Reklama

Reklama

Oblečen na zabíjení

Trailer

Obsahy(1)

Každý zlý sen má začátek, tenhle ale nechce skončit. Michael Caine v sugestivním americkém dramatu o psychopatickém vrahovi. Žijící klasik americké kinematografie Brian De Palma během své kariéry natočil řadu filmů, které svým kontroverzním námětem způsobily jistý rozruch, zároveň však vynikaly brilantním a do detailu promyšleným filmovým zpracováním. Nejinak je tomu i v případě snímku Oblečen na zabíjení, v němž De Palma v hitchcockovském stylu rozehrává nervy drásající thriller o tajemném zabijákovi atraktivních žen. O jeho identitě by mohl něco vědět psychiatr Robert Elliott, k němuž v souvislosti s problémy v manželství pravidelně dochází Kate Millerová. Její osud se zase protne s příběhem protřelé Liz, které v té chvíli začne jít doslova o život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (169)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, zatímco Hitche mám během let čím dál radši, De Palma mě už tolik nebere jako kdysi. Snad proto, že Hitch nikoho tak okatě nevykrádal. :) Dressed to Kill je i tak jedna z jeho nejlepších variací na Hitchcocka (a tentokrát hlavně Psycho) - řemeslná brilance bere dech a ujetost hodně baví. Dlouho už jsem taky neviděl Body Double, tak jsem zvědavý, co se mnou po letech udělá... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tento hitchcockovský thriller, s nepriznanou inšpiráciou gialla, ide iba na formu a štýl, nad obsah. A to až radikálne extrémistickým spôsobom, pretože vás De Palma zahltí takou dávkou vizuálnych vychytávok, že vám je už jedno, čo sa vlastne na plátne odohráva. To, že scenár je na totálku pritiahnutý za vlasy, že sa inšpiruje hlavne majstrovým ( Alfred Hitchcock ) najväčším dielom z roku 1960, dávam bokom. Tu som si užíval, ako vie niekto remeselne spracovať druhoradú látku do dokonalosti. Tá piata hviezda by bola za vyšperkovaný scenár, ktorý ale nieje. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Záhadný příběh o vrahovi, který vraždí břitvou, ale jeho úmysly jsou více nenormální než se zdá. Režisér si zahrává s kombinací krásných žen a vražedné břitvy. Vždy trochu erotický náboj a poté se vrah vynoří ze stínu velkoměsta. Brian De Palma vytvořil nebezpečnou atmosféru, která je téměř cítit ve vzduchu jako spálený leták, který štípe v očích i v nosu. Připomíná to pocit, jako když vás stále někdo pronásleduje a vy se nedokážete bránit. Vyvolává naprostou bezradnost, chuť se rozplakat, vrátit se do dětství a být v bezpečí. Jenže zlo je v určité formě stále kolem. Jen čeká, kdy přestaneme dávat pozor. Angie Dickinson opět královna filmu a to nejen tělem, ale i scénou v muzeu, kde dokázala skvěle zahrát ženu v pozdním věku, která si chce ještě dokázat, že je atraktivní. Ta scéna je tak nepříjemná, zraňující i vzrušující. Budu si tu scénu ještě dlouho pamatovat. Hudba pomáhá zvýšit napětí a je velmi dramatická. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Těžce dýchavičný scénárista B. De Palma, v ostrém kontrastu s příjemně osvěžujícím B. De Palmou režisérem a nápaditým kameramanem R. D. Bodem, v osobitém vyznání se Hitchovi. Geniálnímu úvodu s A. Dickinson až do SPOILER osudového definitivního (výtahového) vystavení stopky, se už sice za celou dobu, De Palma, ani nepřiblíží (snad pouze v závěrečné snové sprchové scéně), ale já si i tak, tenhle halucinogenní výlet, do jedné choré mysli, nad očekávání užil. Mozek jsem totiž odložil. Přesněji řečeno jeho rozumovou část. Ta emoční fungovala spolehlivě. [Zábavně zvrácené, provokativně dráždivé a potřebný nadhled nepostrádající dílko. Smysl pro větší dramatičnost a logiku, však bohužel ano]. 78% ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Opět film spíše pro fajnšmejkry De Palmy a Hitchcocka. DRESSED TO KILL je někde mezi BLOW OUT a RAINSING KAIN, silnou mírou erotiky zas připomene De Palmovu vertigovskou variaci, BODY DOUBLE, ale zub času je tu znát, ostatní rané De Palmovky nepůsobí tak naivně. Asi nejvíc do očí bijící variace na PSYCHO - pointu protřelý divák pozná hned v úvodu. SPOILER: představa, jak Sean Connery běhá ve filmu převlečený za transvestitu, mi přijde mírně řečeno uhozená - ještě že odmítl. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Film se dočkal veřejného zatracení od feministek, které ho považovaly za misogynní. (ClintEastwood)
  • Ordinace Michaela Cainea se nachází na Upper East Side v newyorkském Manhattanu. (MrCreosote)
  • Časopis Variety, který každý týden předkládal žebříčky návštěvností, v době promítání filmu uvedl: „Snahy odpůrců přinesly opačný efekt a v době největších protestů film obsadil 1. místo v řebříčku nejnavštěvovanějších filmů.“ (Zetwenka)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama