Reklama

Reklama

World Trade Center

  • USA World Trade Center (více)
Trailer

Obsahy(1)

Oscarový režisér Oliver Stone popisuje skutečný příběh o přežití a záchraně dvou hrdinných policistů - Johna McLoughlina (Nicolas Cage) a Willa Jimena (Michael Peña) – kteří zůstali 11. září roku 2001 zavaleni v troskách Světového obchodního centra poté, co se odtamtud snažili pomoci uniknout uvězněním lidem. Snímek sleduje také jejich rodiny pátrajících po tom, co se s oběma muži stalo, stejně jako záchranáře, kteří je našli pohřbené v sutinách a vyprostili je ven. Jejich příběh ukazuje, jak tato tragická událost dokázala v lidech probudit to nejlepší. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (477)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Základní otázka je celkem jasná. Je WTC lepší než Greengrassův United 93 ? Odpověď je naprosto jednoduchá. Ani omylem. Stonův velkofilm hlavně ani není příliš o oné gigantické katastrofě. Spíše než útok letadel se zde řeší problémy v rodinných kruzích oněch inkriminovaných hasičů, kteří byli zavaleni obří mnoha tunovou stavbou a víceméně odsouzeni na smrt. To by samo o sobě ani tak nevadilo, avšak způsob, jakým divákovi tyto sekvence Stone servíruje, je přinejmenším trapný. O tuně flashbacků, kde je zobrazována každá hloupost ani nemluvě. Herecky vcelku nezvládnuté a patos je ve spolupráci se špatnými představiteli hlavních rolí a neslanou nemastnou režií skutečně katastrofální. Tam, kde si Greengrass vystačil s ruční kamerou, vnitřkem letadla a několika neznámými televizními obličeji, nám Stone servíruje toporné dialogy, gigantické kamerové nálety a jednu hereckou hvězdu vedle druhé, které jsou zde naprosto zbytečné. Cage je tam k poznání asi tak úvodních 15 minut a ani tak to ve výsledku moc nevytrhl. Nedaří se však diváky šokovat ani co se samostatného útoku týče. I když je fakt, že Stone má oproti fenomenálnímu Britovi v jedné věci navrch. Celkový vizuál. I když je zase nutné dodat, že jak se to vezme. Tam kde má United 93 strhujícím způsobem zakomponované restaurované záběry útoku, které jsou pořízeny z amaterských kamer přihlížejících, tam jede Stone sám podle svého. Nákladnými vizuálními efekty nám ukazuje obrovské budovy z blízkosti a výsledek je naprosto ohromující. Působí to mnohem filmověji, avšak nakolik je to efektní, (a právě United efektní je) je vcelku diskutabilní. Účinek však po čase vyšumí do ztracena, neboť scény komorního ražení jsou skutečně tupé a špatně natočené. Příliš ubrečené, sentimentální a se spoustou těžkopádných, až hloupých dialogů. Úplně mimo jsem byl z Marii Bello. Co měly sakra znamenat ty šílené modré kontaktní čočky ? Kdepak, tudy cesta nevede. Obrovské zklamání, které se v posledních minutách sesype stejnou rychlostí, jako před několika lety dominanta New York City. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Připravte si tuny kapesníků a lavor na ždímání. Scénář k tomuhle skvostu snad psala sama Rosamunde Pilcherová. Co se stalo se Stoneovými chlapskými filmy? Četa, Doors, Zabijáci...i Alexandr se povedl mnohonásobně lépe. Cukrkandlové sentimentální vyprávění o hrdinských činech, které spočívaly v tom, že se pár dobrovolníků nechá zasypat a pak je zachraňují. Tím nechci zlehčovat ono nasazení života za záchranu druhých, vůbec ne. Ale nějak jsem si nevšiml, že by ti dotyční někoho zachránili. Jejich hrdinství spočívá vpodstatě v přežití... A Ježíš do toho, panebože, taková telenovela. Jo, Cage ( a to ho mám rád) není Willis,mrakodrap asteroid a WTC Armageddon. ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Tohle a Stone? Olivere, Olivere, to snad ne. Vážně se mi tomu nechce věřit. Chybí mi větší sociální podtext, chybí mi charakteristické nípání v americké přirozenosti, chybí mi satirický nadhled. Jasně, tohle si nejspíš ani ty nemůžeš dovolit v takovém poplatně hnusném velkofilmu o rodinné tragédii. Navíc zasazeném v kulisách podajícího WTC a navrch jako třešnička, dle skutečných událostí. S Bohem a Ježíšem v zádech. Vivat WASP. P.S. - World Trade Center jsem nedokoukala, spíše doposlouchala, později jsem usnula. Ale pochybuji, že opětovné shlédnutí nějakým zásadním způsobem vylepší mé hodnocení. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Uspávanka, ktorá si vďaka pomalému tempu, zádumčivým dialógom a patetickému osvieteniu zaslúžila 5*. Avšak ja som mala chuť sa predovšetkým baviť - áno, baviť sa pri poukázaní reality, v ktorej konečne nebola Amerika prezentovaná ako patriotistická krajina zachraňujúca celý svet pred komerčnými pohromami, ale ako krajina, ktorá utrpela nečakaný úder (vinou samej seba alebo teroristov?!). Priznám sa, dobre sa na to pozeralo vďaka mojej utkvelej predstave o hrôzach prežitých v Amerike, ale ono to tak zlé zase nebolo. Dvaja chlapi schovatí pod troskami lietadla objavujúci svoje zanedbané hodnoty, aby ich na konci mohli oprášiť, povedať "prepáč" a žiť tak ako ďalej, len poďakovať vyššej moci za druhú šancu. Aj ja som si ku koncu vravela, že Amerika si za všetku hrôzu skrz politické nedostatky môže sama, ale "chudáci ľudia, ktorí si kvôli svojej krajine najviac vytrpeli" - bola jediná myšlienka, ktorá sa mi zakódovala v hlave. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

WTF? WTC! Aneb Oliver Stone se rozhodl dokázat, že schizofrenie je jeho druhé jméno a od poklonkování Fidelovi si odskočil k americké agitce. Nad tím bych ještě mávla rukou, ale nemávnu jí nad tím, že se jedná o agitku k zešílení nudnou, neuvěřitelně nedbale natočenou, zoufale neoriginální a navíc špatně zahranou. Snad jen Maggie Gyllenhaal se zvládla poprat s pramálo slibnou rolí "hrdinova zoufalá těhotná žena" natolik, že si neuřízla ostudu. Dodatek: můj postoj k filmu neznamená, že bych nějak zlehčovala události 11. září. Je mi nesmírně líto všech, kteří toho data nebo v některém z následujících dní zemřeli nebo obdrželi zprávu o ztrátě někoho ze svých blízkých. Ale právě proto se domnívám, že by si všichni tito lidé zasloužili lepší vyjádření naší účasti s jejich osudem. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (20)

  • Do role Johna McLoughlina se režisér a stejně tak studio Paramount dlouho snažili získat Mela Gibsona. Jemu se sice scénář zamlouval, ale raději se pustil do natáčení svého snímku Apocalypto (2006). Druhou volbou pro roli byl Kevin Costner, se kterým Oliver Stone natočil již snímek J.F.K. (1991). Studio ale nechtělo jejich další společnou konspirační teorii. (imro)
  • Jako součást nastudování své role se Michael Peña nastěhoval do domu Williama Jimena v New Jersey. (Specs)

Související novinky

Oliver Stone dokumentující

Oliver Stone dokumentující

15.07.2007

Během několika let se z Olivera Stonea stal osobitý dokumentarista, jehož díla vzbuzují mnoho kontroverzních reakcí. Jeho jednostranně zaměřený dokument Comandante zabývající se kubánským diktátorem,… (více)

3 > 1

3 > 1

17.10.2006

Už staré přísloví praví, že čím víc filmových novinek znáš, tím více si člověkem a vzhledem k tomu, že poslední dny byly poměrně rušné, rozhodl jsem se vám přinést hned tři zajímavé informace ze… (více)

Stoneův WTC podruhé?

Stoneův WTC podruhé?

08.09.2006

Je docela pravděpodobné, že kontroverzní levičák Oliver Stone zůstane u ožehavého tématu teroristických útoků z 11. září 2001 i ve svém dalším filmu. Před pár dny se svěřil s plány pokračovat v… (více)

Cheadle, Sandler a 11/09/01

Cheadle, Sandler a 11/09/01

18.11.2005

Pro filmaře se zřejmě stalo prestiží, aby mohli vzít do ruky kameru a natočit film, jenž by se odehrával během černého dne současné Ameriky, 11. září 2001. Oliver Stone připravuje film World Trade… (více)

Reklama

Reklama