Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 3

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (525)

obitus 

všechny recenze uživatele

Bezchybne dilo a s prehledem nejlepsi adaptace S. Kinga. Pricemz je nutne vyzdvihnout dva klady: nadpozemsky krasnou hudbu Pina Donaggia a nadpozemsky krasnou Sissy Spacek. Zaverecna pulhodina patri k tomu vubec nejlepsimu, co v zanru vzniklo. Jeste intenzivnejsi (a v konecnem dusledku i lepsi) nez kniha. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Ja osobne by som tento film nezaradil medzi horor, ale skor psychologicku dramu s nadychom thrilleru, pretoze Carrie v podani Sissy Spacek bola vlastne ponizovana spoluziackami a akokeby to nestacilo bola este aj tyrana fanaticky veriacou matkou. Dej ubieha trosku pomalsie, ale vo chvili, ked zacne maturitny ples sa to otoci na obrovsku dramu a v tej chvili reziser Brian De Palma dokazal posilnit napätie na maximum a na rok 1976 to musel byt urcite zaujimavy a vynikajuci film. Vo vedlajsej ulohe sa objavil aj mlady John Travolta a hudba mi niekedy pripomenula slavnu scenu v sprche z filmu PSYCHO (1960). Sissy Spacek bola nominovana na Oscara za hlavnu a Piper Laurie v ulohe matky za vedlajsiu ulohu, avsak ani jedna z nich Oscara nevyhrala, pretoze väcsie stastie mali Faye Dunaway za hlavnu a Beatrice Straight za vedlajsiu ulohu, obe za dramu NETWORK (1976)... 17.05.2010 ______ Sissy Spacek - (Carrie White) +++ Piper Laurie - (Margaret White) +++ Amy Irving - (Sue Snell) +++ John Travolta - (Billy Nolan) +++ Nancy Allen - (Chris Hargensen) +++ William Katt - (Tommy Ross) +++ Betty Buckley - (Pani Collinsová) +++ Produkcia: Brian De Palma +++ Hudba: Pino Donaggio +++ ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Opět skvostná Sissi Spaček, kterou jsem si nenechala ujít ani v žánru, který mně není moc blízký. Stephena Kinga mám trochu načteného, tak jsem trochu tušila, v jakých vodách se asi ocitnu. Fanatická matka s křehkou a půvabnou dcerou, která tolik toužila být jako ostatní děvčata kolem ní, ale všechno nabralo jiné obrátky zjištěním samotné Carrie o svých prazvláštních schopnostech. Na plese byla nádherná, tu chvíli štěstí, které se zračilo z celé její osobnosti, jsem si vysloveně vychutnala i když jsem věděla jak to asi skončí. To je jediné mínus na celém filmu, že ten závěr plesu a následné události se mně zdály přece jen malinko zdlouhavější, než bych si představovala, ale ten puntík na konci neměl chybu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

V závěru docela drsný teenagersko-psychologický horor o zakřiknutý, šeredný a telekinezí nadaný zrzce, která je střídavě terorizována bláznivě pobožbou máti, a střídavě šikanována svýma slepičíma spolužačkama. Tak to jde první hodinu (nuda), pak ples, a posledních 15 minut se konečně rozpoutá celkem slušný horor, který ale už můj dojem stejně nezachránil. Natočeno je to na tehdejší poměry dobře, o tom žádná. Jen se prostě moc dlouho nic nedělo a hlavně (a je to možná povrchní) nemám rád koukat hodinu a půl hodiny na takovou sexuálně potlačenou hnusku... Bonus: Travolta tu rube prasata. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Carrie přináší pro americké studenty s nutkáním vybít spolužáky zajímavé ponaučení a sice, že mnohem lépe než poloautomatické zbraně se detektorem kovu u školního vchodu pronáší telekinetické schopnosti.. Co začne jako soft porno "Chlupaté klíny ve sprchách Bates High 3" pokračuje děním z Boty jménem Melichar a končí dotekem medúzy vydrážděné kbelíkem vepřové krve. Hodně zkratkovitý DePalma zapojil i smyčce z Psycha, ale o nějaké sugestivnosti krom výkonu Piper Laurie v roli hluboce věřící paní Whiteové (takové fanatičky by měly při otopu zastávat funkce briket) nemůže být ani řeč. Vůbec první filmová adaptace Kingovy novely tak dopadla jako potom drtivá většina ostatních - rozpačitě.. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Tommy Ross (William Katt) je ve filmu vidět za volantem červeného pick-upu Datsun 521 (PL521) asi z roku 1970 a Fordu Galaxie 500 ročník 1973. (J.F.B.)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama