Reklama

Reklama

Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa

(seriál)
  • Velká Británie Garth Marenghi's Darkplace (více)

Epizody(6)

Šestidílná série Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa, která vznikla v roce 2004 pro britský Channel 4, je autorským počinem dvojice přátel z cambridgeských studií Mathewa Holnesse a Richarda Ayoadeho, jehož nedlouho poté celosvětově proslavila role svérázného Mosse v seriálu Ajťáci (2006–2010). Televizní podoba námětu, podobně jako u řady dalších britcomů, vychází z divadelní předlohy, oceněné prestižní cenou Perrier. Série pracuje s konceptem fikce uvnitř fikce. Jejím protagonistou je smyšlený autor desítek hororových románů Garth Marenghi, který v 80. letech napsal, produkoval a režíroval hororový seriál o nemocnici, kde dochází k nadpřirozeným úkazům a v němž se skromností sobě vlastní zároveň ztvárnil i hlavní roli. Dílo natolik radikální, myšlenkově nebezpečné a zatraceně bláznivé, že jej televize odmítla odvysílat. Nyní se však televizní hlavouni zahanbeně připlazili zpět a diváci tak mají konečně možnost zhlédnout všech šest dochovaných epizod, obohacených o rozhovory s autorem a dalšími klíčovými postavami seriálu. Z této základní premisy, využívající legendy o brakovém spisovateli, Holness s Ayoadem rozvíjejí sofistikovanou parodii a zároveň láskyplnou poctu brakové produkci, opěvující lacinost a žánrová klišé filmových i literárních škvárů 80. let. Série současně tematizuje dobový šovinismus, nesoudnost autorů i drzou svobodu pokleslé kultury. V jednotlivých epizodách, pietně natočených na 16mm film v dobovém televizním formátu 4:3, se vedle Richarda Ayoadeho a Matthewa Holnesse objevuje doslova výkvět britské komedie: Alice Loweová, Julian Barratt, Noel Fielding, Stephen Merchant či Graham Linehan. Série, která se mezi milovníky osmdesátkového filmového braku zaslouženě stala kultem, předznamenala současnou vlnu retrostylizace, reprezentovanou například seriálem Stranger Things (2016) či novým filmovým zpracováním Kingova opus magnum To (2017). (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si dělají srandu snad ze všech známých syntetických seriálů a filmů té doby. Je to jakoby jste vystřihli všechny ty trapnosti ze seriálů jako Mattlock, Magnum, A-team, nemocniční seriály nebo narážky Carpenterovu Mlhu. Díl je pokaždé velmi originální v námětu či prezentaci. Nejlepší je ovšem na tom, že to ještě komentují tvůrci, kteří o tom mluví jako o veledílu na který se bude myslet jako na klasiku žánru :-) Přehrávání zde herci posadili na vyšší úroveň a intro seriálu je geniální !!! ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Poslední dva díly už trošku ztrácejí tempo - ale v podstatě jde o výtečnou parodii. Ale je to vskutku sranda jen na těch šest dílů, a docela se mi zamlouvá trend tvořit krátké seriály (Komparz, Kancl, I.T. Crowd...) - je dobře, že tvůrci nezacházejí dál, a že veškeré své nápady vměstnají do několika dílů. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V něčem je to naprosto geniální, především druhá epizoda dosáhla naprostého vrcholu, ale celkově tomu k dokonalosti prostě něco chybí. Ale svým námětem, schválně příšernými hereckými výkony (hlavně ze strany Mosse z Ajťáků) a efekty a drobnou účastí Juliana Barretta a v jedné epizodě dokonce i Noela Fieldinga (btw má tam tu nejmíň normální roli, což se není čemu divit...) se mi to stejně docela dost líbí a pár epizod si rád a s chutí pustím někdy znova. Slabé 4* ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Jo jo, zapomenutý seriál z 80.let. Ještě že se našla jedna kopie (tuším že někde v Peru) a Channel 4 tento skvost znovu sestřihal a doplnil o hluboké a duchaplné komentáře samotných herců a tvůrců. Nezapomenutelný je například výkon Smerche v roli kuchaře nebo Juliana Barratta v roli Padreho. Myslím, že tento seriál patří do té řady, kde se herci baví daleko více než samotní diváci - mně to ovšem nevadí. _ (17.06.2011) Po dalším zhlédnutí oblíbených scén, bonusů a děkovačky Deana Learnera z Perrier Award 2001 jsem se rozhodl zařadit tuhle nepřekonatelnou partu tam kam patří - do mé Topky. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Darkplace se pro hororový žánr nestalo tím, čím je pro fanoušky sci-fi žánru Červený trpaslík. K tomu scházela tvůrcům větší uměřenost při stanovení míry nadsázky, smysl pro vymezení hranice, kdy je fór potřeba utnout, protože chytrým divákům stačí napovědět, trkat netřeba. Darkplace je příliš doslovný a útočící na první signální, jakkoliv se mu rozhodně nedá vytknout nedostatek nápadů a vtip. Funguje jako úsměvná parodie béčkových hororových seriálů a dokáže přesně vystihnout jejich četné slabiny, na druhou stranu tahle braková produkce představuje až příliš snadný terč pro zesměšnění. Nevytváří ale funkční mikrosvět a nepřináší nosné charaktery, které byste chtěli dlouhodobě sledovat a těšili se z dalších pokračování. Je to příliš dada, prostě ujetá ptákovina, která se po několika dílech vyčerpá. Šestidílná série mi bohatě stačila, kdežto u Červeného trpaslíka jsem se jako malý kluk těšil na další sezóny. Tvůrci se nestrefují jenom do hororového žánru, ale dá se to považovat i za parodii seriálů z nemocničního prostředí. A v neposlední řadě si všímají i takových fenoménů, jako je proměna postavení ženských hrdinek, protože v 80. letech ještě kralovali macho hrdinové a Ripleyová byla tehdy jen výjimečným zjevením. Pro mě komediálně nejsilnější byly promluvy tvůrců, ze kterých čišelo nezměrné ego a snaha obhájit produkci, která má mizivý kredit. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Na internetu vznikla petice, která nabádala Channel 4 k natočení další série tohoto neotřelého britcomu. (Wild_man)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama