Reklama

Reklama

Oblečen na zabíjení

Trailer

Obsahy(1)

Každý zlý sen má začátek, tenhle ale nechce skončit. Michael Caine v sugestivním americkém dramatu o psychopatickém vrahovi. Žijící klasik americké kinematografie Brian De Palma během své kariéry natočil řadu filmů, které svým kontroverzním námětem způsobily jistý rozruch, zároveň však vynikaly brilantním a do detailu promyšleným filmovým zpracováním. Nejinak je tomu i v případě snímku Oblečen na zabíjení, v němž De Palma v hitchcockovském stylu rozehrává nervy drásající thriller o tajemném zabijákovi atraktivních žen. O jeho identitě by mohl něco vědět psychiatr Robert Elliott, k němuž v souvislosti s problémy v manželství pravidelně dochází Kate Millerová. Její osud se zase protne s příběhem protřelé Liz, které v té chvíli začne jít doslova o život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak mám za sebou první setkání se slavným režisérem Brianem De Palmou. No byla to jedna primitivní hororová kravina a ještě z větší části nudná. Slavnému Psychu Alfreda Hitchcocka jsem nadělil 3 hvězdičky a ač jde o zdařile natočený film, nemůžu se u něj zbavit jisté pachuti prvoplánového děsení diváka, stejně jako znuděného pocitu z nekonečného rozjezdu. De Palma na Hitchcockův styl přímo navazuje, či dle některých vyjádření přímo vykrádá, nicméně žeby ten brakový příběh o vrahovi v ženských šatech získal v jeho podání nový zajímavý rozměr navíc... no, pro mě bohužel ne. Spíše bych řekl, že tak silná inspirace notoricky známým filmem byla spíše na škodu, protože pointu zde divák poměrně brzy vytuší a nedokáže už ani tolik šokovat. Režisér se až nechutně vyžívá v zabijáckých scénách plných krve a současně nahoty, ale mezi tím si na chvíli u mě napravil renomé, když se mu podařilo vybudovat v druhé polovině působivou atmosféru, včetně zajímavých vizuálních nápadů (zejména s prodělením plátna, kdy v jednu chvíli sledujeme dva děje kolem klíčových osob souběžně). Ovšem i to napravené renomé si znovu stihl skazit lacině psychopatickým zvratem k závěru. No nic, pokud jde o variace na Hitchcockovy slavné motivy, pro mě osobně legendární zůstávají Chabrolovy Kloboučníkovy přeludy (1982). 35% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Teď vážně váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdami - proto dám tři a půl, které zaokrouhlím dolů. Oblečen na zabíjení je velice solidní ukázka toho, co De Palma umí. Tak třeba dlouhých kamerových jízd podbarvených nádhernou (tentokrát Donaggiovou) hudbou. Dále kombinování scén, které berou dech (úvodní sprcha, sekvence z galerie) se scénami, které jsou až neskutečně napínavé (ta nejlepší se - jak jinak, že pane režisére - odehrává na nádraží a ve vlaku). Nejslabším článkem celého tohohle eroticko-thrillerového řetězu je zřejmě scénář. Ne, že by byl předvídatelný... Ale není to ani žádný šlágr. Alespoň že se opírá o spolehlivé herce typu Michaela Cainea, který zkrátka nezklame.__P.S. Závěrečných 10 minut si ale filmaři mohli odpustit. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Těžce dýchavičný scénárista B. De Palma, v ostrém kontrastu s příjemně osvěžujícím B. De Palmou režisérem a nápaditým kameramanem R. D. Bodem, v osobitém vyznání se Hitchovi. Geniálnímu úvodu s A. Dickinson až do SPOILER osudového definitivního (výtahového) vystavení stopky, se už sice za celou dobu, De Palma, ani nepřiblíží (snad pouze v závěrečné snové sprchové scéně), ale já si i tak, tenhle halucinogenní výlet, do jedné choré mysli, nad očekávání užil. Mozek jsem totiž odložil. Přesněji řečeno jeho rozumovou část. Ta emoční fungovala spolehlivě. [Zábavně zvrácené, provokativně dráždivé a potřebný nadhled nepostrádající dílko. Smysl pro větší dramatičnost a logiku, však bohužel ano]. 78% ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Čím více jste z De Palmovy "hitchcockovské" tvorby viděli, tím méně se budete pravděpodobně bavit. Pokud je to vaše první setkání, mohla by to být láska na první pohled ( nebo taky zhnusení - u De Palmy člověk nikdy neví ). Fanoušci dostanou to, co očekávají. Pino Donaggio složil jeden ze svých nejhezčích hudebních motivů. A asi nikdy jsem neviděl takhle esteticky nasnímanou břitvu. -- Pro mě osobně ale zůstává nejzábavnější depalmovkou 80. let Dvojník... ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Perfektní De Palmova variace na Hitchcocka, který shodou okolností zemřel v den, kdy snímek Oblečen na zabíjení přišel do kin a oblíbená podívaná všech feministek. Je to uhrančivý, sexuální thriller s hororovou atmosférou a výborným hereckým obsazením (září především Michael Caine a Angie Dickinson). Nezapomenutelné jsou pak zejména mistrovsky natočené scény ve výtahu, v metru či v galerii, ale celý příběh jako celek je dobře zpracovaný a kdo ho ještě neviděl, ať to rychle napraví. Stojí to za to. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • V mládí Brian De Palma na žádost své matky používal nahrávací zařízení ke špehování vlastního otce, aby ho zachytil ve společnosti jiné ženy. Tato událost inspirovala film. (Matty)
  • Premiéra proběhla 25. 7. 1980 v 660 amerických kinech a během pouhých 19 dnů činil výnos na tržbách 15 milionů amerických dolarů. (Zetwenka)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama