Reklama

Reklama

Nepříjemná pravda

  • USA An Inconvenient Truth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (265)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Brilantně zrežírovaná propagandistická one man show pro nezbytně sympatického řečníka. Pokud nejste Venca Klaus, nemůžete si pomoct a prostě musíte přikyvovat - i když si přiznejme, že spousta lidí je k tomu ochotna jenom proto, že náš el presidente dělá opak:) Aby on nakonec ještě nedostal nějaké ocenění za zásluhy o boj proti změnám klimatu - nebylo by to nic neobvyklého, nakonec Nobelovu cenu míru taky mohou přebírat teroristé;) Ale zpátky k věci - jistěže z Nepříjemné Pravdy, respektive z tam prezentovaných faktů občas vyčouhne osten účelové interpretace, ale i díky cituplným vsuvkám ze života Ala Gorea jste ochotni na to zapomenout, protože - to si přiznejme - tvrdit, že globální oteplování neexistuje, je prostě blbost. A i když bychom se mohli dohadovat o tom, jestli za to může lidstvo (což by vzhledem k obrovskému nárůstu světové populace a s tím souvisejících civilizačních "produktů" podle mě bylo logické předpokládat) anebo jde o přirozený proces, nikde není vidět, že by se na ty nadcházející VELKÉ a NEVYHNUTELNÉ změny ta naše slavná civilizace nějak připravovala, a proto rozhodně není marné získat nějaký čas a oddálit ten okamžik, kdy se nám nebeská klenba zřítí na hlavy. Je zcela nesporným a mnohokrát vyzkoušeným pravidlem, že prevence stojí daleko méně zdrojů a úsilí než odstraňování následků. Přemýšlejte o tom - proto tenhle vynikající film vznikl. A narozdíl od mnoha jiných si ten váš intelektuální výkon zasluhuje. 90% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Možná má (bohužel) obrovskou pravdu, ale podává to pro mě naprosto, naprosto nepřijatelným způsobem. Že mu sejmulo syna auto to je opravdu smutný, ale v tom případě se měl snažit udělat taky něco pro bezpečnost silničního provozu a ne to strkat do filmu o ekologii. Jestli byl jeho spolužák budoucí narkoman chytřejší než jeho demagogicky smýšlející vysokoškolsky vzdělaný učitel, měl si založit talkshow s názvem "Oteplete se, prosím" a tam vykládat vtipné historky z natáčení a dávat signály lidem ať tleskají a smějí se a ne to dávat jako příklad toho, že každý rebel má vždycky nutně pravdu. ()

Reklama

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Tomuhle dokumentu se snad ani nedá nic vytknout. Bývalý budoucí prezident USA zde prezentuje fakta, ať už ta vědecky doložená nebo i ta na první pohled každému zřejmá, v podstatě ve správných a takřka nezkreslujících souvislostech. Navíc je to všechno podáno velmi srozumitelnou formou. Al Gore prostě znovu dokazuje, že není žádný uspávač hadů a umí oslovit širokou veřejnost. 90% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

My si napriek všetkým posmeškom a vtipom ani neuvedomujeme, v akom prúsery tí Amíci sú, keď je na ich vytrhnutie z letargie potrebná práve takáto krajne popisná forma, hraničiaca s vymývaním mozgov... čo z pohľadu našinca síce znižuje hodnotu tohto nesporne potrebného dokumentu, na druhej strane ale vďaka inteligencii skúseného politka neprekračuje mieru únosnosti. Keď ostatne Al Gore spomína na nehodu svojho syna, je v tom možno štipka kalkulu s citmi diváka, avšak pointa tejto zdanlivej odbočky vedie k podnetu prehodnocovať svoje postoje. Rovnako tak spomienka na sestru umierajúcu na rakovinu pľúc - tu Al Gore na príklade reakcie svojho otca jasne dokumentuje, kde leží hlavný ľudský problém; v presvedčení, že sa nás celý rad problémov absolútne netýka... kým sa nás osobne nedotknú. Nech už akokoľvek doslovne, expresívne až prehnane, neustále upozorňuje na to, že jav globálneho otepľovania si žiada maximálnu pozornosť, že ho nemožno prehliadať. Či už sa katastrofické scenáre naplnia do bodky alebo ani z polovice je pre túto chvíľu predsa jedno. Faktom zostáva, že sa s našou planétou niečo deje a že má na týchto procesoch človek nemalý podiel, o tom tiež samozrejme nemožno pochybovať. Je teda na človeku, aby urobil dôkladnú analýzu, predbežné opatrenia a bol pripravený podstúpiť ďalšie kroky na prípadnú nápravu. Veď či nie je lepšie si v plnej poľnej úľavne vydýchnuť a vyvaliť sa na gauč, než sa na tom gauči nechať zaskočiť niektorým zo silnejúcich vrtochov počasia, ktorý už možno ani nepôjde rozchodiť? ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Někdo píše.... je tam spousta věcí, které mě ŠOKOVALY. Opravdu? ( skoro by se chtělo zvolat: tak konečně někdo prozřel. Nebo, že by pouze vytahnul hlavu z .....) Mě tedy NE! Al Gore nepřichází s ničím " OBJEVNÝM ". Na všechna tyto fakta se poukazuje již nějakou tu dobu, pouze ty hlasy nejsou slyšet a v neposlední řadě Al je vskutku výborný řečník a manipulátor. Faktem ale zůstává, že nic není tak jednoznačné, vše má dvě strany mince. Zaručuji vám, že když proti sobě postavíte obě strany a budou je zastupovat ( prezentovat ) " pánové na svých místech " a obratní řečníci, každá strana vás zavalí takovou spoustou faktů a argumentů podpořenou potřebnými grafy, mapy.. a samozřejmě každá ze stran se zaměří " na to svoje " , vynechá, to co se jim nehodí " do krámu " , budete přikyvovat oběma stranám a pod tíhou těchto " faktů " rezignujete a kapitulujete na vše. Nicméně, díky za každý takovýto dokument zvlášť, když hlavní postava je někdo, kdo se tímto problémem zabývá již drahou řádku let, je vidět a slyšet a v neposlední řadě o skutečném problému něco ví. Protože jestli něco poškozuje tento " boj s průmyslovým světem " , jsou to všichni Ti a jim podobní, co se přivazují na chladících věžích Temelínu a když se jich někdo zeptá, proč to vlastně dělají, za co bojují, tak jen nechápavě zakroutí hlavou. Jen když jim od " rakouských přátel " přitékají na účty předem dané taxy. Říkám: ANO, je potřeba ( nejvyšší čas ) začít se chovat šetrně k přírodě a přírod. zdrojům, nicméně to musí býti s rozvahou a ruku v ruce s pokračujícím nezadržitelným rozvojem. Protože, přiznejme si to upřímně, " zpátky do jeskyní " , by se nám asi nikomu zřejmě nechtělo. Tudy cesta rozhodně také nevede. Ovšem to nic nemění na faktu, že tento DOKUMENT ( když poodhlédnu od těch pár momentů, kdy si Gore přihřívá svou politickou polívčičku ) je nesmírně důležitým. Neboť loby světových průmyslových velmocí, podpořená obratnými řečníky ( taky jednoho máme, že pane profesore ) o tom, že GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ je mýtus, je velice silná a díky za každý viditelný, slyšitelný a navíc srozumitelný hlas, který jde proti NIM. p.s. když už tady všichni ( včetně mě ) tak srdceryvně přikyvujeme a hořekujeme nad tímto problémem, pojďme se raději každý z nás zamyslet, co můžeme my osobně ( každý zvlášť ) udělat proto, abychom i my tou trochou přispěli ( pomohli ) v této problematice. Zkusme žíti a chovati se trochu úsporněji. Přiznejme si, že to určitě lze, i bez nějakých velkých omezování se. KONEC výlevu ŠAKALA na téma svět. hospodářství versus příroda :o) ()

Galerie (18)

Zajímavosti (13)

  • Do amerických škol bylo posláno 50 000 kopií filmu. (HellFire)
  • Spočiatku mal Guggenheim o spolupráci s Goreom pochybnosti, pretože ako sám uviedol, nie je environmentalista a natočiť film z vedeckej prednášky sa mu zdalo problematické. Režisér si taktiež myslel, že Al Gore je príliš spätý s politikou. Svoj názor však po zhliadnutí prednášky zmenil. (Greenpeacak)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama