Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 1

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (525)

EdaS 

všechny recenze uživatele

V Carrie se šťastně protl De Palmův hitchcockovsky vynalézavý režijní styl s působivým Kingovým příběhem. Režisér zde prázdně neexhibuje jako v některých jeho následujících snímcích a hledá nejen nejefektnější, ale i nejefektivnější způsob vyprávění. Vyloženou výhrou bylo i obsazení Sissy Spacek, která vypadá, jako by se pro roli Carrie narodila. Na pasáž z maturitního plesu by mohl být i Hitchcock hrdý. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Četl jsem Carrie od Stephena Kinga a tam si všechno představíte podle sebe a ve filmu je to nakonec úplně jiný. :-) Druhé shlédnutí Carrie se mi líbilo o něco víc, než když jsem to viděl poprvé. Knížku jsem už četl hodně dávno, tak si nevybavím všechno, proto byla možná tentokrát lepší podívaná. Ples je vrcholem celého filmu a zúčtování s matkou třešničkou na dortu. Jsem hrozně zvědavý na remake. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Od samotného začátku ve sprchách, až po fenomenální finále, tenhle film nemá chybu. Atmosféra by se dala v mnoha scénách krájet a výkony dvou hlavních hereček byly zkrátka geniální. Brian De Palma už tenkrát ukázal, že je s ním potřeba počítat… Zkrátka a dobře, ke Carrie jsem přistupoval jako k filmu, který je svým způsobem kultovní (kdo nezná onu legendární scénu s krví? I když jsem snímek viděl až teď, vždy jsem věděl, že se jedná o narážku na tento film) a film mi svůj kultovní status potvrdil. Bez sebemenšího zaváhání 100 %. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Klasická perla nejen horrorového žánru, ale kinematografie jako takové. Brian De Palma natočil podle mě nejlepší adaptaci Kingovy knihy. A to beru v úvahu i takový Kubrickův Shining, Cronenbergovu Mrtvou zónu, Misery, Zelenou míli nebo Vykoupení z věznice Shawshank - všechno dobré až vynikající kousky, ale Carrie byla první a pro mě je pořád nej. [Tenhle film navíc zpětně hodně pomohl ke slávě i samotnému autorovi předlohy. King měl vůbec hned na začátku velké štěstí, že se jeho knih chopili mistři typu Kubricka a De Palmy, a udělali mu svými snímky tu nejlepší možnou reklamu.] ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Sissy Spacek je v roli Carrie velice přesvědčivá. Samotný příběh je poutavý, nechybí mu i jistá dávka napětí a dobře houstnoucí atmosféra na plesu během vyhlašování krále a královny. Závěrečná apokalypsa je brilantně natočená, na čemž má podíl nejen herecký projev hlavní hrdinky, ale také hudba a skvělé záběry kamery. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Ve scéně, kde se Sue (Amy Irving) baví s Tommym (William Katt) u zapnutého televizoru, v televizi právě začíná film Souboj u El Diablo (1966) s Jamesem Garnerem, jehož jména je možné zahlédnout v titulcích. (m.xFuck)
  • Filmový debut Betty Buckleye. (Karlos80)
  • Carrie obsahuje klíčová témata amerického hororu 70. let a zároveň předznamenala nástup několika pozdějších subžánrů - např. slasher a teenage hororů. (ClintEastwood)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama