Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Škandinávska kinematografia musela uraziť dlhú cestu, kým natočila vlastný historický veľkofilm, ktorý by sa mal kvalitou rovnať tým americkým. Arn - Tempelriddaren sa dostal niekde na polcestu. Tvorcovia na pomerne lacnej výprave vybudovali slušnú dobovú atmosféru, ale okrem občasných bitiek, z ktorých polovicu halí piesočná búrka, má film pomerne pozvoľné, miestami vyslovene stagnujúce tempo. Obzvlášť pasáže z kláštora sú veľmi nudné. Hlavné postavy sú žiaľ dosť nezáživne zahrané a slabo vykreslené, milostná linka v ich podaní detto. Príbeh, ktorý je variáciou na Kráľovstvo nebeské, v poslednej polhodine našťastie chytí druhý dych a film je zavŕšený dôstojne ako po stránke dejovej, tak po tej akčnej. (6/10) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Švédi dokázali urobiť naozaj poctivý historický film. Zdá sa to byť také jednoduché... Pár zamastených rytierov, niekoľko menších súbojov, jedná veľká rozhodujúca bitva, trošku romantiky a všetko podmažeme kvalitnou orchestrálnou hudbou. A napriek tomu je dobrých historických filmov stále málo. Inšpirácia Statočným srdcom a hlavne Scottovým Kráľovstvom nebeským je očividná, ale filmu dominuje hlavne romantická dejová linka, ktorá výborne stmeľuje celý film. Nato, aby bol film vnímaný ako lekcia histórie je až príliš zromantizovaný, ale režisér dal aspoň vedieť, kto Arn bol a o čo sa pričinil. 80% ()

Reklama

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Tak tento historický filmek má skvělou výpravu a pěkné souboje. V mnoha případech je podobný slavnějšímu filmu Království nebeské, protože se odehrává ve stejné době. Hudba je taky parádní a pěkně dokresluje atmosféru filmu. I přes svou délku film nenudí a příběh je hodně povedený. I konec filmu se mi líbil. Za mě 85% :) ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Nudné, jak dementní teenagerovské fláky. Knižní román jsem nečetl a jsem celkem rád. O toto období a Templářský řád se trošku zajímám (nejsem dějepisec a odborník, jen ze zájmového hlediska obyčejného člověka) a co v tomhle příběhu je za zhovadilosti, zůstává rozum stát. Jestli je román opřen o historická fakta, tak tomu věřím jen velmi stěží. Templ jako takový měl svou vypracovanou, pevně stanovenou řeholi, čítající několik článků, vymezující povinnosti a zákazy pro mnichy/rytíře v tomto řádu. Jeden z nich a jeden z nejhlavnějších byl zákaz stýkání se s lidmi, kteří byli exkomunikováni aj. Už na tomhle celý příběh beznadějně padá a to s plivancem namířeným na historická fakta. Za další, měli Templáři zakázáno se stýkat se ženami a nesměli jim pohlédnout ani do tváře a tento zákaz málokdy porušovali i po vystoupení z řádu. Za další se sice do řádu dalo dostat dobrovolně natrvalo, nebo na určitou dobu, ale tento vstup byl na svolení velmistra a "uchazeč" musel projít náročným testem a tajnými ceremoniemi. Navíc nemohl být ihned rytířem, ale musel postupovat danou hierarchií. To co ztrácí v historických nesrovnalostech, nedohání Arn ani jinde. Bitvy s vojsky Saladina, jehož armáda, ve které dokázal spojit všechny znepřátelené kmeny tehdejšího Egypta a Sýrie, čítali několik tisíc vojáků. Bohužel ve filmu bitvy se Saladinem a hlavně pak ta u Hattínu vypadá jak pranice dvou hokejových klubů. Šílené romantické pozadí je pak poslední kapkou toho všeho. ()

valdstein0 

všechny recenze uživatele

Severský pokus o hollywoodskou limonádu ve stylu Robina Hooda s Kevinem Costnerem. Zpracováním a hereckými výkony (zvláště hlavního hrdiny) to připomíná spíš dokumentární rekonstrukci od BBC. Děj se nejen strašně vleče, ale je zároveň velmi předvídatelný, takže udržet pozornost po celé dvě hodiny je skoro nadlidský výkon. Inovativní byl film v tom, že hrdinova milá nebyla moc hezká, ale to jako plus nepočítám :-) ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Rozpočet bol 210 mil. SEK (švédskych korún), čo je asi 30 mil $. (Smok)
  • Ve filmu si zahráli otec i syn Skarsgårdovi. Stellan v roli Birgera Brosy z Folkungů a mladší Gustaf se objevil jakožto právoplatný následník trůnu Knut. Oba se spolu před kamerou filmu potkali až ve své závěrečné scéně v ženském klášteře. (MyShock)
  • Spolufinancovať projekt sa teda nakoniec podujala konkurenčná TV4. (Smok)

Reklama

Reklama