Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

castor 

všechny recenze uživatele

Smažený kapr s výborným bramborovým salátem slehl, chlebíčky jsou taky fuč a já musím zpátky nohama na zem. Už několik dlouhých let tu visí nepříjemné varování pro generace dětí, protože z pořádné české pohádky se stalo velmi nedostatkové zboží. Pořád ještě snesitelný Troška, nicméně nejednoho herce mi bylo líto. ()

PetrPan odpad!

všechny recenze uživatele

Nesnesitelně barevné, nesnesitelně kostýmní, nesnesitelně přeplácané...nesnesitelná Troškova pohádka, nebyl jsem schopen ji dokoukat. Filmovou pohádku chápu jako něco co je cíleno pro celou rodinu, infantilnost Troškových pohádek mi přijde prostě přepálená. Počkám si až mi dorostou děti do věku, kdy je bude oslovovat hraná pohádka a pak možná svůj názor přehodnotím, do té doby však odpad. ()

Reklama

Jinny 

všechny recenze uživatele

Zdeňka Trošku tentokrát beru na milost, i přes tu až příliš malebnou kameru a zcela nevyužité schopnosti Jana Dolanského. Jedinou závažnou, zato ovšem téměř smrtící chybou je scénář. Zjevně ho sice nenapsal člověk po lobotomii mozku, ve skutečnosti ale příběh nikam nespěje a chybí mu dějový oblouk. Troška je totiž poměrně schopný režisér, ale už od konce osmdesátých let zoufale špatný vypravěč. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Měla jsem velké obavy, protože tuto pohádku točil Troška. Ale hle: Jakmile není Kuklová na obzoru, hned je to lepší. Dolanský byl fakt super :-) a některé scény fakt vtipné. Bohužel se Troška nevyhnul svým typickým Troškovinám. Často blikala v růžku varovná dvojka, to vždy, když tam bylo něco moc ujetého. Navíc po půl hodině jsem myslela, že je konec pohádky a dost mě šokovala stopáž. Mno sice to můžeme rozdělit na sektory: Matěj hádá, Matěj krade, Matěj Hádá, Matěj se snaží ospravedlnit a skoro každý by mohl být krátkou pohádkou, ale ve výsledku lepší průměr :-) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Bukva Zdeněk se polepšil a stvořil pohádku, u které není nutno stahovat zvuk na minimum, přestože hlavní roli frikulína Matěje hraje Jan Dolanský - tedy majitel onoho úděsně protivného puberťáckého hlásku, co prasí, hnusí a kurví jakoukoliv volnou chvilku na Prima Kůůl. "Nejkrásnější hádanka" je sice slepenec všeho možného, logika bulnula šichtu, obsazení je rozděleno mezi ty, co přehrávají a ty, co hrát vůbec neumí, ale budiž, vznikl průměrný příběh pro děti a snesitelný pro dospělé. Třetí hvězdičku přihazuji za hezké exteriéry. Nestydím se za to - když čekáte nejhorší, můžete být výsledkem i příjemně překvapeni... 51% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Pro film vzniklo na dvě stovky kostýmů. (DaViD´82)
  • Inspirací pro scénář filmu, který Troška napsal sám, se staly Drdovy pohádky "O Matějovi a Majdalence" a "O princezně, která hádala, až prohádala". (DaViD´82)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama