Reklama

Reklama

Batesův motel

(seriál)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Horor / Thriller
USA, (2013–2017), 36 h 1 min (Minutáž: 39–47 min)

Hudba:

Chris Bacon

Hrají:

Freddie Highmore, Vera Farmiga, Max Thieriot, Olivia Cooke, Nestor Carbonell, Nicola Peltz, Mike Vogel, Kenny Johnson, Keegan Connor Tracy, Ian Tracey (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(50)

Krev je hustší než voda aneb Jak to bylo před Hitchcockem. Hitchcockův klasický horor Psycho (1960), natočený podle románu Roberta Blocha, patří do pomyslného zlatého fondu světové kinematografie a od doby svého vzniku vybízí k různým pokračováním, přepracováním i bezostyšným napodobeninám. A tak máme Psycho II (1983), Psycho III (1986), Psycho IV: Začátek (TV-1990) a také remake režiséra Guse Van Santa (1998), pyšnící se tím, že sleduje mistrův originál záběr po záběru (není to do důsledku pravda).
Seriál Batesův motel „vychází z postav Blochova románu Psycho a ze způsobu, jak byly zobrazeny v Hitchcockově stejnojmenném filmu". Jeho tvůrci Carlton Cuse, Kerry Ehrin a Anthony Cipriano zvolili v poslední době oblíbený přístup tzv. prequelu, tedy rekonstrukci předcházejících osudů hlavních protagonistů. Děj ovšem přenesli do současnosti a také změnili jeho místo. Příběh se neodehrává ve smyšleném kalifornském Fairvale, nýbrž ve fiktivním oregonském pobřežním městečku White Pine Bay. Tam přijíždějí čerstvě ovdovělá Norma Batesová (Vera Farmigaová) s šestnáctiletým synem Normanem (Freddie Highmore) a zabydlují se v motelu, který Norma koupila z manželovy pojistky a kde chtějí oba začít nový život.
Norman se seznamuje se spolužačkami Bradley (Nicola Peltzová) a Emmou (Olivia Cookeová) a Norma zase poznává především místní představitele zákona, šerifa Romera (Nestor Carbonell) a jeho zástupce Zacka (Mike Vogel). Norman působí navenek normálním dojmem, ale je z něho cítit všudypřítomné napětí a jeho vztah k matce je přinejmenším zvláštní. Do děje první řady významně zasáhnou bývalý majitel motelu a také Normanův starší sourozenec Dylan (Max Thieriot), který se k nim nastěhuje. Poklidné městečko, kde se zdánlivě nic neděje, skrývá některá nepěkná tajemství, jež fungování Batesova motelu přímo ovlivní. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (268)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

No konečně. Čekání na kvalitní seriálový počin, který by měl tu správnou atmosféru, bylo dlouhé, ale vyplatilo se. „Batesův Motel“ je seriál, který mám chuť sledovat. A ne sem tam, když to zrovna „náhodou zapnu“ (jako u většiny podobných seriálů), ale každý díl. Menší odběhnutí od Ostrovní produkce mě snad nezabije, hlavní představitel je ostatně Brit, takže...;-) První série: 85%. Labilní postavy, dobře rozvržený děj, zajímavá iluze původního "Psycha" (zařízení domu, styl oblékání atd. vs. iPhony a další vymoženosti jednadvacátého století). Druhá série: 70%. Oproti první sérii pokles (že by docházely nápady?), ukončení sledování ale zatím nehrozí. Kdyby byla celá série tak nadupaná jako poslední tři díly... Třetí série: X%. Čekám na českou premiéru. Oblíbené postavy: Dylan Massett (Thieriot mě zaujal už jako Bug v Cravenově ne příliš povedeném „My Soul To Take“), Norma Bates (skvělá Vera Farmiga), šerif Romero, Norman Bates (no nevím, nevím, jestli si Willy Wonka vybral správné dítě XD). Prozatímně 4* a doufám v menší "nápravu". Edit: Tak bohužel. S přibývajícími sériemi začal seriál váznout, ztratil náboj a na poslední řadu už se nejspíš ani nepodívám. Škoda. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Po 6. episode: sice jsem si televizní Psycho prequel predstavoval uplně jinak, ale zejména po posledním vynikajícím díle musím autorům poděkovat, že zvolili tenhle přístup. Oproti očekávání se nesoustředí na nějaká předpokládaná klišé jako šikana ve škole nebo bláznivá matka, ale rozvíjí příběh podivných obyvatel městečka, kde se skryté šílenství mladého Normana Batese v klidu ztratí. Výborný cast, skvělý scénář, a rád se budu dívat dál, přestože vím, jak to skončí... ()

Reklama

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Zatím na mě Bates Motel působí poněkud neučesaným dojmem, jako by ani sami tvůrci neměli úplně jasno v tom, jakým způsobem chtějí příběh uchopit a následně jej prezentovat. Rozháraná stylizace na jedné straně nabízí výdobytky moderní doby, jako jsou dotykové telefony a LCD televize, na straně druhé retro vybavení nového domu Batesových, retro auto či retro oblečení, které jako by naznačovalo, že tahle rodina do dnešní doby vlastně ani nepatří. Připadá mi, že se Bates Motel snaží zalíbit rychle a všem, protože tu najdeme momenty jako vystřižené z Muzikálu ze střední (naštěstí bez toho zpěvu… aspoň prozatím), ale pak i ty poněkud drsnějšího ražení. Počkám si, kam se to bude dál ubírat, avšak pevně doufám, že se postupem času pořádně přitvrdí na psychologii postav; rozpačité dojmy z prvního dílu naštěstí aspoň zčásti zachraňuje Vera Farmiga. A z Normana je v novém tisíciletí zřejmě takový ten moderní typ filmařsky vděčného outsidera, na kterého letí všechny sexy spolužačky. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

3/10 Tak po prvé, už nie je rok 1994. Televízna tvorba sa posunula ďalej. Najmä v porovnaní s American Horror Story je ten rozdiel až do očí bijúci. Bates Motel som dal večné zbohom po šiestej epizóde, ktorú som znudene preklikal. Totižto za prvých šesť dielov je v seriále menej príbehu ako v ľubovoľnej časti AHS. Aj to, čo tam je, je smršť nudného donekonečna naťahovaného klišé, mizerných dialógov a množstva účelovosti. A tu sa dostávame k druhému bodu. Tento seriál by sa mohol volať akokoľvek, nemá totiž nič spoločné s Normanom Batesom ani Psychom. Čo je škoda, lebo Freddie Highmore je vynikajúci, no väčší priestor ako psychologický pôdorys hlavného hrdinu tu majú "dejové" sublínie o mafii a ich tajnom marihuanovom políčku, či prostitúcii. A aj keď sa občas dostaneme k Normanovi, ostávajú nám oči pre plač. Napríklad Norman Bates tu má sex a bijú sa o neho dve dievčatá zo školy! Nuž k tomu už nič viac asi netreba dodávať... ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Největší slabinou tohoto seriálu je, že první dvě série stojí za piču. Od toho se taky odvíjí zdejší hodnocení. Je to přirozené; já taky zavrhl všemi hrdelně opěvovaný House of Cards po šesti epizodách, frajersky mu napálil za tři a na všechny námitky typu „musíš se dívat dál, to se rozjede!" jsem pouze arogantně odpovídal „já nemusím nic, kokote!". Je mi jasný, že se v sedmý epizodě objevila nějaká robotická Godzilla sestrojená nacistickými pohlaváři nebo něco podobně epickýho, ale bohužel, mám svoje limity a jako diváka mě seriál na celý čáře propásl. A podobně tomu bude i tady. Na tohle bych se za běžných okolností ani nedíval, ale tenkrát ve dva třináct mě k tomu přinutila bejvalka, která měla v rukávu furt nějakou stupidní aktivitu, hlavně aby se mnou nemusela souložit, takže jsem s ní obě řady protrpěl. Pak mi dala z nepochopitelných důvodů vale, protože prý „není normální, abys mi u sexu strkal prsty do zadku a pak si nim čichal!" a voalá, kvalita seriálu rapidně stoupla. Třetí série byla perfektní a čtvrtá, kterou jsem dokoukal před chvílí, naprosto, ale naprosto famózní! Prožíval jsem u ní snad všechny myslitelné emoce, smál jsem se, vřískal, hekal, nedýchal, schovával pod deku, okusoval polštář, párkrát si vyhonil, byla to prostě síla. Srovnatelně intenzivní emoční výron jsem prožil naposledy u Breaking Bad a občas u svý starý v rektu, ale jinak nikde jinde. Takže já ti vřele děkuji, ty prudérní sexuálně neinvenční blbá krávo, žes mě k tomuto klenotu dovedla. Pokud to tvůrci s finální pátou řadou nezprzní, hodlám jim odpustit těch prvních dvacet zbytečných dílů a zvednu svoje hodnocení na pět, na což, buďme k sobě upřímní, celý filmový svět v čele s Fredym dychtivě čeká. ()

Galerie (950)

Zajímavosti (23)

  • Když slečna Watsonová (Keegan Connor Tracy) v 10. epizodě 1. série říká Normanovy (Freddie Highmore), že se půjde rychle převléknout, má ramena holé. Když je však v zrcadle vidět, jak si sundává šaty, má černou podprsenku s ramínkami. (Žralok)
  • Seriál se oproti filmu odehrává v jiném fiktivním městě. Zatímco seriál se odehrává ve White Pine Bay v Oregonu, snímek se odehrával v kalifornském Fairvale. (ČSFD)
  • V druhej sérií Norma (Vera Farmiga) nakupuje hromadu kníh, medzi akými si je možné všimnúť tiež knihu "Call Me Crazy". Jej autorka Anne Heche sa objavila v remaku Psycho (1998). Nie je tajomstvom, že seriál Batesov motel vychádza z postáv Blochovho románu. Odkaz na samotného autora Roberta Blocha sa objavuje v 5. epizóde 5. série počas scény, kde Marion Crane (Rihanna) kráča do práce a na stene za ňou je k videniu reklama s jeho iniciálami. (Msscastillo)

Související novinky

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (více)

Reklama

Reklama