Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 1

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (525)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Pamatujete ještě jednohlasý dabing na VHS? Jasně, tahle otázka směřuje spíše k těm pamětníkům z vás tady na ČSFD : ) Právě díky této technické vymoženosti dostupné za socialismu a kutilům v zemi za železnou oponou má pro mě tenhle film dvojí příchuť .. prvně jsem totiž Carrie viděl v němčině v tak absurdním dabingu (ten člověk zjevně tenhle jazyk moc neovládal, natož češtinu), že jsem si myslel, že je to spíše nějaká parodie než horor. Napodruhé (díky TV) už jsem svůj žánrový omyl pochopil a díky tomu se ještě více krvavě bavil . ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

První filmová Kingovka dopadla víc než dobře, ba přímo skvěle (což se bohužel o většině adaptací tohoto autora říct nedá, ale buďme rádi alespoň za těch pár povedených - když už se náhodou zadaří, vznikne z toho perla). Carrie se většinu času pohybuje spíš v dramatických než hororových vodách, ale přesto napětí prostupuje celým snímkem, divák je neustále v "nepříjemném" očekávání věcí příštích. Příběh je docela předvídatelný (a byl asi i v sedmndesátých letech), naštěstí hodně zachraňuje psychologie postav, zvlášť matička je povedená. PS: Minimálně jedna a půl hvězdičky jde na konto Sissy Spacek, ta se role zhostila vážně výtečně. Horror movie of the year ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,8miliónaTržby USA $33,800,000Tržby Celosvetovo $35,000,000║ Po príbehovej stránke je to jednoduché priamočiare ale za to zas to nemá žiadne zbytočné momentky čo by brzdili dej, takže to pekne odsýpa a hlavne je to prehľadné. Taktiež je technická stránka zvládnutá, moment strachu a úzkosti slušne dosiahnutý, a zaujímavé je akou drsnou úlohou tu začína kariéru John Travolta. /70%/ ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Neubráním se srovnání s knihou, ikdyž chápu, že jde o zcela odlišná média s rozdílnými pravidly. Prvotina Stephena Kinga proniká do lidské psychiky s precizností skalpelu, detailně pitvá zejména ty vlastnosti člověka, na které nemůže být zrovna hrdý. Chtě-nechtě musíme Carrie litovat, nenávidět její fanatickou matku a stydět se za kruté spolužáky. Film se jednoduše nedokázal dostat tak hluboko pod kůži, představoval pro mě zklamání, pouhý slabý odvar. Sissy Spacek se pro roli Carrie dokonale hodila, ale to je tak vše, co opravdu stojí za pochvalu. Opěvujte si slavného režiséra jak chcete, z mého hlediska byl tenhle film zklamáním. 60% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tak Carrie si i přes svoje stáří dokáže udržet pozornost i dnes,narozdíl od svých konkurentů. Brian de Palma vyvolal ve mně při sledování pocit strachu a úzkosti. Performance od Sissy Spacek byl kouzelný a zaslouženě odměněný a závěrečné peklo na bále mělo štávu.Nic mě neiritovalo,nenutilo převracet oči,takže jsem spokojen. 70% ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Představitelka hlavní role Sissy Spacek má české kořeny. Její praděd Arnold A. Špaček pocházel z Moravy a byl starostou Texaského města Granger. (zeďa)
  • S poměrně skromným rozpočtem 1,8 milionu dolarů Carrie vydělala 30 milionů dolarů jen v samotných Státech. (Halloween9)
  • Snímek získal nominace na dva Oscary (Herečka ve vedlejší roli - Piper Laurie, herečka v hlavní roli - Sissy Spacek). (Halloween9)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama