Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Julie (I. Bittová) má všechno. Úspěšného a pohledného manžela (K. Roden), zdravou a chytrou dospívající dceru (M. Issová), práci překladatelky, oddaného milence (I. Franěk) a teď dokonce i nový, velký dům, kam se celá rodina právě přestěhovala. Ale pod tímto zdánlivě spokojeným a klidným povrchem zatím odpočívají mnohá tajemství, která nebude možno skrývat donekonečna. Julie však nechce dělat zásadní rozhodnutí. Místo toho se vrhne do zcela nesmyslné mise. Když ráno ve zprávách zaslechne, že zemřela jazzová zpěvačka a klavíristka Nina Simone, kterou v mládí obdivovala, vzpomene si na dobu, kdy vše bylo jednoduché a kdy žádné hory tajností neexistovaly. Zcela iracionálně a přes protesty celé rodiny se rozhodne koupit si piano, na nějž jako malá hrávala. I když tím na první pohled od všech hlubokých problémů utíká, ukáže se, že tento jediný den, kdy opustí bezpečnou rutinu svého života a vydá se hledat vytoužený nástroj, převrátí její dosavadní život vzhůru nohama. A přesně tohle je někdy potřeba, aby člověk mohl začít znovu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (450)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, který na mne působil tak nějak podivně křehce a jakoby vznešeně, a ve spojení s hudebním doprovodem dodával tomuto snímku jakoby až umělecký rozměr. Zasmála jsem se sice jen dvakrát, ale myslím, že o to tu ani moc nešlo. Nejkrásnějším a nejcitlivějším momentem pro mě byla závěrečná scéna hry na piáno s mladíkem ve vytahané halence, který mi chvílemi připomínal Kurta Cobaina. Zajímavý herecký talent, jehož jméno je mi však zatím neznámé. Budu muset pátrat. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak spočiatku vznikla u diváka len dilema, či Bittová stihne byť vo filme niekedy aj oblečená, alebo či práve toto bude jej jediný umelecký kúsok. Nakoniec jej nahota našťastie ustúpila, promenádoval sa tam síce ešte nejaký silný artista s bimbasom, no inak film sa vlečie ako husté z nosa a stále nič, čo by malo uchvátiť. Chápem, že sa Bittovej zdal Roden už tak nejak Rotten a tak to skúšala s viac uhladenými, hoci dosť chlpatými králikmi. Chápem tiež, že to má byť aj výpoveď o žene, ktorá si pripadá už stará, pritom si tak pripadať vôbec nemusí, stačí sa pozrieť do zrkadla a ono dá jasnú odpoveď, že stará naozaj už je. Nič viac ale tento film nepodáva a je silne orientovaný na publikum 50 ročných nespokojných žien, ktoré sa pri tomto snímku utvrdia v pocite, že riešenie aj tak žiadne nie je. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Ene Bene, Výlet a teď Tajnosti. Alice Nellis mě vždycky překvapí tím, jak skvělá je režisérka. V něčem levou zadní předčí své české režisérské kolegy (ano, Svěrákem a Hřebejkem počínaje). Její humor je chytrý a přitom srozumitelný, skvěle vede svoje herce, její filmy mají jedinečnou atmosféru. Pokud jste u Vratných lahví občas udělali takové to rozpačité "ehm", u Tajností se vám to nestane ani náhodou. Alice Nellis zkrátka ví, co chce říct, a hlavně ví, jak to říct. A taky není srab a po dlouhé době ukazuje v českém filmu nahého chlapa (i když, pravda, decentně). No, a vychvalovat Ivu Bittovou, to už je zbytečnost. Snad jen na okraj - má opravdu hezký nohy. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený příběh, Alice Nellis opravdu ukázala, že má talent nejen na napsání opravdových příběhů, ale i na jejich zpracování. S určitým nadhledem byly vyjádřeny pocity všech hrdinů i jejich příběhy, moc se mi líbil i výběr hudby. Jediné, co mě tedy na celém filmu rušilo, byla scéna, kdy Julie jede na začátku vybírat piano a s úsměvem sleduje (často zkresleně) lidi a děje kolem ní - nějak mi všechny nezapadaly do sebe a do jejích pohledů... ()

johnys 

všechny recenze uživatele

Letošní rok nejlepší český film, s famózní a jedinečnou Ivou Bittovou. Doufám, že v Českým lvu bude upřednostněna před Kolářovou z Vratných lahvi (ale i ta byla výborná). Citlivý, hluboký film, z kina jsem si odnášel nevšední zážitek. Toto není zábava, toto je umění. Klobouk dolů Alice, bylo to vynikající, díky! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • V Tajnostech si zahrála i režisérčina dcera Ella Rose – je to miminko, které se mihne ve scéně, kdy hlavní hrdinku pokutuje revizor v tramvaji. (Siriuss)
  • Dvě skladby od Niny Simone, které ve filmu zazní, jsou z alba Little Blues z roku 1957. (Siriuss)
  • Příběh Tajností se odehrává den poté, co zemřela Nina Simone, oblíbená zpěvačka hlavní postavy. Kdy přesně se to stalo? 21. dubna 2003. (Siriuss)

Související novinky

Pohádky Jana Svěráka

Pohádky Jana Svěráka

09.05.2007

O úspěchu Vratných lahvích už nemůže snad nikdo pochybovat. Před několika dny uvítaly svého sedmsettisícího diváka, už dva měsíce se drží na špičce žebříčku návštěvnosti českých kin a dokonce se… (více)

Reklama

Reklama