Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (756)

castor 

všechny recenze uživatele

Sázka na jistotu? Nevím. Dle mého slušný evropský zástupce, který nejednou hluboce dojme i vyvolá rozpaky. Až biblická konfliktovost dvou bratrů, série komediálních výstřelků, které musí nějak skončit, dramaturgická nerozvážnost, podmanivá hudba Jana P. Muchova, retroúčesy, spolehlivý Ivan Trojan bez pevně dané diagnózy (což ho v mnohém limituje). Šluknovský rodák Jiří Vejdělek je momentálně v kurzu, takže uvidíme, jak se udrží a kam (ne)sklouzne. Ve Václavovi je to ale všechno tak nějak na půl, filmové, nikoli niterní. Za hranice s tím ale rozhodně můžeme!! 70% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

I. Trojan je v úlohe Václava strašne sympatický chlapík, málinko švihnutý , ale kto nie je? Na niektorých jeho úletoch som sa vážne dobre pobavil. The best of je jeho boxérsky tanec na diskotéke. Záver bol čitateľný trošku skôr akoby som chcel, ale inak fajn. E. Vášaryová to je prirodzenosť a profesionalita sama o sebe, tá sa ani hýbať nemusí. Všetko zahrá očami. Takto to robia veľkí herci. Slabšie štyri hvizdičky.70%. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se citového vydírání a to se naštěstí nekonalo, přesto je z Václava cítit kalkul, tématem počínaje a obsazením Ivana Trojana (a proklamováním českého Foresta Gumpa) konče. Film není nezajímavý, ale až v poslední třetině opravdu nadchne. A Trojan není nakonec nikterak úchvatný, skutečným králem filmu je Jiří Lábus. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Na Václavovi více než na mnoha jiných filmech obdivuji jednu specifickou (ne)schopnost českých filmařů: natočit i tu největší tragédii tak trochu jako komedii. Jiří Vejdělek umí režírovat situace, které vás dojmou a rozesmějí. Marek Epstein takové situace umí napsat. Bohužel ani jeden z těchto pánů (zatím) nedovede šikovně zkombinovat situace dojemné se situacemi směšnými a následně jimi dosáhnout nějakého výraznějšího dramatického efektu. Groteskní střílení na pošťáka, bílení pokoje, jízda na motorce a oproti tomu naprosto seriózní řešení vztahu s matkou a prvního vážnějšího milostného vzplanutí. Tyhle scény spojuje jenom a právě postava Václava, obecního blázna, který by na klání vesnických idiotů v Allenově Lásce a smrti pro nevýjimečnost svých excesů nepostoupil ani do semifinále. Nechci shazovat výkon Ivana Trojana, ten se snaží, ač nejspíš přesně neví, koho hrát. Václav je oním typem „oscarového retarda“, nad nímž nahlas přemýšlí Kate Winslet v jedné epizodě Komparsu. Kdyby tvůrci konkretizovali jeho chorobu a nezahalovali vše onou „obecnou líbivostí“, věřím, že by mohl vzniknout bez nadsázky silný snímek. Nejasnost scénáristova záměru je obzvlášť patrná ve druhé polovině, kdy najednou dostávají prostor flashbacky do dětství. Můžeme si je vysvětlovat Václavovou snahou zaplnit prázdný prostor po matce, ale to neospravedlňuje jejich nicotnou vypovídací hodnotu a pramalý vliv na takřka neexistující zápletku. Václav, obdobně jako Účastníci zájezdu nebo ROMing, disponuje okamžiky, které bych si dokázal představit coby autonomní povídky s vlastní pointou, ale do celku nezapadají. 60% Zajímavé komentáře: Cival, Tetsuo, DaViD´82, kiddo, ad-k, Cushing ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Václav je vesnický zaostalec, který ve svých čtyřiceti letech bydlí s maminkou v jedné domácnosti. Pro ostatní je k smíchu. Matka v něm však vidí dobráka s chlapeckou duší a odmítá ho umístit i přes nátlak okolí do ústavu. Celá vesnice má neustále opačný názor. Vše vyvrcholí střetem bratrů o lásku milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav putuje do vězení a matka žádá o prezidentskou milost. Ta je však ke vší smůle podmíněna peticí spoluobčanů. Tolik originality v jednom filmu a nakonec se to smrsklo v nereálné vyznění. Ivan Trojan je navíc jako Václav po celou dobu nepříjemně nesympatický a s jeho postavou nešlo vůbec soucítit. Nevím jestli to byl přímo záměr takto postavu vybalancovat, ale jeho pohnutý osud mně byl dost šumák, protože on si prostě svým chováním a postojem k okolí nezasloužil příliš velké sympatie. Ivan Trojan se mně v roli moc nelíbil a autentický výkon se přestěhoval k jinému herci a sice Janu Budařovi, který je jedním ze světlých bodů celkově nesympatického filmu s mizerným vypravěčským rytmem tolik charakteristickým pro Vejdělkovy filmy, který se navíc přes svůj televizní formá ani do kina moc nehodil. Mé hodnocení: 40% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Se skutečným předobrazem postiženého Václava se Ivan Trojan, scenárista ani režisér nesetkali, pro rady ale zašli k psycholožce. (109)
  • Původní verze scénáře obsahovala zcela jiný závěr. Byl mimo jiné delší i o text odpovídající cca dalším dvaceti minutám filmu. Celá tato pasáž byla nakonec vyškrtnuta, jelikož by dle tvůrců již byla emocionálně prázdná. (DaViD´82)
  • Pôvodne mal byť tento titul pilotným dielom televíznej série šiestich príbehov podľa prípadov ľudí, ktorým prezident Václav Havel v priebehu rokov 1992-2003 udelil milosť. Iniciátorom projektu bol pred rokmi študent FAMU a zároveň pracovník prezidentskej kancelárie Tomáš Kudrna. (Raccoon.city)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama