Reklama

Reklama

Komparz

(seriál)
  • Velká Británie Extras
Velká Británie / USA, (2005–2007), 7 h 24 min (Minutáž: 30–84 min)

Kamera:

Martin Hawkins

Hrají:

Ricky Gervais, Ashley Jensen, Stephen Merchant, Shaun Williamson, Shaun Pye, Katherine Parkinson, Rob Brydon, Ben Stiller, Ross Kemp, Vinnie Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Ricky Gervais v tomto komediálním seriálu ztělesňuje frustrovaného Angličana na prahu čtyřicítky Andyho Millmana, který se marně snaží proniknout na výsluní a proslavit se jako herec.  Není mu nic platné, že většinu dne tráví převlékáním kostýmů, že spěchá z místa na místo a věší se na každého, kdo by mu mohl poradit nebo se za něho přimluvit. Pro Andyho zkrátka role nejsou. Jeho hloupý a namyšlený agent (Stephen Merchant), který ostatně nestojí za nic, ho dokonce přemlouvá, aby si našel jiné zaměstnání, ale Andy se nevzdává. S kolegyní Maggie Jacobsovou (Ashley Jensenová) vymetá alespoň večírky, kde kyne naděje, že se setká s nějakým režisérem, producentem či scenáristou nebo se vnutí do přízně skutečné celebrity. Maggie se přitom snaží najít vhodného manžela... Seriál natočený v americko-britské koprodukci režírovali Stephen Merchant a Ricky Gervais, jako hosté v něm vystupují známí herci, kteří představují sami sebe - např. Kate Winsletová, Patrick Stewart, Samuel L. Jackson, Ben Stiller a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (16)

Komparz (2005) 

Komparz lze vychvalovat hned z několika stran. Ať už je to propracovanost postav, která je Gervaisovou největší scénaristickou výhrou, ať už je komediálním talentem, jak hereckým, tak scénaristickým, nebo ať je to jeho producentskou a režisérkou prací, díky které dostal do seriálu obrovské množství hvězd, které ze sebe udělali úplné idioty. Výsledkem je nejlepší sonda do světa showbyznysu od jeho nejnižších pozic, až po pozici na pomyslně hvězdě slávy. ()

Série 1 (2005) (S01) 

Rozjezd seriálu je poměrně daleko od jeho geniality, a je tak třeba "přetrpět" první dva díly a následně se nechat unášet vzrůstající kvalitou s hosty jako jsou Kate Winslet nebo Patrick Stewart a jejich výrobnými sebeparodiemi v honbě za oscary či nahotinkami. Hlavní děj se ale točí okolo toho, jak se Andy snaží prorazit ve filmovém světě, a poslední děj ukazuje, že by se i mohlo zadařit. Maggie jako takový hloupoučký a roztomiloučky doplněk funguje skvěle. A Andyho agent, prostě k pohledání. ()

Ben Stiller (2005) (S01E01) 

Úvodní díl je za mě ten nejslabší z celého seriálu, kdy se ještě moc nedostává na humor, ale spíše se jen utváření hlavní postavy. Stiller se tu sice snaží parodovat sama sebe, ale vyjma pár narážek na jeho filmy to není nic moc extra. Týpek s nohama, nebo podlejzání producentovi taky není lemováno nějakými extra hláškami. ()

Ross Kemp & Vinnie Jones (2005) (S01E02) 

Tenhle díl už je o něco lepší, než ten minulý, ale problém je zas ten, že Ross Kemp prostě není taková persona, jako ostatní hvězdy v seriálu. Tu hvězdnou parádu tu tak zachraňuje spíše až v závěru Vinnies Jones, ačkoliv je škoda, že nedojde na očekávaný souboj gigantů. V malých roličkách potěší několik v budoucnu známých herců. "SAS = Special Army Soldiers" ()

Kate Winslet (2005) (S01E03) 

Konečně pořádný díl, okořeněný o výbornou účast Kate Winslet, jakožto asistentku pro sex po telefonu "Mám ještě jeden výbornej - Přišla ta rajda sousedka, a teď si to spolu rozdáváme..." S těmi Oscary je to fakt no, zahrajte invalidy, oběti války, a už se to hrne :) ()

Les Dennis (2005) (S01E04) 

Les Dennis je osoba pro mě neznámá, ale co jsem z dílu pochopil, tak v Británii moderuje (moderoval) jejich obdobu našeho 5 proti 5 / Co na to Češi, jelikož na tyhle pořady jsou tady výborné narážky. Les je tu v tomhle díle právě za toho "zlého" a je to tak jeden z mála dílů, kdy je Andy za toho čistě hodného. Trochu zlosti v něm vzbuzuje snad jeho agent - dement, který je co se týče humoru stále lepší a lepší (Výborné klikání myší v kanclu.... "Vypadáš jak zřícenina, proto tě nikdo nechce") ()

Samuel L. Jackson (2005) (S01E05) 

Hlavní hvězda, po které je díl pojmenovám, je tentokráte dost v pozadí, a zaskočí doslova jen na pár vteřin, každopádně se i tak jedná o jeden z nejlepších dílů první série. Bránice tentokráte namáhá hlavně Maggie a její otázky ohledně rasismu a na to navazujících bubáků, obědů... Andyho "kámoš" je dalším z velké řady ujetých podivínů, ani na hřbitově se ho nezbavíte ("Tvá matka tě měla v roce 1953, a narodila se 1893 - Zemřela při porodu, říkali jí, ať v tomhle věku nemá děti"; "A kde leží tvůj otec? - Ještě žije - Kolik mu je? - 100") ()

Patrick Stewart (2005) (S01E06) 

Patrick Steward a jeho výborná sebeparodie jsou zatím nejlepší hostující hvězdou tohoto seriálu. Přitom ten námět na film vyloženě geniální ("Je to něco jako moje postava v X-men, akorát v reálném životě... Jdu takhle po ulici, vidím krásnou dívku, tak si jí představím nahou, a bum, spadnou jí šaty... Snaží se je obléknout, ale já už všechno viděl :) :)".... "A bude tam nějaký děj? - Ta moje postava je jako James Bond, zachrání zajatkyně, a bum, všechny jsou nahé, válí se po sobě ve vrtulníku, líbají se..."). ()

Série 2 (2006) (S02) 

V druhé sérii se postupně dostávám z prostředí komparzu nejprve do seriálového, a následně obecně prostředí showbyznysu. Vidíme postupné změny Andyho charakteru, a postupný přechod z komediální, do dramatické roviny. Tu komediální už tady místo Andyho obstarávají hlavně hostující hvězdy (Bloom, McKellen) nebo ostatní důležité postavy (Maggie, Darren). U Andyho také pozorujeme, jak se do všech těch nešikovných situací a pastí dostává stále časteji vlastní chybou a zhoršujícím charakterem. Maggie je tak v podstatě jeho poslední držák, který mu zabraňuje stát se úplným hajzlem. Závěrečný film je už pak hlubokou sondou do duše a charakteru jednoho herce, a příběh o tom, co z vás může udělat touha po slávě. ()

Orlando Bloom (2006) (S02E01) 

Jak je vidět, tak dějově jsme o něco poskočili směrem dopředu. Andy už není v komparzu, ale rozjíždí svůj vlastní seriál... A to sebou přináší jak humorné scény (Keith a jeho nástupy na scénu), tak přichází i první náznak dramatu (Co je třeba obětovat pro slávu??). Role hostující hvězdy opět spíše doplňující, ale opět výborně sebeparodující ("To snad ne, tady jsem jako nejkrásnější idol... A taky nejlepší polibek") ()

David Bowie (2006) (S02E02) 

Andyho sen o jeho vlastním sitcomu se na jednu stranu rozpadl (TV klasicky vzala jeho první verzi a komplet jí překopala), ale zároveň zažívá i nárůst popularity u běžné veřejnosti (Takový Troška styl). Kritici se smějí, ale ratingy měří rekordy sledovanosti... Je ale otázkou, jestli je to to, co Andy chtěl?? Není na tom jeho "konkurent" Greg stále lépe, když má uznání odborné veřejnosti a kolegů?  Stále se více ponořujeme do dramatického pojetí, než do klasické komedie. ()

Daniel Radcliffe (2006) (S02E03) 

Andy se opět vlivem svého okolí (Prostořeká Maggie a dementní agent) dostává do situací, které mu neustále hážou klacky pod nohy. Když už to vypadá na šanci u filmu, tak bum, příjde kopanec do hlavy Warwicka Davise... Humor tu jde opravdu tvrdě do všech korektních pravidel, a opírá se o všechny možné minority, ale je to podáváno přesně takovým způsobem, že se budete zaručeně bavit. ()

Chris Martin (2006) (S02E04) 

Další výborná sebeparodie, tentokráte v podání Chrise Martina z Coldplay a jeho čistě pragmatický přístup k charitativním záležitostem. Andy se opět cizím zaviněním (agent dement) dostává do situací, které mu neustále podrážení nohy (Výborné scény s panákem a na záchodech při BAFTA). Díl se sice jmeuje po Chrisovi Martinovi, ale těch hvězd je v tomto díle mnohem více, velmi pobaví takový Stephen Fry. ()

Sir Ian McKellen (2006) (S02E05) 

V tomhle díle se po delší době podíváme do divadla, tentokráte do hry, kterou režíruje Ian Mckellen se svým geniálním motem ohledně herectví, a o tom, jak hrál Gandalfa ("Sir Ian, Sir Ian... AKCE!: NEMŮŽEŠ PROJÍT!!!!... Sir Ian, Sir Ian...). Díky návštěve v divadlu se také vracejí postavy z minulých dílů (Přihřátej režisér přizná barvu a konečně si tak užívá péra ze všech stran), Andy se snaží dokázat svou barvu, a vznikne tak další z řady geniálních scén (Vdechování bublinek z flašky... Kdo tohle nezažil :)?). V tomhle díle si také začne podkopávat nohy i on sám, kdy svojí příležitost kardinálně zahodí. ()

Jonathan Ross (2006) (S02E06) 

Díl je sice pojmenovaný po Jonathanu Rossovi (neznám), ale za mě tu bylo hned několik dalších hvězd, po nich mohl být díl pojmenován. Ať už další sebeparodie v podání Roberta Lindsayho a jeho touze po popularitě ("Přinesl jsem DVD Moje Rodina - Nechce vás vidět - Každý to miluje - Já ne, já radši BBC2 - Co jste, kritik??") nebo hvězdný Robert de Niro, který dovede story s propiskou k dokonalosti ("Může pozvat kámošku? - Je to ta z propisky? - Kéžby"). Jinak zase humor ustupuje spíše dramatickému pojetí. Vidíme, jak se Andy postupně oddaluje svým blízkým, a přestupuje do drsného světa showbyznysu. Co vyhraje, přátelé, nebo popularita? ()

Komparz - speciální vydání 2007 (2007) (S02E07) 

Závěrečný díl už není záměrně moc komediální, ačkoliv i tak se tu najdou geniální vtipy (mobilní vyzvánění; děti za oknem: "Čtyřoký chrt, Stojan Jakotyč"). Mnohem více je ale kladen důraz na psycholocikou stránku Andyho, a jeho charakter. Vidíme tak nejprve dokonalou proměnnu v "celebritu" toužící po slávě, opovrhující tak svým dosavadním životem, a následným prozřením. Výborná sonda do duše jednoho herce. A hostující hvězdy? Tak tady jasně vede Clive Owen ()

Reklama

Reklama