Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 3

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (525)

Cival 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc. I kvůli tomu, že jsem film otevřel krátce poté, co jsem zavřel napínavou knihu. De Palma a spol. se při adaptaci zbavili několika zásadních kingovských nástrojů pro budování napětí (čerpání více zdrojů informací, průběžné spoilerování dalšího děje) a sami nenašli nic, co by je mohlo nahradit. Carrie je ohlodána opravdu jen na lineární historku o smutné středoškolačce (ideální volba Sissy Spacek) a adaptace se soustředí víc na jednotlivé ikonické obrazy (a že jich není málo), než na celkový drajv vyprávění. Hodně mrzí i zploštění konce, kdy Carrie přišla o svou triumfální jízdu městem, a nesedělo mi ani příliš uspěchané finální zúčtování (bum a je hotovo). Nicméně De Palma samozřejmě vždycky byl filigránským režisérem. Hitchcockovsky zamotanou a zároveň studentskými láskami provoněnou půlhodinku na plese vystřihl famózně. 70% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Hvězdičku přidávám za poslední scénu, protože při ní jsem se málem udusila žvýkačkou. Jinak mám s celým filmem problém hlavně proto, že si tak nějak nemůže vybrat, jestli té Carrie fandí nebo ne. Rovněž mi vadila přílišná béčkovost nebo jakási neumělost některých záběrů (hlavně z Whiteovic domácnosti) - rejžovi zkrátka jde lépe vyprávět zaslouženou šikanu na školním hřišti než dlouhodobý psychický teror pod taktovkou fanatické matky - každá taková scéna skončí přehlušujícím se řvaním a krkem už vám potom leze jak matka, tak dcera. Ale svatý Sebastian je se zářícíma očima proklatě sexy. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Literární předlohu jsem nečetl, ale nastartovala kariéru Stephena Kinga coby autora literárních bestsellerů, a tak nepochybuju o tom, že svoje kvality a přitažlivost pro příznivce psychohororu měla. Konec konců, kritici mohou stokrát poukazovat na Kingovu tvorbu coby součást tzv. pokleslé literatury, ale odpárat jeho smysl pro atmosféru a psychologickou kresbu, vyjádření emocí apod. se mu jednoduše nedá - v tomhle byl opravdový mistr. Naproti tomu, ať se na mě Brian De Palma nezlobí, ale právě atmosféru, napětí a smysl pro sugestivní zachycení emocionálních dramat jeho hrdinů tady nevidím a nevidím ji dokonce ani u mnohými uživateli oceňované paní Whiteové coby matky Carrie. To jediné, co funguje opravdu dobře, byl casting a herecký výkon v případě hlavní hrdinky. Pro vynikající oskarovou herečku Sissy Spacek tohle byla patrně divácky nejvděčnější role v její jinak plodné kariéře. Zajímavá je úvodní scéna odehrávající se v dívčích šatnách, kde projevil Brian De Palma svůj smysl pro erotiku a objevování krás ženského těla. Měl poměrně dluhé období, kdy experimentoval s tím, kam až se dá v mainstreamové kinematografii dojít v zobrazování nahoty a sexuality, a na YouTube je např. jeho videoklip spojený s písní Relax od Frankie Goes to Hollywood, kde divák pochopí, o co De Palmovi šlo, nejlépe. Celkový dojem: 45 %. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Doteraz som nemal to šťastie zoznámiť sa s Carrie. B. De Palma na to išiel veľmi dobre, prevažná časť filmu pôsobí skôr ako psychologická dráma o dievčati, ktorému chýba iba trocha sebavedomia. No možno skôr lepšia mater...Svojou účasťou ma potešil i J. Travolta . Dramatická rovina filmu je výborná, herecké výkony rovnako. Gradovanie deja v závere bolo výborne načasované a trochu ma zamrzela jedine smrť učiteľky, ktorá bola celý čas na strane Carrie. Pohromu, ktorú spôsobila pravdepodobne nemohla ovládať jej poníženie bolo príliš veľké a tomu zodpovedala i sila katastrofy, ktorú priniesla. Carrie je však vzhľadom na rok výroby výborný psychologický horor. 80%. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

FENOMENÁLNÍ. Ač knihy slavného Stephena Kinga zrovna nemusím, nestává se moc často, že film, který je podle nich natočen by byl zklamáním. Do tohoto trendu zapadá i Carrie, opět kniha kterou jsem se pokusil přečíst, ale Kingův styl mi opět nevyhovoval. Samotný příběh je však natolik zajímavý, že filmové zpracovaní bylo jen otázkou času. Bezchybný De Palmův styl prochází snímek od počátku do konce a skvěle pracuje jak s divákem, tak i s postavami. Snímek začíná zcela nevinně, jako drama jedné dospívající slečny a její značně nábožensky založené matky. Tenhle příběh není děsivý tím způsobem jako ostatní horory, nepracuje s klasickými proprietami, ale sklání se k úplně jiným metodám. Po dramatickém začátku se film přehoupne do druhé poloviny a režisér účelným a velmi progresivním stylem naprosto překročí předchozí rámec a doslova porušuje všechna pravidla, která před chvíli ještě úzkostlivě dodržoval. Tahle část patří k tomu nejlepšímu co nám žánr vůbec nabízí. Ani se nedivím, že zrovna tenhle horor tolik inspiroval Larse von Triera. [TOP 19/9 78%] ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • S poměrně skromným rozpočtem 1,8 milionu dolarů Carrie vydělala 30 milionů dolarů jen v samotných Státech. (Halloween9)
  • Film bol natočený podľa predlohy Stephena Kinga, no v traileri je jeho meno napísané zle, Steven King. (ShortyIC)
  • Tommy Ross (William Katt) je ve filmu vidět za volantem červeného pick-upu Datsun 521 (PL521) asi z roku 1970 a Fordu Galaxie 500 ročník 1973. (J.F.B.)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama