Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

kingik 

všechny recenze uživatele

Matěj kromě hádanek miluje i Majdalenku, pohlednou dceru sedláka, u kterého pracuje. Jenže otec už pro ni vybral rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka, a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž chasník i jeho milá rozumějí řeči zvířat a tak než si získá srdce Majdalenky čeká ho cesta na zámek za princeznou a pohádka tak nějak doklopýtá do štastného konce. Kostrbatý scénář má i logické lapsusy u kterých se divák musí ptát, proč chce Matěj po úspěšném rozřešení hádanek od princezny hubičku, když tolik miluje Majdalenku a i některé jednání postav postrádá logické odůvodnění. Pohádkové kouzlo tu není přítomno v tak silné konzistenci a někteří herci ve svých rolích působí divně, jako třeba Jan Dolanský, a někteří to zase podrželi, jako třeba Miroslav Táborský. Hudba byla asi tím nejlepším a Troškův režijní rukopis není na pohádce příliš znát. 60% ()

El Pistolero 

všechny recenze uživatele

Hrozně akční pohádka, ve které se pořád něco děje. Děj sice překombinovaný, ale minimálně první hodinu velmi zábavný. Sympatický Dolanský, hezká princezna a lokace alá „Princezna ze mlejna“. Něco mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, zaokrouhlím nahoru. Na českou pohádku každopádně dost slušné a stojím si za tím, že Troška tenhle žánr umí (nebo uměl). ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Nemám rád pohádky a mám vůči nim averzi. Na předpremiéru téhle pohádky za účasti tvůrců jsem do kina vyrazil jen proto, že jsem zadarmo vyhrál lístky, jinak bych tuto pohádku ignoroval. Ale byl jsem velmi příjemně překvapený. Žádné nadpřirozeno se nekonalo a pohádka to byla velmi zajímavá. Dokonce tak zajímavá, že jsem od plátna nemohl odtrhnout oči a byl jsem zvědavý, jak to všechno dopadne. Takže můj dojem je více než pozitivní. Ale i přesto dávám tři hvězdičky, protože pokud bych dal lepší hodnocení, tak by to byl výsměch vůči kvalitním filmům, které jsem ohodnotil čtyřmi a pěti hvězdičkami. Takže zůstanu u průměrného hodnocení, ale i tak je to dobré hodnocení a musím říci, že pan Troška příjemně překvapil... ()

draggo 

všechny recenze uživatele

Velice by mě zajímalo, jak si lidé, kteří dávají všechna ta nízká hodnocení, představují pohádku. Pohádka je už ze své podstaty určena dětem, nikoli přemoudřelým kritikům. Mě se Nejkrásnější hádanka líbila. Zdeněk Troška, ať ho nenávidí kdokoli jakkoli, prostě pohádky točit umí. Pokud se vám stejně jako mě líbila třeba Princezna ze mlejna, tak budete spokojení i tady. Je to pohádka zábavná, optimistická, a navíc se slušným obsazením. Výprava a kostýmy zvládnuté taktéž na jedničku. Nevidím jediný důvod proč to shazovat, a pět hvězd nedávám jen proto, že jsem už viděl i lepší :) /viděno v TV: 80% a 4*/ ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Trápne, hlúpe a úbohé. Niektoré Troškove rozprávky mám celkom rad, ale niektoré vobec nie a nechapem , že pri prečítaní scenára sa niektorí seriózny herci do takéhoto dielneho projektu upíšu. CI im naozaj ide len o peniaze a je im jedno, že ten film je totálny bral, alebo sú radi, že aspoň niekde môžu ukázať svoj talent. No, ale tu ho rozhodne neukážu, tu sa môžu len strápniť. Videl som tam trocha podobnosť s Cisárov pekár a pekárov cisár a aj to len pri scénach s radcom a generálom. Len Troška nie je Frič a je to naozaj vidieť a aj počuť. Už by to mal naozaj zabaliť a režírovanie ponechať tým, koho to ešte naplňuje a nie len kvoli tomu, že sa práve zobudím a idem si zas niečo dokázať. Slabé 2*. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • V jeden moment řekne Madlafous (Miroslav Táborský) hlášku: „Jsem to ale čtverák.“ Stejnou větu řekl Jan Dolanský, který v pohádce hraje Matěje, ve filmu Sametoví vrazi (2005), kde ztvárnil Ludvíka Černého, hlavního kata celého orlického gangu. (Nick321)
  • Původně se mělo točit na Chodsku, kvůli změně koloritu se točilo v jižních Čechách. Natáčelo se také na zřícenině hradu Sukoslav u Kostomlat pod Milešovkou, či zámcích Žleby a Sychrov. První klapka padla 24. července 2007 ve Staré oboře v Hluboké nad Vltavou. (M.B)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama