Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 3

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (525)

Dudek 

všechny recenze uživatele

FENOMENÁLNÍ. Ač knihy slavného Stephena Kinga zrovna nemusím, nestává se moc často, že film, který je podle nich natočen by byl zklamáním. Do tohoto trendu zapadá i Carrie, opět kniha kterou jsem se pokusil přečíst, ale Kingův styl mi opět nevyhovoval. Samotný příběh je však natolik zajímavý, že filmové zpracovaní bylo jen otázkou času. Bezchybný De Palmův styl prochází snímek od počátku do konce a skvěle pracuje jak s divákem, tak i s postavami. Snímek začíná zcela nevinně, jako drama jedné dospívající slečny a její značně nábožensky založené matky. Tenhle příběh není děsivý tím způsobem jako ostatní horory, nepracuje s klasickými proprietami, ale sklání se k úplně jiným metodám. Po dramatickém začátku se film přehoupne do druhé poloviny a režisér účelným a velmi progresivním stylem naprosto překročí předchozí rámec a doslova porušuje všechna pravidla, která před chvíli ještě úzkostlivě dodržoval. Tahle část patří k tomu nejlepšímu co nám žánr vůbec nabízí. Ani se nedivím, že zrovna tenhle horor tolik inspiroval Larse von Triera. [TOP 19/9 78%] ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Režijně naprosto bravurní. De Palmův styl je maximálně progresivní a účelný. Člověk si tak připadá chvílemi doslova jak na horské dráze. Začne to fenomenálně natočenou scénou ve sprchách, pokračuje to několika hluchými scénami (pouze hudba, obraz) a končí to rozdělením obrazu na několik sektorů a zrychlené hlasy jednotlivých herců. Ulítlé, ovšem nesmírně odvážné. Několik scénáristických kliček je těžko pochopitelných (jestli vůbec), nicméně děj jako takový je poměrně jednoduchý. Na jeho relativní plochosti a přímočarosti však o to více vyniknou režijní schopnosti hlavního tvůrce. Sissy Spacek není nikterak hrůzostrašná a ani závěrečná scéna mě nepřiměla zakrýt si oči - i když působivá je, to bez debat. Existuje však několik výrazně lepších adaptací Kingových knih, které jen lehce nadprůměrnou Carrie bez problémů zastiňují. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Zrejme sa už nikomu nepodarí natočiť lepšie filmové spracovanie prvého románu Stephena Kinga. Režisér Brian De Palma to zvládol v roku 1974 na veľmi vysokej úrovni. Je to strhujúce a silné ako "Vyháňač diabla" s prudkými zvratmi ako v "Rosemary má dieťa." Šťastnú ruku mal i pri výbere herečky Sissy Spacek, ktorá doslova exceluje pri stvárnení hlavnej hrdinky - Carrie White. Mimochodom scénu, kde Carrie tancuje na plese s Tommym a kamera sa točí okolo nich, považujem za najlepší filmový tanec v dejinách horrorového filmu. Taktiež nemožno zabudnúť na Carrie zaliatú prasačou krvou a jej následný vražedný záchvat. Nie je zlá, nie je ani posadnutá pomstou, ale zachová sa ako niekto komu dlho a veľmi ubližovali. ***** ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Sissy Spacek je v roli Carrie velice přesvědčivá. Samotný příběh je poutavý, nechybí mu i jistá dávka napětí a dobře houstnoucí atmosféra na plesu během vyhlašování krále a královny. Závěrečná apokalypsa je brilantně natočená, na čemž má podíl nejen herecký projev hlavní hrdinky, ale také hudba a skvělé záběry kamery. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Bezchybne dilo a s prehledem nejlepsi adaptace S. Kinga. Pricemz je nutne vyzdvihnout dva klady: nadpozemsky krasnou hudbu Pina Donaggia a nadpozemsky krasnou Sissy Spacek. Zaverecna pulhodina patri k tomu vubec nejlepsimu, co v zanru vzniklo. Jeste intenzivnejsi (a v konecnem dusledku i lepsi) nez kniha. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Sissy Spacek přišla původně na konkurz na postavu ve vedlejší roli (měla hrát buď Sue Snell nebo Chris Hargensen). Režisér Brian De Palma si ji ale vyžádal pro hlavní roli Carrie. (kondor77)
  • Ačkoli jsou Carrie (Sissy Spacek) společně s jejími spolužačkami a spolužáky zobrazováni jako 15letí, ve skutečnosti byla již v době natáčení většina herců o mnoho starší. Například Sissy Spacek bylo při natáčení 27 let a Nancy Allen 26. (DruidKarel)
  • S poměrně skromným rozpočtem 1,8 milionu dolarů Carrie vydělala 30 milionů dolarů jen v samotných Státech. (Halloween9)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama