filmu, o němž všichni vědí, ale málokdo ho viděl. Večírek se ovšem nevynáší do nebes, protože je to v prvním plánu "jen" groteska. Hm. 80% ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Poněkud uštěpačná satira... ale na co? Absurdní podobenství... ale o čem vlastně? Příběh negramotného, retardovaného zahradníka, jenž to díky dostatečně wall-street vzhledu a pomalé dikci dodávající jeho holým větám o hnojení a růstu nádech moudrých metafor dotáhne skoro až na prezidenta USA, chce nejspíš něco zásadního říci o stavu Spojených států, o tamním propojení světa politiky a financí, o vlivu médií na člověka, o rasové segregaci a tak dál. Jasné sdělení jsem však nerozšifroval. Jen jsem se zasmál, ale tak trochu proti své vůli, protože k smíchu tu byla především lidská ubohost a trapnost. A takový humor já nerad, neb zavání posměchem a dává člověku falešný pocit povýšenosti, že se smí chechtat, jak jsou ti druzí hloupí. Bylo to příliš jedovaté a přitažené za vlasy, ale zároveň nutno uznat, že Peter Sellers hrát umí a že to není natočené zle. Film zůstal někde na půl cesty k mým sympatiím. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Po vydání knihy a zajištění práv na její zfilmování získal Peter Sellers hlavní roli. Ihned zaslal Jerzymu Kosińskému telegram, kde stálo: „Zahradník je připraven do práce“. (HellFire)
  • Závěrečná scéna napadla Hala Ashbyho během rozhovoru s jiným režisérem, když popisoval, jak jde všechno hladce a řekl: „Je to jako vznášet se ve vzduchu.“ (džanik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno