Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Skutečně brilantní Jan Dolanský. Díky němu mě to celé velmi bavilo. Není to možná vrchol, ale ve srovnání s novodobou pohádkovou konkurencí z naší produkce je to velmi vydařené. A vůbec všichni herci si vedli výborně a dali své postavě jiskru. Ale Jan to pro mě celé táhl, tohle je jednoznačně jeho a Troškova pohádka. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Sympaticky jednoduchá pohádka s nudnou poslední třetinou (asi páté přepadení kočáru a šesté uvěznění hlavního (M)matěje mě už vážně otravovalo). Kdyby nebylo těch několika popíchnutí mezi kudrnáči se slovy "ty kujóne", možná bych ani nepoznal, že ji má na svědomí Zdeněk Troška. Ale dost legrácek, Nejkrásnější hádanka vcelku mile překvapila a pro děti pod 7 let je to myslím ideální volba - lepší než "létající auta, mozky a zelený sliz" (slova Zdeňka Trošky), ale horší než O princezně Jasněnce a létajícím ševci. ()

Reklama

draggo 

všechny recenze uživatele

Velice by mě zajímalo, jak si lidé, kteří dávají všechna ta nízká hodnocení, představují pohádku. Pohádka je už ze své podstaty určena dětem, nikoli přemoudřelým kritikům. Mě se Nejkrásnější hádanka líbila. Zdeněk Troška, ať ho nenávidí kdokoli jakkoli, prostě pohádky točit umí. Pokud se vám stejně jako mě líbila třeba Princezna ze mlejna, tak budete spokojení i tady. Je to pohádka zábavná, optimistická, a navíc se slušným obsazením. Výprava a kostýmy zvládnuté taktéž na jedničku. Nevidím jediný důvod proč to shazovat, a pět hvězd nedávám jen proto, že jsem už viděl i lepší :) /viděno v TV: 80% a 4*/ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Letošní Vánoce jsem se podíval na řekl bych docela dost nových pohádek. Žádná se ale nevyrovná téhle, která je krásná jak v nápadu, tak v prostředí, hercích a celkovému vyznění pohádky jako takové. Zdeněk Troška totiž když točí pohádku, tak točí pohádku a netahá do toho zbytečně bůhví co, jenom aby byl hustej, kůl a moderní. Ve výsledku to pohádka stejně vůbec nepotřebuje, protože pohádka je pohádka a má nám všem dělat především radost. V téhle je totiž všechno, co správná pohádka má mít a mně to k radosti bohatě stačí. Nestačím se divit, jak tu Troška v jednom kuse dostává sodu od zdejších uživatelů, kteří to tady hodnotí snad jenom ze sportu, aby na něm nenechali nit suchou a hledají si důvody, proč jeho další film zkritizovat, které já v tomto filmu vůbec nevidím. Asi jsme každý koukali na něco jiného... ()

nash. 

všechny recenze uživatele

České filmové pohádky měly specifické kouzlo, které těm "polistopadovým" zoufale chybí a proto si raději po stopadesáté pustíme Pyšnou princeznu než podruhé Ptáka ohniváka nebo Nesmrtelnou tetu. Nejkrásnější hádanka se snaží tohle kouzlo najít, bohužel se přitom musí prodírat zdlouhavým nedápaditým scénářem, režií, kde invenci potlačila urputná líbivost, a hereckými výkony na hranici přehrávané křeče. Nepomohlo ani opisování od úspěšnějšíhop Smyczkova Lotranda a není to jen tím, že Troška prostě není Svěrák. Kouzlo tak zůstalo nenalezeno. Přesto Hádanka nepatří mezi nejhorší pohádky. Dolanský zahrál Matěje příjemným způsobem a občas se povedl i nějaký tén vtípek nebo zábavná hláška. Prvních patnáct minut bylo svižných, stejně jako těch posleních patnáct, nicméně to mezi bylo zdlouhavé, nudné a podivně prázdné (a to platí nejen o ději). ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu "hraje" i třicet holubů, kteří museli být vycvičeni v nezvykle krátkém čase čtrnácti dnů. Obyvykle jde o proces několikatýdenního drilu. (DaViD´82)
  • „Byl to vždy můj sen si zahrát princeznu. Už jako malá holka jsem si dávala punčocháče na hlavu, abych měla jakože dlouhé vlasy, po babičce jsem si obouvala lodičky a po mamince šaty z tanečních. Pak jsem lítala po zahradě a dělala jsem, že jsem princezna. Celé natáčení jsem si velmi užívala, i ty krásné šaty, které jsem mohla obléct. Moje dušička se vrátila zpět do dětství,“ prohlásila Veronika Khek Kubařová. (Duoscop)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama