Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zlodějka na útěku, Marion Crane (Anne Heche), najde útočiště v motelu spravovaném Normanem Batesem (Vince Vaughn) - mužem, jehož oběti se utkávájí s jeho tajemnou "matkou". Marion se brzy stane další obětí a její zmizení podnítí její sestru (Julianne Moore) a soukromého detektiva (William H. Macy) k okamžitému vyšetřování. Brzy oba objeví morbidní závazek Normana k jeho záhadné "matce" v Bates Motel. Režisér Gus Van Sant´s přispěl ke všem novým napínavým verzím filmu Alfréda Hitchcocka - PSYCHO. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

InJo 

všechny recenze uživatele

Remake geniálního filmu si zasluhuje, aby ho natočil geniální režisér. A to Gus Van Sant očividně není. Jeho Psycho je na jedné straně velice věrnou kopií originálu, na druhou stranu je však úplně mimo. To co bych si přál, aby pozměnil (přitvrdil), tj. dialogy, erotické a šokující scény apod., tak to v podstatě jen obšlehl z Hitchova majstrštyku, jen s tím rozdílem, že je to v barvě a více-méně impotentně natočené. Hlavně v klíčových momentech (sprcha, sklep) Van Sant naprosto selhává. V těchto případech bych se většímu přizpůsobení současnosti moc nebránil. Spíš naopak. No a co se týče věcí, které změnil, tak za ty bych ho nejradši osobně vykleštil. Herci, kteří se do svých rolí jednak typově vůbec nehodí (Vince Vaughn jako Norman Bates – what the fuck?!) a navíc nechutně přehrávají (Anne Heche). Pak tu máme také různé vychytávky (kamera snímající Normanovu hlavu ze zpod!), které můžou správně fungovat jen jednou, a tudíž pokud je uvidíte znovu a vlastně jen diletantsky okopírované (žádná parodie, modernizace, natož pocta), pak prostě musíte být naštvaní. A nakonec to největší plus originálu – černobílá kamera, která z velké části pomáhala vytvářet onu božskou (strašidelnou) atmosféru, to snad ani nemá cenu komentovat. V barvě ten film působí mnohem obyčejněji, jako nějaký řadový thriller, kterými nás TV Nova zásobuje většinu všedních večerů. V černobílé by i tenhle paskvil fungoval (alespoň částečně) tak, jak má. Jako děsivá a nepříjemně realistická noční můra, která vám nedělá dobře, ale i tak ji musíte dokoukat a na kterou už nikdy nezapomenete. ___ Jestli je nějaký režisér, do jehož rukou bych vložil zfilmování nové verze této kinematografické legendy (a jednoho z mých celoživotních TOP 5), tak to bude pravděpodobně někdo jako David Fincher. ___ Bože, jen doufám, že se Van Sant nechystá i na další remaky, třeba Tenkrát na Západě, to už bych asi nepřežil... 40 % ()

codeas 

všechny recenze uživatele

Trend v Hollywoodu stoupá do takových výšin, kdy producenti pošilhávají po všech úspěšných, dříve natočených filmech. Pokud je v film pouze v černobíle, dává velke plus, kdy se producenti ospravedlňují tím že při novém natočení, tak zpřístupní film větším masám což je "békovina". A tak i při důkladné snahy kopírování dílčích záběry, se znovu obrození legendy, a snažší tržby díky proslulému stejnojmenému názvu. Doufám že se tak poučili další "následovnící" při přetáčení klasických děl světové kinematografie. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Ak ste nikdy nevideli original z roku 1960 este stale neznamena, ze by sa vam tento remake mohol automaticky pacit viac len preto, ze nebudete poznat scenar, alebo zaver filmu, aj ked urcite je vyhodou skor to, ak ziadny scenar samozrejme nepoznate. Tazko povedat cim to je, ale Hitchcockova verzia sa mi pacila omnoho viac, mozno aj tou atmosferou 60-tych rokov, ciernobielou kamerou. Hudba Bernarda Herrmana sa hodila omnoho viac, ako kopia Elfmanovej hudby do sucasnej doby. Dnes ked sa divam na herecke obsadenie, mnohich hercov uz poznam omnoho lepsie, ako v roku 1998, ked som videl tento film prvykrat v kine, ale nechcem tento film uplne zahrabat pod zem, lebo ma svojim sposobom aj tak bavil. Len neviem preco, ten zaver mi prisiel akosi urychleny a zrazu bol koniec, co sa mi v originalnej verzii tak nezdalo. ________ Vince Vaughn - (Norman Bates) +++ Anne Heche - (Marion Crane) +++ Julianne Moore - (Lila Crane) +++ Viggo Mortensen - (Sam Loomis) +++ William H. Macy - (Milton Arbogast) +++ Robert Forster - (Dr. Fred Simon) +++ Philip Baker Hall - (Serif Al Chambers) +++ Rita Wilson - (Caroline) +++ James Remar - (Patrolman) +++ Produkcia: Brian Grazer, Gus Van Sant +++ Hudbu od Bernarda Herrmana adaptoval Danny Elfman +++ ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Ač nejsem kdovíjakým fanatickým zastáncem předchozí filmové předlohy s A. Perkinsem, byla pro mě mnohem záživnější a zajímavější než tento remake. Nemohu však hodnotit níž, protože by to nebylo fér - někdy v půlce jsem totiž z nudy zalomila a nemám nejmenší chuť si někdy tenhle film zopakovat, abych si o něm opravila mínění. První polovina tohoto "Psycha" je tak na 30% maximálně. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Zajímavý je, že zatimco originál z roku 1960 má skoro 90%, tak tahle prakticky doslovná kopie nemá ani 50%. Příběh je úplně stejnej, mam pocit, že je úplně stejná i drtivá většina dialogů, stejná hudba a dokonce je ten film i natočenej tak nějak zastaralym způsobem (třeba pád ze schodů nebo jízda autem s do očí bijící zadní projekcí). Jiný jsou jenom herci a musim říct, že tahle herecká sestava se mi líbila víc. Snad jenom Perkins byl asi o něco lepší. Na tom je vidět, že to slavný Hitchcockovo veledílo je prostě šíleně přeceňovaný. Pokud teda maj všichni pocit, že verze od Hitchcocka si zaslouží místo mezi těma nejlepšíma filmama, tak tenhle film by měl mít logicky taky aspoň tak 80%. Originálu jsem dal 1 hvězdu. Tohle je aspoň barevný, takže dávám 2. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (23)

  • Režisér filmu Gus Van Sant se ve filmu objevil na stejném místě, jako se v původní verzi objevil Alfred Hitchcock, a to hned na začátku filmu před kanceláří, kde pracuje Marion. Gus van Sant tu dokonce mluví s mužem, který vypadá jako Hitchcock. (fisus)
  • V jedné ze scén ve filmu, kdy Marion (Anne Heche) prochází ulicemi, se nedaleko autobusového nádraží ukáže plakát na romantickou komedii Šest dní, sedm nocí (1998), ve kterém si zahrála Anne Heche ve stejném roce. (newpage)
  • Uvažovalo se, že Julianne Moore ztvární postavu Marion Crane, ale později ji produkce obsadila do role Lily Crane, sestry Marion. (newpage)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Fincher a Cizinci v letadle

Fincher a Cizinci v letadle

14.01.2015

Jak před 17 lety zjistil Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting), remakeovat Hitchcocka není zrovna dobrý nápad. Z jeho předělávky Psycha byl akorát velký průšvih, jemuž se nyní pokusí vyhnout David… (více)

Remake Federica Felliniho!

Remake Federica Felliniho!

23.07.2007

Kdopak že si to troufnul sáhnout na jednu z největších legend světové kinematografie? Tím pohanem je Rob Marshall (režisér veleúspěšného Chicaga) a abychom byli spravedliví, tak se jedná o remake z… (více)

Remake Vtákov!

Remake Vtákov!

27.04.2005

Nesmrteľný hororový príbeh o agresívnych vtákoch terorizujúcich malé mestečko a jeho obyvateľov dostane nový kabát. Štúdio Universal Pictures totiž pripravuje remake klasiky VTÁCI od majstra filmovej… (více)

Reklama

Reklama