Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (773)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Přestože je film natočený podle otřesného skutečného případu a přestože se již v úvodních titulcích honosí tím, že dialogy soudního přelíčení jsou doslovným přepisem skutečných výpovědí, nezaručuje to v žádném případě, že film bude dobrý... Naštěstí Americký zločin není ani film špatný, ale pohybuje se přesně uprostřed - Vypráví o pozadí jednoho šokujícího případu chudé matky a jejích dětí, s dokumentární přesností zachycuje následný průběh soudního přelíčení, ale... ale...Ale to je tak nějak všechno... Ta detailní doslovnost, se kterou byl film natočen a která měla zaručit, že bude řečeno vše a co možná nejjasněji, mi pila celou dobu krev... Jakoby každému divákovi mělo být jasno: Matka je zrůda, Paula je zrůda... Teď si všichni povzdechněme... Při pohledu na náctileté děcko, které típe o bezvládné tělo vajgly a kope do něj, jsem si vzpomněl na Hanekeho - film nemusí ukázat úplně všechno, aby byl divák šokován... Stejně film tohoto typu ve společnosti nic nezmění a různé Baniszewské a Fritzly nevymýtí. Alespoň ne takto "doslova" průměrný film... Tak proč se nesnažit o něco víc, než jen doslovný přepis soudních spisů? ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem si musel nechat několik dní rozležet v hlavě. Ok, někoho to sundá hned napoprvé a nemá co řešit, prostě perfektní drama, že? Jenže já s tím tak úplně nesouhlasím. Tématem jde o obrovsky silný snímek, ždímající emoce po hektolitrech (myšleno v naprosto kladném slova smyslu) a vše jen podtrhují výkony 2 hlavních hereček (btw, co Ellen Page předváděla ve filmu Juno z téhož roku, a čím se prokázala tady, to prostě nejde srovnat; jestli dělat humbuk kolem této mladé a talentované herečky, tak určitě kvůli Americkému zločinu) a fakt, že je dílo natočeno podle skutečné události. Ale s tím já mám problém, protože motivům chování některých postav prostě nevěřím. Že by na jednom místě mohlo propuknout takové davové šílenství, aby všichni, i nečlenové rodiny "přispěli svou troškou do mlýna", to se mi hodně nezdá. Samozřejmě nevím, jak moc se film držel skutečnosti, ale stejně. Kvůli tomu jen ty 4* (snaha tvůrců překvapit diváka ještě na samý konec mi přišla mimo a jen mě utvrdila v mém hodnocení). ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Film spracúva rovnakú tému ako nedávny THE GIRL NEXT DOOR (2007), avšak vďaka Ellen Page sa AN AMERICAN CRIME dostane do širšieho povedomia. Obidva sú rovnako nepríjemné. Možno THE GIRL NEXT DOOR má lepší začiatok a odpornejšiu tyranku, ale AN AMERICAN CRIME má lepší koniec, známejšie herecké obsadenie a zdal sa mi takpovediac znesitelnejší. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejkrutější film podle skutečné události, který jsem kdy viděla. U sledování American Crime zůstává nad lidmi rozum stát. Krutosti páchané na bezbranném dítěti bláznivou zfetovanou ženskou jsou samy o sobě příšerné, ale ty děti, které také přiložily ruku k dílu, nebo lhostejní sousedé.. Na to se ani nedá nic říci. A říkejte si, že taková byla mentalita lidí před padesáti lety, ale takové případy se bohužel najdou i dnes. Od obrazovky jsem neodtrhla oči ani na minutu, opravdu silný a autentický příběh, který už nejspíše v životě nechci vidět. PS:Ellen Page ve filmu vypadala tak na dvanáct!(A bylo jí dvacet..) ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Lidé často vyžadují empatii, pochopení, avšak sami už nejsou schopni je vracet aneb když jednou vztáhneš ruku na bližního, přestáváš být člověkem, stáváš se slabochem... Ještě bolí, celá ta hodina a půl. An American Crime má dvě tváře, tak jako lidé v něm, za ním i před ním. Na jedné misce vah je příběh, víceméně převyprávěný fakt, že nejzákeřnějším tvorem na modré planetě je člověk sám, neboť ten jediný dokáže působit bolest pro vlastní potěšení, jako alibi, coby prostředek lživé pseudomorálky a nebo jako chabou omluvu za vlastní slabost, za vlastní pokřivený charakter. Na misce druhé je forma - intenzivní, pravdivá, jízlivá, s nepopiratelnou schopností Tommyho O'Havera budovat gradující atmosféru bezpráví, krutosti a lhostejnosti. "Ke každému skutku má Bůh důvod, ale já ho zatím nenašla", říká v jeden moment postava osobité a nesmírně talentované herečky Ellen Page a já dodávám, že víra je slepý tulák, kterého musí držet za ruku charakterní a upřímné skutky, jinak bloudí a nenedojde k naplnění. An American Crime však své posleství několikanásobně naplňuje,bez pachutě samoúčelnosti vyvolává silné emoce (nutno zmínit též sugestivně zahranou, nesnesitelnou postavu v podání Catherine Keener), neukazuje víc než musí a i když z filmového hlediska třeba není stoprocentní, tyhle váhy jednoznačně převažuje na svou stranu miska příběhu. Znepokojivě pokojnou formou podané drama, na které si musíte v nitru sáhnout, aby nezůstalo "jenom" filmem. [final rate: 85%] ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Film byl natáčen chronologicky, aby se herci dostali do děje a mohli prožívat příběh Sylvie. (don corleone)
  • I když je film napsaný podle skutečné události, liší se v několika málo detailech. Například Sylvia nebyla ve skutečnosti nalezena v kuchyni, ale v pokoji v prvním patře nebo Gertrude měla 7 dětí, ve filmu mluví o šesti. (don corleone)
  • Ačkoliv se film odehrává v roce 1965, ve scéně, kdy rodina dorazí na pouť, vidíme v jednom stánku s hračkami Oslíka a Dračici z animovaného filmu Shrek (2001). (uiu)

Reklama

Reklama