foto

Alan Dale

  • nar. 6.5.1947 (69 let)
    Dunedin, Jižní ostrov, Nový Zéland
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alan Hugh Dale se narodil 6. května 1947 v Dunedinu na Novém Zélandu, kde se pak později, ve svých dvanácti letech, začal věnovat herectví v amatérské divadelní skupině svých rodičů. Po škole se přestěhoval do Aucklandu a oženil se. Krátce poté získal Alan práci jako hlasatel v rádiu. V roce 1979 se rozvedl a přesunul do Sydney v Austrálii, aby se mohl věnovat své herecké kariéře. Jeho první role byla v seriále THE YOUNG DOCTORS, kde ztvárnil postavu Dr. Johna Forresta. Po třech letech účinkování ze seriálu odešel a vzal klíčovou roli v jiné televizní show, NEIGHBOURS. S postavou Jima Robinsona strávil osm let a ve svých čtyřiceti třech letech se znovu oženil.

Po ukončení NEIGHBOURS se Alan odstěhoval do Los Angeles a hrál ve spoustě amerických televizních seriálů. Začínal v seriálech jako AKTA X, POHOTOVOST nebo JAG. V roce 2001 se také objevil ve filmu STAR TREK: NEMESIS a ještě si střihl roli vicepresidenta Jima Prescotta v populárním akčním seriálu 24 HODIN. V roce 2003 si zahrál po boku Harrisona Forda a Joshe Hartnetta v komedii DETEKTIVOVÉ Z HOLLYWODU. Toho roku se objevill i v seriále O.C. studia Fox, kde výborně ztvárnil roli Caleba Nichola.vPrávě role v seriálu O.C. mu otevřela dveře k zatím jeho nejtajemnější roli, a to v úspěšném seriálu ZTRACENI, kde jsme ho poprvé mohli vidět ve finále druhé řady. Postava kterou ztvárnil, Charles Widmore, začíná nabývat stále většího významu a pro Alana by mohla být jedním z nejklíčovějších charakterů v kariéře.

Zatím jeho poslední rolí je postava generála Rosse ve čtvrtém pokračování dobrodružné série INDIANA JONES A KRÁLOVSTVÍ KŘIŠŤÁLOVÉ LEBKY.

Martin "3DD!3" Tegel

Herecká filmografie

Filmy

2016 Cradlewood
2015 Vincentův svět
2014 Captain America: Návrat prvního Avengera
Grace
2013 Once Upon a Time: The Price of Magic (TV film)
2012 Beauty and the Beast (TV film)
Na vlásku šťastně až navěky
2011 Happy New Year
Kazatel
Malý kousek nebe
Muži, kteří nenávidí ženy
Proroctví zkázy (TV film)
2010 Lost: The Final Journey (TV film)
Nebojte se tmy
2008 Indiana Jones a Království křišťálové lebky
2005 Bow (TV film)
2004 Když se setmí
Straight Eye: The Movie
2003 Detektivové z Hollywoodu
Extreme Team, The
Rent Control (TV film)
2002 Star Trek X: Nemesis
1999 Prezidentova dcera (TV film)
Vetřelec mezi námi (TV film)
1995 Vesmír: Civilizace v ohrožení (TV film)
1989 Houseboat Horror
1986 Daleká země (TV film)

TV seriály

2017 Bylo, nebylo (TV seriál)
Murder Most Foul (S06E12)
Ve jménu vlasti (TV seriál)
The Return (S06E06)
2016 Kriminálka: Oddělení kybernetiky (TV seriál)
Fit-and-Run (S02E14)
Secret City (TV seriál)
2015 Top Coppers (TV seriál)
2014 Dominion (TV seriál)
2013 Bylo, nebylo (TV seriál)
Drobek (S02E13)
2012 Bylo, nebylo (TV seriál)
Dítě měsíčního svitu (S02E07)
Jezerní paní (S02E03)
Jablko rudé jako krev (S01E21)
další epizody (6)
Profesionální lháři (TV seriál)
Unsupervised (TV seriál)
2011 Bylo, nebylo (TV seriál)
Pasáček (S01E06)
Californication (TV seriál)
Odmítnutá (S04E07)
Lovci zločinců (TV seriál)
Foe (S01E08)
The Killing (TV seriál)
2010 Mr. & Mrs. Bloom (TV seriál)
Nouzové přistání (TV seriál)
Ztraceni (TV seriál)
Pro co zemřeli (S06E16)
Kandidát (S06E14)
Šťastní až navěky (S06E11)
další epizody (6)
2009 Ztraceni (TV seriál)
Proměnná (S05E14)
Mrtvý znamená mrtvý (S05E12)
Život a smrt Jeremy Benthama (S05E07)
další epizody (5)
2008 Midnight Man (TV seriál)
Moving Wallpaper (TV seriál)
Ztraceni (TV seriál)
Není nad to být doma: 3. část (S04E14)
Rýsují se věci příští (S04E09)
Druhá žena (S04E06)
další epizody (4)
2007 Námořní hlídka (TV seriál)
Ztraceni (TV seriál)
Záblesky před očima (S03E08)
2006 Ošklivka Betty (TV seriál)
Ztraceni (TV seriál)
Žij s námi, sám zemřeš (S02E23)
2005 E-Ring (TV seriál)
2004 Vincentův svět (TV seriál)
2003 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
O.C. (TV seriál)
2002 Akta X (TV seriál)
The Truth: Parts 1 & 2 (S09E19)
Providence (S09E10)
Provenance (S09E09)
American Dreams (TV seriál)
Kriminálka Miami (TV seriál)
2001 Drzá Jordan (TV seriál)
Philly (TV seriál)
The Lone Gunmen (TV seriál)
24 hodin (TV seriál)
1999 Západní křídlo (TV seriál)
Ztracený svět (TV seriál)
1997 Advokáti (TV seriál)
State Coroner (TV seriál)
1995 JAG (TV seriál)
Plainclothes (TV seriál)
Vesmír: Civilizace v ohrožení (TV seriál)
1994 Frontline (TV seriál)
Janus (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Vesničtí poldové (TV seriál)
1993 Time Trax (TV seriál)
1985 Neighbours (TV seriál)
1976 Young Doctors, The (TV seriál)

Dokumentární

2008 'Neighbours' on Five (TV film) - a.z.

TV pořady

2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
The 2007 Australian Film Institute Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace