Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Floriánek Ďoubalík, šikovný mládenec, na své cestě za štěstím potká dědečka, který mu kromě moudré rady daruje cívku od kolovratu, píšťalku a tašku. Když dojde až královský zámek, kde mají kromě služby v zakletém mlýně také hezkou princeznu Fanynku, Florián se do ní zamiluje... Dnešní Pohádka pro pamětníky vznikla na krkonošské lidové motivy. Můžete se v ní těšit na mnoho pěkných písniček. Natočila ji v roce 1977 L. Koutná, která do hlavních rolí princezny a nebojácného chasníka Florijánka obsadila J. Bouškovou a V. Jandáka. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

kingik 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která je řemeslně mistrně zvládnutá a velmi přijemně zahraná. Dvořák svoje vodníky vypiloval k dokonalosti a Jandák ještě s vizáží mladíčka a navíc jeden druhého sadisticky mučí. Kde jinde v pohádce mladý Floriánek lape po dechu pod hladinou vody, kterou ovládá vodník a pak se role obrátí a Floriánek píská na píštalku až má vodník trauma. Mohlo se to možná obejít bez toho podrkonošského nářečí. Dobře obsazeno a zahráno a v rámci studiových pohádek se jedná o zdařilý počin. 80% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nutno říct, že tuhle pohádku "dělá" hlavně Pepa Dvořák, protože bez jeho frků (Cák dřu, až mi déržka padá) by to bylo poloviční. I když Menšík hraje překvapivě v poklidu a na mladičkou Bouškovou se moc hezky dívá. Do toho nějaké písničky Angela Michajlova, jež se sem překvapivě nejen hodí, ale jsou i vtipné. Mně se tahle pohádka moc líbí, být maličko vymazlenější (třeba triky jsou strašné), jako třeba Strach má velké oči, jdu výš i s hodnocením. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Cák vo to, příběh to ftpnej a plnéj ponaučení a téj, moudrosti, ale ten upocenej mládeneček, který krmí chudáka staříka potulného nějakým kyselým padavčetem, tomu jedén, jédna nerozumí. Hlavně že se princezně líbil a že pantatínek král svoje slovo dodržál. Kdák by taky ne, vždyť král je jednou král, no né? No jó. A téj zadní projekce co jsme si užili, nácvik na hvězdné války. Jó, hvězdy, tak těch tam bylo dost, Menšík, Boušková, Dvořák no a taky Jandák, ze kterýho nakonec byl král, i když víme, že byl jen ministr. Prostě, když vidíte důchodce, dejte mu jabko nebo mu aspoň kupte pivo, páč nikdy nevíte, jestlivá von není kouzelnej a to by byl pech, nechat si kouzelnýho dědu vyklouznout a nedostat ty artefakty. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jedna z pozapomenutých studiových pohádek. A podle mě neprávem. Kdysi jsme měli doma kazetu s pohádkovými písničkami a byla na ni jedna vodnická právě z této pohádky. A já si jako dítě vždycky lámal hlavu, z které pohádky ta píseň je, neboť ty ostatní jsem znal, ale tuhle jedinou ne. A až nyní, v mých 30 jsem toto tajemství objevil. Ta písnička byla z této pohádky a zpíval ji Josef Dvořák. A rozhodně to nebyla jediná povedená píseň v této pohádce. Hudba se celkově povedla na výbornou. Chválím i herecké výkony. Především Vítězslav Jandák, kterého jsem jako herce nikdy moc nemusel, tady zahrál skutečně skvěle. J. Dvořák je jako vodník prostě geniální v každé své vodnické roli a o Vladimíru Menšíkovi asi netřeba se rozepisovat. Pohádka je sice studiová, ale kulisy vůbec nejsou špatné, pohádka je vtipná a z těch studiových jednoznačně nadprůměrná. Bohužel trochu opomíjená, ale už patří mezi mé oblíbené. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších “studiovek” pohádek určených pro nedělní Studio kamarád. Pohádková inscenace má kvalitní obsazení, Vladimír Menšík jako král z Hradecka a Krkonoš dle nářečí, Jandák který se typově hodil na role prostých, chasníků. Jiří Korn na postsynchron zpíval písničku do vršku,František Hanus jako vypravéč opravdu kvalita, pohádka má pěkné kulisy a hezkou hudbu od Michajlova, vše stálo pár korun a umělecká hodnota přesahuje výsledek, jednoduše natočené na zelené pozadí vše má svoji pohádkovou logiku a Josef Dvořák stvořil nezapomenutelného vodníka a také se typově našel. Pohádka má vtip, švih i ponaučení, vše jak v pohádce má být což dnešní pohádky postrádají. Jana Boušková s tímhle účesem byla opravdu princezna z horského zámku. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1975 v režii Jana Bergera i stejnojmenná rozhlasová pohádka. (Miggi90)
  • Písnička z filmu je použitá jako znělka obecního rozhlasu v Josefově Dole. (Kokesssss)

Reklama

Reklama