Reklama

Reklama

Dvoudílná minisérie natočená podle populárních fantasy románů anglického autora Terryho Pratchetta. V první části je naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) na dovolené v Ankh-Morporku. Vzplane oheň a on uprchne z města s nekompetentním čarodějem jménem Mrakoplaš (Sir David Jason). Dvojice se vydá na dobrodružnou cestu, aniž by si byla vědoma, že se ji pokouší vystopovat arcikancléř Neviditelné univerzity, aby znovu zachytil silné kouzlo v Mrakoplašově hlavě… Ve druhé části naivní turista Dvoukvítko (Sean Astin) a neschopný čaroděj Mrakoplaš (Sir David Jason) spojí síly s úctyhodným hrdinou Cohenem (David Bradley) a zachrání obětní pannu Bethan (Laura Haddock). Sledováni čaroději a žoldáky, které vyslal nelítostný nový arcikancléř Neviditelné univerzity se tito čtyři vydali do Ankh Morporku. Mezitím se zlověstná červená hvězda zvětšuje… (TV JOJ)

(více)

Recenze (255)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Pro člověka, který by nečetl původní Pratchettovu knížku a má rád komedii ze světa fantasy, je tohle asi pětihvězdičková věc. Já jsem ji četl, takže jsem si nějak představoval všechny ty hrdiny od Mrakoplaše až po barbara Cohena a taky jsem si nějak představoval, jak pronášejí ty svoje dialogové hlášky. A to je asi jediný důvod, proč jsem nešel na pět hvězdiček i já, protože co se týče castingu, věrnosti předloze, deklamací hlášek a tak nějak celkového pocitu, tohle je velmi, velmi povedená adaptace. O to víc, že to je jenom televizní kousek. ()

Morzael 

všechny recenze uživatele

Celkem slušné na to že to mělo tak nízký rozpočet. Ale i tak, Mrakoplaše jsem si představoval jinak, než jako stoletého starce, bylo to dost osekané, bohužel i o dobré vtípky. No každopádně, nekoukejte na tento film pokud jste nečetli knihu, protože jinak si budete o chudákovi Pratchettovi myslet divný věci... ()

Reklama

togaf 

všechny recenze uživatele

Adaptovat něco tak dokonalého jako jsou "pratchettovky" chce odvahu a ještě větší odvahu chce spojit dvě knihy do jednoho filmu. Ale tady se tvůrcům odvaha vyplatila. Osobně si myslím, že filmové zpracování by ani zdaleka nedosahovalo úrovně tohoto televizního počinu. Na to je na Zeměpološe příliš mnoho kouzel a lákadel, které by filmový tvůrci spíše zneužili než využili. Takže tleskám a těším se na další zfilmovaný pratchettovský klenot. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

"Říká, že je turista." - "A... co to jako znamená?" - "Podle mě je idiot." ~~~ Pratchetovky jsou TAK fantaskní, až fantasmagorické, že musím skutečně uznat, jak omezenou fantazií (ne)oplývám. Jednoduše mi to přicházelo už moc uhozené, příliš mnoho nápadů splácaných dohromady. Několik zajímavých a vtipných momentů je, celek mě ale moc nenadchl, nemluvě o, pro mě poněkud přepísklé, délce :) ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

I keď som od Terryho Pratchetta čítala iba prvú časť Zemeplochy, počúvala som niekoľko vynikajúcich audio dramatizácií BBC (Nočná hliadka, Mort) a samozrejme od ľudí - spolufanov - poznám ešte rôzne ďalšie náležitosti Pratchettovského sveta. Na sfilmovanú Farbu mágie som sa teda tešila, aj keď sa priznám, že Mrakoplaša teda fakt nemusím. Ale ako filmová adaptácia je to veľmi milý počin, má krásnu atmosféru, herci boli povyberaní výborne... + výprava, kostýmy, efekty = krásna fantasy, akých sa už dnes točí veľmi málo. Už dlho vravím, že nebyť Britov, o veľa dobrého by sme prišli ;-) ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Prvým hercom obsadeným do role bol David Jason, keďže jeho želaním vždy bolo hrať úlohu Mrakoplaša vo filmovej adaptácii Farby mágie. Jason sa v jednom rozhovore o pätnásť rokov skôr zmienil, že zo všetkých, je táto postava jeho najvytúženejšia (Greenpeacak)
  • Herec Richard da Costa (Zavazadlo) hraje též Knihovníka. Pro tuto roli samozřejmě studoval v ZOO pohyby skutečných orangutanů. Mimochodem v tomto snímku není nikdy vidět v lidské podobě. (Bakllazaan)
  • Vadim Jean, ktorý režíroval aj predošlý film zo série Zemeplochy Hogfather, využil aj niektoré lokality použité v minulom filme pre zabezpečenie kontinuity. Napríklad scény vo veľkej sále Neviditeľnej univerzity boli tiež natočené v krypte Guildhall, v Londýne. (Greenpeacak)

Reklama

Reklama