Reklama

Reklama

Che Guevara

  • Česko Che Guevara: Revoluce (více)
Trailer 1

26. listopadu 1956. Fidel Castro se plaví na Kubu s osmdesáti povstalci. Jedním z nich je i Ernesto „Che“ Guevara, argentinský doktor, který sdílí s Castrem společný cíl – svrhnout zkorumpovanou diktaturu Fulgencia Batisty. Che se projeví jako nepostradatelný bojovník, rychle si osvojí umění partizánského boje. Jakmile se Che pustí do boje, s nadšením ho oslavují jeho velitelé i kubánský lid. Tento film zachycuje vzestup Che během kubánské revoluce, od doktora – přes velitele – k hrdinovi revoluce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (299)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ať se to někomu líbí nebo ne, při opravdových revolucích se střílí na nepřítele a zrádci se popravují. Tečka. Nehodlám tu ovšem politizovat ale hodnotit film. Jeho dokumentaristická strohost a syrovost se mi moc a moc líbila, takový způsob režie zdá se mi být v tomhle případě velice šťastným. Mrzely mě ovšem některé dějové skoky, rád bych býval osudy "bratrů z hor" viděl hezky postupně, plynule, od vylodění až po Havanu, jako takový hraný časosběrný dokument o kubánské revoluci. Jsem ale vděčný i tak; je skvělé, že někdo natočil film o Guevarovi takhle nedogmaticky a netendenčně (ať tak či onak), navíc Benicio Del Toro je coby El Comandante naprosto fantastický. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Peter Buchman .. Od vítězství k vítězství - na dalších padesát let ___ Nekoncentrovanost, odstup a neúplnost dění nezachrání ani závěrečné guerillové bojování. Před ním se dokumentárně chodí po horském pralese, Fidel, Raúl a Che si povídají o marxistické revoluci a paralelně Che vystupuje na půdě OSN. Je to celkem nuda, protože do hloubky postav ani jejich ideových pohnutek se moc nedostaneme. V podstatě jsem dokoukal až na třetí zátah a zatím nezaznamenal nic, proč si děti po celém světě cpou tu zarostlou tvář na své trička… Benicio Del Toro vzhledově odpovídá, ovšem výrazný herecký koncert se nekoná. Uvidíme, jak to v Che: Part Two dopadne. Do Havany zbývá 186 mil, do osudné Bolívie ještě o pár let a tisícovek mil více. Zatím za neuspokojené tři. ___ Po zhlédnutí Che: Part Two, který pokračování revoluce nerozšiřuje(!), jsem u prvního filmu pevně usazen na 50%. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh nepatří mezi režiséry, kteří točí extra zábavné snímky, ale poslední jeho počiny jsou na nebezpečně zvednutý prostředníček. Lehce přes dvě hodiny (a to jde o první část!) a těžce o ničem. Neříkám, že mě Che nezajímá, ale většina filmu utíká hrozně pomalu a jeho postava je vykreslována extrémně pomalu. Soderbergh se možná v dokumentární ladění a pomalosti vyžívá, ale já opravdu ne. Zajímavé je využití barevního a černobílého filmu. Já osobně bych to asi čekal opačně, ale Soderbergh "ty novější" záznamy promítá černobíle, aby staré představoval barevně. Chápu, že jde pravděpodobně o snahu zdokumentárnět téma(nové záběry z konference a diskuzí ve stylu černobílé televize...), ale příliš to nepomáhá. Del Toro předvádí kvality, ale není to Marlon Brando, aby vše utáhl sám. Tohle asi ocení nějaký milovník Che a všech různých detailů, ale obyčejný divák by oba díly zkrátil do jedné dvouhodinovky a viditelně, by o nic nepřišel. Až zase budu mít chuť poznat velkého "Che", tak si zagoogluju... Zjistím více informací za mnohem méně času. PS: doufám, že všichni ti, co nosí Cheho na tričkách vědí, kdo to byl...:) ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Příliš velká, odtažitá, dokumentaristická nuda, které ani zanícený Benicio nepomohl. Až na pár přestřelek mi tam chyběl jakýkoliv moment, který by mou pozornost udržel u přespříliš kouskovaného děje filmu. Jakákoliv naděje v podnětné Cheho revoluční myšlenky taky selhala, protože dialogy zcela postrádají hloubku. Neskutečná úleva přišla, když mě na konci z polospánku probraly titulky. Snad Soderberg druhou část pojal více osobněji. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Soderberghův možná až moc dokumentární popis událostí života Guevary a jedné velké revoluce. Je mi jasný, že přesně takhle to Soderbergh natočit chtěl, ale mě to vůbec nebavilo a většinu času jsem se tak nudil. Jenom ta poslední půl hodinka okolo dobývání Santa Clary mi přišla hodně dobrá. Samotná postava Guevary je podána tak nějak neutrálně, aby si na něj každej mohl udělat svůj vlastní názor, což mi přijde jedině dobře. Benicio Del Toro je výbornej, ale o životní roli se dle mého nejedná, už má přece jenom v seznamu působivější role. Tenhle film mě prostě neoslovil tolik jak jsem čekal. Možná se to ale po shlédnutí druhého dílu zlepší. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Každá ze dvou částí filmu je točena jiným vizuálním stylem. "První část má hollywoodskou konstrukci, revoluční příběh tomu napomáhá. Ta druhá je napjatá, má hodně nervózní kameru, dost jsme vycházeli z Che Guevarových deníků." (ČSFD)
  • Film Che Guevara - revoluce byl nominován na pět cen Goya. Získal nakonec dvě: za nejlepší mužskou hlavní roli (Benicio del Toro) a za nejlepší umělecké vedení ("mejor dirección artística") (Antxón Gómez). Neproměnil nominace na za nejlepší adaptovaný scénář, nejlepší hudbu a za nejlepší produkci (Estrecha)
  • Benicio Del Toro se do filmu vrhal s velkým nadšením, Soderbergh ho musel často brzdit. "Chtěl jsem, aby na to nešel tak složitě, říkal jsem mu, že čím jednodušeji to zahraje, tím lepší to bude, hlavně netlačit na pilu." (ČSFD)

Související novinky

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama