Reklama

Reklama

Útěk ze Sibiře

  • USA The Way Back (více)
Trailer

Píšou se první roky války a na daleké Sibiři už komunistický režim ukazuje svou pravou tvář, v gulazích trpí spousta vězňů. Jedním z nich se stane Polák Janusz Wieszczek. Na dvacet let do gulagu ho přivede falešné obvinění ze špionáže, které pod nátlakem dosvědčila jeho vlastní manželka. Janusz tam potká Američana Smithe, herce Khabarova, ruského kriminálníka Valka, jugoslávského účetního Zorana, litevského kněze Vosse a další. Nehodlá se však se svým osudem smířit a začne spřádat plány na útěk. Jedné noci během sněhové vánice se mu podaří s několika spoluvězni uniknout. Vydávají se na náročnou cestu skrze nelítostnou sibiřskou zimu, oblast jezera Bajkal, transsibiřskou magistrálu, poušť Gobi a Himaláje. Cestou uprchlíci mezi sebe neochotně přiberou mladičkou Polku Irenu, prchající stejně jako oni z ruského zajetí. Uprchlíci najdou útočiště až v Tibetu a poté i v Indii. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (23)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali jen 2,7 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 24,1 mil. (NIRO)
  • Roku 2009 polský veterán Witold Gliński přišel s tvrzením, že Rawiczův příběh je pravdivý, ale že se stal jemu samotnému. Jeho verze je však zpochybňována z více zdrojů. (Hawaj)
  • Rupert Mayne, britský tajný agent, který v době války sloužíl v Indii, roku 1942 zpovídal v Kalkatě tři muže, kteří tvrdili, že utekli ze Sibiře. Bohužel už si nevzpomněl na jejich jména. (Hawaj)
  • Celosvětová premiéra snímku proběhla 3. září 2010 na Telluridském filmovém festivalu. (Varan)
  • Sławomir Rawicz, polský důstojník zatčený ruskou NKVD, sice ve své knize tvrdí, že roku 1941 spolu se šesti spoluvězni utekl ze sibiřského gulagu a došel pěšky 6 500 km přes poušť Gobi, Tibet a Himaláje až do tehdy britské Indie. Roku 2006 však britská BBC zveřejnila reportáž založenou na sovětských záznamech a na tvrzeních samotného Rawicze, že byl vlastně propuštěn roku 1942 na základě všeobecné amnestie pro Poláky v SSSR a následně převezen přes Kaspické moře do uprchlického tábora v Íránu a že jeho útěk do Indie se ve skutečnosti nekonal. (Hawaj)
  • Snímek je natočen na motivy knihy "Dlouhé putování", kterou autor Sławomir Rawicz údajně napsal na základě vlastních vzpomínek na útěk z ruského gulagu z roku 1941. Velká část minipříběhů a scén z tábora ale byla převzata z díla "Kolymské povídky" od Varlama Šalamova. Příkladem jsou scéna s vraždou pro svetr při hraní karet, která byla inspirována povídkou "Na sekeru", zbavování se vší z oděvů, jež má původ v části "Suchý příděl", vyprávění románů za chleba a ochranu, pocházející ze "Zaklínače hadů", či falešné lákání k útěku dle "Kondenzovaného mléka". (fmash)
  • Janusz (Jim Sturgess) tvrdí, že nepodepsal doznání. Taková věc je ale velmi nepravděpodobná, protože ti, kteří jej nepodpsali, byli většinou jednoduše zastřeleni. (ČSFD)
  • Ve scéně, kdy Janusz (Jim Sturgess) s ostatními zjistí, že má Valka (Colin Farrell) na prsou vytetované Lenina a Stalina, jim Valka odsekne, že to byli velcí muži. Trestanci se tehdy takto skutečně nechávali tetovat, aby nemohli být střeleni do prsou. Znehodnotit tvář Lenina nebo Stalina bylo totiž protizákonné. (ČSFD)
  • V rámci příprav na roli se většina herců v lednovém zimním počasí zúčastnila táboření, které koordinoval Cyril Delafosse-Guiramand. Protagonisté dostávali individuální lekce přežití obsahující specifické dovednosti, které jejich postavy musely ovládat, ať už se jednalo o stahování zvířat z kůže, kladení pastí, stavbu provizorních přístřešků nebo rozdělávání ohně. (Taninaca)
  • Herečce Saoirse Ronan (Irena Zielińska) bylo v době natáčení pouhých 16 let. (Greg)
  • Snímek 1. 4. 2011 zakončoval filmový festival Febiofest, a to za osobní účasti Petra Weira, který se o den později zúčastnil i premiéry v Lucerně. (Coldrex)
  • Z míst, kde se má příběh odehrávat, se ve skutečné oblasti natáčela jen závěrečná Indie. Ostatní části filmu vznikly především v Bulharsku a Maroku. (Coldrex)
  • Kvôli nevypočítateľnému počasiu bol v štúdiu umelo postavený hustý les, v ktorom bolo natočených niekoľko scén. (ZdenoLo)
  • Peter Weir dal (v Bulharsku) postaviť pracovný tábor v skutočnej veľkosti. (gogo76)
  • Tesne pred natáčaním scény s piesočnou búrkou prišla búrka skutočná, ale pre jej veľkú silu sa nakrúcať nedalo. (gogo76)
  • Ed Harris (Smith) rád trávil čas pri natáčaní osamote, takže sa často stávalo, že ho musel nejaký asistent hľadať v lese. (gogo76)
  • Pri natáčaní scény sťahovania losa z kože to Colin Farrell (Valka) a Jim Sturgess (Janusz) po zastavení kamery dokončili a zviera kompletne stiahli. (gogo76)
  • Dôvod, prečo hlavná postava Janusz nie je pomenovaná po autorovi knihy (Sławomir) je, že pátranie režiséra Petera Weira a producentov po pravde v pozadí príbehu vyvolalo vážne podozrenia, že si autor príbeh iba privlastnil. (Ernie_13)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Weir vypátral své uprchlíky

Weir vypátral své uprchlíky

10.01.2009

O projektu Petra Weira The Way Back už z našich novinek víte, že půjde o drama inspirované memoáry Poláka Slavomira Rawicze, který v roce 1942 uprchl z mrazivého sibirského gulagu a s několika… (více)

Reklama

Reklama