Reklama

Reklama

Pán času - Série 9

(série)
Trailer
Velká Británie, (2015–2016), 11 h 33 min (Minutáž: 42–60 min)

Hrají:

Peter Capaldi, Jenna Coleman, Michelle Gomez, Julian Bleach, Jemma Redgrave, Jaye Griffiths, Clare Higgins, Kelly Hunter, Colin McFarlane, Morven Christie (více)
(další profese)

Epizody(14)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prologue + The Magician's Apprentice (9x01) + The Witch's Familiar (9x02) 4/5: Má to jedinou chybu. A to sice první díl této dvojepizody. Sice není vyloženě špatný sám o sobě, ale je to takové vatou vyplněné nic proti ničemu, ze kterého by stačilo připlácnout závěrečnou desetiminutovku do druhé nápadů, přepálenosti i zvratů plné epizody, která nepochybně patří mezi to nejzdařilejší z "dějotvorných" dílů posledních sezón. Under the Lake (9x03) + Before the Flood (9x04) 5/5: První polovina jako klasický Doktorovský syžet "odříznuti od civilizace s pseudonadpřirozeným elementem" v horrorovém hávu a druhá pak jako hrátky s časovými paradoxy. V obou půlkách pak zábavné a našlapené jako již dlouho ne. The Girl Who Died (9x05) + The Woman Who Lived (9x06) 3/5: Na to, jak zásadní díly to jsou ve smyslu rozehrávání potenciálně nosných dějotvorných linií pro (nejen?) tuto sezónu, tak tuctovější a unylejší epizody, aby jeden pohledal. A Maisie tu neskonale slibnou postavu naprosto nedává. The Zygon Invasion (9x07) + The Zygon Inversion (9x08) 4/5: Why does peacekeeping always involve killing? Sleep No More (9x09) 2/5: Bam, bam, bam, bam Mister Sandman, bring me a... Found footage od muže s transparentními brýlemi. Ambiciózní formátem i dějovým obloukem, kdy je sympatické, že formát to není samoúčelný, ale nic to nemění na krutě nezajímavých postavách i nudném průběhu. Face the Raven (9x10) 5/5: Doktor na návštěvě v Příčné ulici. Návštěvě, která se zvrtne v jednu z vůbec nejlepších "mytologických" epizod posledních několika sezón. Heaven Sent (9x11) + Hell Bent (9x12) 5/5: Minule Doktor poletoval po Příčné ulici, tentokrát bloudí po vylidněných Bradavicích ve one man show variaci na It Follows, aby svou cestu zakončil v nejlepším, nejosobnějším i nejintimnějším finále dosavadních devíti sezón. The Husbands of River Song (9x13) 5/5: Viz profil speciálu. The Return of Doctor Mysterio (9x14) 3/5: Viz profil speciálu. ()

pytlák 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to pořád Doktor a je to pořád fajn, ale už můžu prohlásit, že Capaldi mě jako Doktor za srdíčko nechytnul a nejspíš nechytne. Herecky je fajn, ale příběhy tentokrát slabší přičemž pár věcí mě vyloženě mrzelo/naštvalo. "Me" má být podobně důležitá postava jako byla River Song, ale tentokrát se ta její osudovost vůbec nedaří prodat a prostě to nefunguje. Stejně jako tentokrát už nesnesitelně dlouhý závěrečný monolog v Zyngonském dvojdíle. Oproti minulé sezóně se však mimořádně povedlo finále. Konečně se v něm o "něco" hraje a díky tomu je výsledný dojem mnohem lepší. Standardních Doktorových 7/10 , s tím že už se těším na poslední Moffatovu sérii a nového showrunnera, možná i Doktora. Nejlepší díly: 9x10 - Face the Raven, 9x11 - Heaven Sent, 9x12 - Hell Bent. ()

Reklama

sirien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední vzepjetí seriálu před pádem - bohužel seriál tu už hodně klopýtá. Co tu jsou nejlepší díly by v jiných sériích patřilo jen k těm "dobrým" - což je pořád hodně, ale ve spojení s díly které nedokázaly naplnit potenciál, co měly a naopak se často něčím střelily do vlastní nohy (e06 Woman who Lived, e09 Sleep no More...) je už prostě cítit, že seriál zoufale potřebuje nějakou změnu a oživení - Capaldi je super, ale bez konceptu a scénáře může zachránit jen něco. (Bohužel, onoho oživení se seriálu už včas nedostane a pozdější změna ho už jen zabije...) ()

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Letošních dvanáct epizod přináší vše, na co jsme u Doctora Who zvyklí – mix sci-fi i fantasy ve vědeckém kabátku, nové i staré známé protivníky (dorazí třeba Dalekové nebo Zygoni), humanismus v té nejčistší podobě a hlavně charismatického titulního pána času. Peter Capaldi byl perfektním Doctorem už od první minuty a nejinak je tomu i teď. Oproti svým „klukovštějším“ předchůdcům je vážnější a trochu úspornější, zároveň toho ale dokáže i jen mimikou odehrát neuvěřitelně hodně. Postrádá Smithovu a Tennantovu rozvernost, ovšem doctorovské spravedlivé rozhořčení mu sedí ze všech představitelů ústřední role snad nejlépe. Když si v jedné epizodě vystřihne bezmála hodinové herecké sólo, ani vám žádní další herci chybět nebudou. Doctorovou společnicí je stále mnohými milovaná i nenáviděná Clara. Jenně Coleman nic nevytýkám, ale postava Clary je psána jaksi mdle, prakticky bez osobnosti (jen srovnejte s Rose nebo Amy, o Donně nemluvě). Její přítomnost v seriálu po dvě a půl řady je snad až příliš. I přesto dokážou její osudy v divákovi vzbudit emoce, děje se tak ale spíše zprostředkovaně skrze Doctorův vztah k ní. Příště by to chtělo zase kapku osobitější společnici (zatím se můžeme těšit přinejmenším na River Song ve vánočním speciálu). V nové řadě si zahostuje fanoušky očekáváná Maisie Williams (Arya ze Hry o trůny) jako vikingská dívka Ashildr; do Doctorova světa zapadne naprosto bezproblémově. Ve vedlejších rolích se dále na pár dílů vrátí i Missy, již si herecky vychutnává Michelle Gomez, a prototyp fanynky slečna Osgood. Scenáristicky se pořád jedná rozmanitou a nápaditou antologii, jež hladce přechází mezi vážnými scénami, hluboce lidskými poselstvími i čistě prvoplánově stylovými momenty. Příkladem posledně jmenovaných budiž třeba všechny scény s kytarou nebo Doctorovy nové sonické brýle. Dovedu si představit, že spoustě diváků budou ležet v žaludku, ale přitom změna a pozitivní přístup k novému je jedním z hlavních aspektů celého Doctora Who. Co jiného je taky neustálý koloběh Doctorových regenerací a společnic. Doprovodná hudba možná není tak rozmáchlá, jak si ji pamatujeme třeba ze Smithovy éry, ale pořád funguje výborně a zejména ústřední téma dvanáctého Doctora je krásné. Doctor Who ve své 9. řadě nabízí kromě jednoho přešlapu (díl Sleep No More) jedenáct solidních až vynikajících epizod, jež diváka nechají polonasyceného a hladového po přídavku, který naštěstí přijde již o Vánocích. Ani po stovkách epizod (z toho i jen od obnovení se počet dílů vyšplhal přes sto) tedy britský televizní klenot neztrácí dech. ()

stepankoby1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

9. série - 95 %: Scénáristé s Capaldiho Doctorem konečně našli shodu, dokonce až tak dobrou, že z něj dělá nejlepšího Doctora moderní éry. Velká většina epizod je téměř bezchybná, ať už v rámci jednotlivých epizod a jejich propracovanosti, nebo celkového příběhu. Proto to celkem kazí zprasené Sleep (No) More a nepodařené The Woman Who Lived. Bez těchto úletů by to byla bezpochyby nejlepší série, a to nejen díky nejlepšímu finálnímu dvojdílu v historii seriálu. Takhle jenom jedna z nich. ()

Galerie (415)

Zajímavosti (12)

  • Název speciálu vznikl coby odkaz na překlad názvu seriálu v zemích latinské Ameriky, kde je seriál vysílán jako Doctor Mysterio. (P. J. D.)
  • Jedná se o jedinou epizodu seriálu, která vznikla a byla rovněž odvysílána v roce 2016. (P. J. D.)
  • Jedná se o vůbec první vánoční speciál, který nikterak nesouvisí s planetou Zemí. (P. J. D.)

Reklama

Reklama