foto

Peter Capaldi

  • nar. 14.4.1958 (58 let)
    Glasgow, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

183 cm vysoký herec, režisér a scénárista Peter Capaldi se narodil 14.4.1958 ve městě Glasgow ve Skotsku. Jeho matka pocházela z Irska a otec z Itálie. Už odmalička navštěvoval dramatické kurzy a poté byl přijat do Glasgowské školy umění. Než se stal hercem, byl zpěvákem v punk-rockové kapele Dreamboys, jejímiž členy byli například i Craig Ferguson a Clark Temple.

Filmový debut si odbyl v romantické komedii LIVING APART TOGETHER z roku 1982. O rok později na sebe upozornil v komedii MÍSTNÍ HRDINA rolí Dannyho Oldsena a dostal se tak do povědomí filmových kritiků. V roce 1994 ztvárnil v seriálu CHANDLER & CO jednu z hlavních rolí, postavu jménem Larry Blakeson. V roce 1995 natočil krátkometrážní komedii FRANZ KAFKA'S IT'S A WONDERFUL LIFE, za kterou získal hned tři ceny: speciálního Oscara, Audience Award a BAFTA Film Award. K filmu také napsal scénář.

Dále hrál například ve filmech ZAJATCI (1994), MR. BEAN: NEJVĚTŠÍ FILMOVÁ KATASTROFA (1997), LÁSKA MEZI PARAGRAFY (1998), MAX (2002), 9 HRÁČŮ SE SMRTÍ (2005) nebo třeba hrál hlavní roli v komedii POLITICKÉ KRUHY z roku 2009, kde ztvárnil roli neurotického Malcoma Tuckera. Filmu předcházel seriál JE TO SODA vysílaný v letech 2005-2009, kde Peter ztvárnil stejnou roli.

Od roku 2009 je patronem Asociace pro mezinárodní výzkum rakoviny. Peter byl 21x nominovaný na různé filmové ceny a 10 z nich vyhrál. Je ženatý s herečkou Elaine Collins, se kterou má dceru.

Sheldon "slatkac" Cooper

Herecká filmografie

2015 Doctor Who: The Husbands of River Song (TV film)
2014 Doctor Who: Last Christmas (TV film)
Paddington
Tři mušketýři (TV seriál)
2013 Doctor Who: The Day of the Doctor (TV film)
Doctor Who: The Time of the Doctor (TV film)
Světová válka Z
WikiLeaks
2011 Big Fat Gypsy Gangster
Field of Blood, The (TV seriál)
Podezření pana Whichera: Vražda v domě na Road Hill (TV film)
The Hour (TV seriál)
2010 Accused (TV seriál)
Nativity, The (TV seriál)
2009 Getting On (TV seriál)
Politické kruhy
10 Minute Tales (TV seriál)
2008 Ďáblova pouta (TV film)
Glendogie Bogey (TV film)
Midnight Man (TV seriál)
Pán času (TV seriál)
Ohně Pompejí (S04E02)
2007 Fallen Angel (TV seriál)
Magicians
Skins (TV seriál)
2006 Aftersun (TV film)
Pinochet in Suburbia (TV film)
Torchwood (TV seriál)
2005 Dohazovač
Je to soda (TV seriál)
Wild Country
9 hráčů se smrtí
2004 Modigliani
2003 Absolutní láska (TV film)
Čtyřicítka na krku (TV seriál)
The Afternoon Play (TV seriál)
2002 Max
Mrs Caldicot's Cabbage War
Solid Geometry (TV film)
2001 Hotel! (TV film)
1999 Největší obchodní dům na světě (TV film)
1998 Láska mezi paragrafy
1997 Fixlování
Mr. Bean: Největší filmová katastrofa
Stopy ve sněhu
The History of Tom Jones, a Foundling (TV seriál)
1996 Crow Road, The (TV seriál)
Giving Tongue (TV film)
Nikdykde (TV seriál)
Treasure Seekers (TV film)
1995 Runway One (TV film)
1994 Chandler & Co (TV seriál)
Vicar of Dibley, The (TV seriál)
Zajatci
1993 Hlavní podezřelý: Divné chutě (TV film)
Micky Love (TV film)
Soft Top Hard Shoulder
1992 Cloning of Joanna May, The (TV film)
Early Travellers in North America (TV seriál)
Mr. Wakefield's Crusade (TV film)
1991 December Bride
Do Not Disturb (TV film)
Selling Hitler (TV seriál)
Titmuss Regained (TV seriál)
1990 Chain (TV seriál)
Some Lie and Some Die (TV film)
1989 Dream Baby (TV film)
Rosie the Great (TV film)
1988 Doupě bílého červa
Love Child, The
Nebezpečné známosti
1985 John and Yoko: A Love Story (TV film)
Želví deník
1983 Místní hrdina

Dokumentární

2014 Doctor Who Extra (TV seriál)
2013 Inside the Mind of Leonardo (TV film)
2012 Black Drop
2011 Varan komodský: Smrtící skus (TV film)
2010 Poslední tažení Septimia Severa (TV film) - vyp.
2009 A Portrait of Scotland (TV film)
2006 Martians and Us, The (TV film)

TV pořady

2012 Sunday Brunch (TV pořad)
1993 Jools's Hootenanny (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(103)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace