Reklama

Reklama

Komparz

(seriál)
  • Velká Británie Extras
Velká Británie / USA, (2005–2007), 7 h 24 min (Minutáž: 30–84 min)

Kamera:

Martin Hawkins

Hrají:

Ricky Gervais, Ashley Jensen, Stephen Merchant, Shaun Williamson, Shaun Pye, Katherine Parkinson, Rob Brydon, Ben Stiller, Ross Kemp, Vinnie Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Ricky Gervais v tomto komediálním seriálu ztělesňuje frustrovaného Angličana na prahu čtyřicítky Andyho Millmana, který se marně snaží proniknout na výsluní a proslavit se jako herec.  Není mu nic platné, že většinu dne tráví převlékáním kostýmů, že spěchá z místa na místo a věší se na každého, kdo by mu mohl poradit nebo se za něho přimluvit. Pro Andyho zkrátka role nejsou. Jeho hloupý a namyšlený agent (Stephen Merchant), který ostatně nestojí za nic, ho dokonce přemlouvá, aby si našel jiné zaměstnání, ale Andy se nevzdává. S kolegyní Maggie Jacobsovou (Ashley Jensenová) vymetá alespoň večírky, kde kyne naděje, že se setká s nějakým režisérem, producentem či scenáristou nebo se vnutí do přízně skutečné celebrity. Maggie se přitom snaží najít vhodného manžela... Seriál natočený v americko-britské koprodukci režírovali Stephen Merchant a Ricky Gervais, jako hosté v něm vystupují známí herci, kteří představují sami sebe - např. Kate Winsletová, Patrick Stewart, Samuel L. Jackson, Ben Stiller a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele honajz2 k tomuto seriálu (14)

Komparz (2005) 

První série skvělá, druhá maličko slabší, finále dost solidní. Je to jinde než Kancl, ale pořád mu to je dostatečně podobné a osobně mi Komparz sedl víc kvůli zasazení a hlavně taky kvůli tomu, že se zde s hlavními postavami dá sympatizovat. Obojí má ale jiné kvality a jejich počet by se víceméně vyrovnal, takže mi Kompraz přijde lepší opravdu jen o trochu. A hlavně se mi zde potvrdilo, jak se mi zamlouvá Gervaisovo podávání různých životních poselství a přitom je zpracovávat vážně i trapno- a černohumorně zároveň. On ví, co dělá a dělá to sakra dobře. Podrobněji u jednotlivých epizod. 4* ()

Ben Stiller (2005) (S01E01) 

Dost gagů mi přišlo poněkud na sílu, ale nejspíš se to ještě stylově ucelí a nic to neovlivňuje na tom, že jsem se skvěle bavil a že je zde nejedná skvěle napsaná scéna. Za mě je nejlepší dialog o japonské kinematografii, ale i Ben Stiller coby neskutečně arogantní hovado je skvělý. Zatím to vypadá na další slibný Gervaisův projekt, teď jen doufám, že ho víc rozjede... Slabé 4* ()

Ross Kemp & Vinnie Jones (2005) (S01E02) 

Za mě teda výrazněji slabší díl, který pár vtipných a dobře napsaných scén nabídne, ale jinak je slabší a ne tak úderný. Ačkoli to je možná tím, že tuhle dvojici oproti ostatním hvězdám, které se zde objeví, znám asi nejméně... Slabé 3* ()

Kate Winslet (2005) (S01E03) 

Andy je jako Mark Corrigan - snaží se věci udělat dobře, ale vždycky vše co největším způsobem podělá. Na rozdíl od Matka ale není až takový zmetek, takže se s ním dá soucítit a současně se mu cynicky smát. Tenhle styl britcomů mám hodně rád, tak doufám, že si to udrží stejnou kvalitu. A Kate Winslet v honbě za Oscarem je taky samozřejmě skvělá, zvlášť v poslední scéně :D 4* ()

Les Dennis (2005) (S01E04) 

Taky nevím, kdo je Les Dennis (a to jsem si myslel, že vím, ale já si ho s někým spletl), ale pro tuhle epizodu je jeho "neznámost" o to lepší, vzhledem k tomu, koho zde ztvárňuje. Ze všech epizod je tahle ale zatím nejcyničtější, vzhledem k tomu, do jaké depky se to v závěru dostane, ale pořád mi to přišlo dostatečně vybalancované na to, aby jedno nepřebíjelo druhé. 4* ()

Samuel L. Jackson (2005) (S01E05) 

Tohle ale bylo naprosto geniální a nedokážu tomu nic vyčítat. Maggie je tu tentokrát za většího blbce než Andy, zatímco ten se snaží od sebe odehnat jednoho plešatého chudáka, který dokáže z čehokoli přejít na strašně depresivní témata. Samuel L. Jackson zasáhne až na konci, ale i přes jeho minimální účast je tahle epizoda geniálně napsaná a z testu rasismu nebo scéně na hřbitově jsem dostal pořádný záchvat smíchu :D Když takhle bude vypadat zbytek seriálu, tak to u mě předežene Kancl. 5* ()

Patrick Stewart (2005) (S01E06) 

Scény s Patriciem Stewartem všechny skvělé, stejně jako Andyho snášení gay spolupracovníka, ale nemůžu si pomoct, po minulé epizodě je to znatelný sešup dolů. Hřejivý, smířlivý konec série je sice fajn, ale až moc mu celá epizoda nahrává a tak to má spíš sentimentální než cynickou náladu. Čtyři hvězdy tomu ještě dám, ale... Slabé 4* ()

Orlando Bloom (2006) (S02E01) 

Je to jinde než první série. Komparzy už jsou vlastně na víc a na sílu, jelikož Andy je dál, dělá vlastní sitcom a tak je mnohem zajímavější dějová linie okolo něj, zatímco Maggie je na stejném místě, zažívá stále to samé a posun do jisté míry brzdí. Zase ale nutno uznat, že vše okolo Orlanda Blooma bylo zase geniální parodií na něj samotného, resp. na obraz, jaký od pohledu tvoří. Tohle tu jde Gervaisovi dokonale. 4* ()

David Bowie (2006) (S02E02) 

Ucelenější než předchozí díl, ale celkově slabší kvůli sentimentu. David Bowie není naštěstí štáb, ale regulérní postava sebe samotného v závěrečné scéně, kde dokonce hraje na klavír a zpívá. A posouvá se to, ten celistvý děj se mi líbí, ale doufám, že to neupadne do sentimentálního pojetí, které přišlo právě v závěru. Andyho je mi líto, je v dost bezvýchodné situace (ohledně vlastní kariéry), ale já su holt hovado a jsem rád, když je Gervais cyničtější. Je mi jasné, že to nemůže být jak v Kanclu, když tady nehraje nesnesitelného idiota, ale tohle je trošku až moc na tu druhou stranu. 4* ()

Daniel Radcliffe (2006) (S02E03) 

Celé to mohlo být ještě ucelenější, jelikož se tu toho děje až nad míru, co jsou schopní Gervais s Merchantem ukočírovat, ale když to celé tak krásně nekorektně rylo do bulváru, lživých médií a celkově špatně pochopených situací spojených s lidmi s určitým postižením, nemůžu dát jiné než nejvyšší hodnocení. Zvlášť, když tu je i Daniel Radcliffe coby puberťák, který chce všem dokázat, jak moc má sexuálních zkušeností. Sice s ním na natáčení pořád chodí jeho matka, ale to mu nebrání všude po studiu máchat starým nepoužitým kondomem. Slabých 5* ()

Chris Martin (2006) (S02E04) 

Taková klasická britcomová epizoda cynického ražení, které chybí jen to, že se jim podobným ničím zrovna nevymyká. Chris Martin se objeví hned na začátku, parodují se účasti celebrit v sitcomech a pak je Andy nominovaný na BAFTU, což se samozřejmě zvrtne. Nic zde není špatně, vše funguje jak má, jen mi to nepřišlo dostatečně výrazné, což je spíš můj problém, ale co už. 4* ()

Sir Ian McKellen (2006) (S02E05) 

Někdy mi už začíná být za Andyho tak trapně, že už mívám problém některé scény dosledovat do konce - a to navzdory tomu, jak dobře jsou napsané. Ono je to taky tím, že na rozdíl od Kanclu mi zde je hlavní postavy líto, takže když každý jeho pokus uspět někde fatálně ztroskotá, zamrzí mě to. Ale to je součást humoru Komparzu, jen tady už jsou situace, do kterých se Andy dostává, tak vyhrocené, že těžko říct, kam až by to mohlo ještě gradovat. Zábava to pořád je, nezastavuje se to před ničím, ale pořád tomu chybí něco výraznějšího, co by to posunulo výš. 4* ()

Jonathan Ross (2006) (S02E06) 

Finále druhé série je spíš příprava půdy pro závěrečnou epizodu, takže je sama o sobě slabší, ale dost slibuje do budoucna. Tak záleží, jestli se vše podaří naplnit. Tohle má pár povedených scén a z Andyho se stále více začíná stávat arogantní celebrita, čím více je úspěšný, takže dost záleží, jak to Gervais zakončí. Tohle je opravdu jen příprava na něco velkého, na které je nejlepším fórem to, že se epizoda nejmenuje po největší hostující celebritě, která se zde objeví. A vlastně je to asi ta nejslavnější ze všech, které se tu objevily. Slabé 4* ()

Komparz - speciální vydání 2007 (2007) (S02E07) 

Sice je jasné, kam se to bude vyvíjet a opravdu z toho nevzejde nic, co už by nezaznělo jinde, ale to se o Cemetery Junction dá říct taky a stejně mě ten film dostal. On totiž Gervais je geniální v tom, jak vše spojuje dohromady a ačkoli jsem to nečekal, tak i ve finále Komparzu je nejedna scéna, která mě zároveň rozesmála, rozesmutnila i něco (byť znovu opakuji, ne objevného) předala. A málokdo to umí tak chytře a funkčně pospojovat jako on. Kancl byl revoluční britcom, který v USA otevřel bránu k novému vnímání sitcomů (u kterého moc dlouho nevydrželi), ale Kancl mohl být jen jeden a tak se Gervais přesunul směrem k britcomům, které mají stejný humor jako Kancl, ale jsou lidštější a k hlavním postavám lze mít sympatie. A že to tak Gervais má mi dokazují i jeho filmy a náměty pozdějších seriálů. V Komparzu vše podle mě dotáhl do úspěšného konce (který se odehrává v Big Brotherovi (!!)), nevyhl se sice mírnému sentimentu, ale takovému, který spíš ještě potěší než že by vadil. A přitom se Andy stále ztrapňuje a Maggie jeho, jen je to vážnější, jelikož se zde dějí velké změny všem důležitějším postavám a jinak to jít nemohlo. Vadila mi snad jen poslední, až moc očividná scéna, opětovné zasazení do Vánoc (přičemž nechápu, co s nimi Gervais pořád má) a to, že Gordon Ramsay nebyl v lepší roli (když už Maggie pracovala v kuchyni) , ale zase mi to vynahrazuje, že tam byl a spolu s ním zde cameo má i Karl Piklington. Nějakou dobu jsem přemýšlel nad tím, jestli finále seriálu na plný počet je, ale když mi došlo, že jsem od něj dostal vše, co jsem chtěl, tak mu plný počet rád dám. Byl bych sám proti sobě, když mě dostalo. Slabých 5* ()

Reklama

Reklama